2024. június 26. | szerda | János, Pál nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
     
 
Neofolk -világzenei koncert
Dátum: 2006. április 8.
szombat 19:00
Helyszín: Klebelsberg Kulturkúria
 
     

A NeoFolk izgalmas, lüktető és érzelemgazdag zenei anyagot hozott létre, melynek gerincét Bonyár Judit különleges hangulatú - néhol a Kárpát-medence, a Balkán, másutt a Közelkelet zenei hagyományait idéző - dalai alkotják.

Zenéjük olyan belső folyamat eredménye, amelyben szerves egészként, mintegy „népdalként” jön létre az új dal, néha szöveggel, mélyebb érzelmi tartalommal. Indíttatása a népzenei kultúrák színességéből fakad, lelki vonzalomból, mely a változatosság szeretetén alapszik. S hogy a dal és szöveg teljes egészet képezzen a meghangszerelt zenei környezettel, latin (bossa nova), tangó-, dzsessz-, és rockelemeket, ritmusokat is használnak. Koncertjeinken több Weöres Sándor vers és műfordítás megzenésítése is szerepel. Emellett csángó népdalfeldolgozás, Edith Piaf sanzon, tangó, és improvizatív dzsessz-kompozíciók is színesítik repertoárjukat. Színpadi hangzásukat a különleges arab ütőshangszerek mellett a csellóra és akusztikus gitárokra, mandolinra alkalmazott digitális effektek teszik egyénivé, korszerűvé.

A formációt a Calliope együttes szerzőpárosa Bonyár Judit - ének, cselló, tilinkó és Hűvösvölgyi Péter -gitár, mandolin - alapította 2004 őszén. 2005 márciusában csatlakozott Tóth „Csüli”Zoltán (Peet, Golestan, ex-Kispál és a borz) a zenekarhoz, aki ütőhangszereken (zarb-perzsa dob, derbuka, konga, djembe, dob) játszik. Az együttes 2005 június 19-én adta első koncertjét Pécsett, a Dante Café szabadtéri színpadán, azóta rendszeresen szerepel fesztiválokon (pécsi Művészeti és Gasztronómiai Fesztiválon, Pécsi Filmünnep), klubokban, tea- és kávéházakban, kiállításokon. 2005 őszétől Gáspár „Gazsi”József –szaxofon, furulya, trombita- a zenekar állandó tagja .

A tradicionális zenék bátor újraértelmezése, a kifinomult és virtuóz hangszeres játék és főleg Judit kivételes énekesi kvalitása révén könnyen utat találtak - a dzsessz, világzene és népzene kedvelői mellett - a szélesebb közönséghez is.

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.06.20.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.06.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Szárnyaltunk az A38 hajón a Winger koncerjén
2024.06.11., a nap, amikor a Winger zenekar...

Corey Taylor jött, látott, zúzott, győzött
Június 5-én adta Budapesten régóta várt és...

10 éves lett a Mamma Mia! musical a Madách Színházban - képriport
Megnéztük az 80s Disco Retro Festivalt a Budapest Parkban - képekkel
Tátott szájjal az Esti Kornélon
Őrületes Palaye Royale koncert a Barba Negrában
Megnéztük a Hungáriát a Puskásban - képekkel
beszámolók még