2022. augusztus 9. | kedd | Emőd nevenapja
  Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 

Egy este - két nagyágyú a Crazy Mamában

Két olyan hardrock zenekar mellett tettem le a voksom, akik tavaly jelentették meg új albumukat, így 2016. február 26-án a Crazy Mama Pub felé vettem az irányt.

A HB Music szervezésében, a Historica együttes meghívására újra Budapestre látogatott a Pandora's Box Debrecenből.

Cserháti István némi kitérő után 2001-ben úgy dönt, hogy leporolja Hammond-orgonáját, és újra kinyitja Pandora szelencéjét. Pityi halálával (2005) megtorpanni látszik a debreceni csapat, de végül úgy döntenek, hogy folytatják a megkezdett utat. Jól döntöttek!

Bevallom ez volt a harmadik alkalom, hogy élőben hallhattam az újkori Pandora’s Boxot. Az első a Cserháti Emlékkoncert volt Ajkán, 2014. augusztus 19-én, ahol a P. Mobillal közösen emlékeztek meg Pityiről. Akkor és ott nem voltunk egy hullámhosszon. De azóta sok víz lefolyt a Dunán… A decemberi „Mindenekfelett!” lemezbemutató koncerten már sokkal ismerősebben csengtek a nóták, bár ott egyéb elfoglaltságom miatt csak a hallásomra hagyatkozhattam. De az igazi élmény most ért, mert itt teljesen átadhattam magam a zenének, és a látványnak. Mit mondjak, élnek a fiúk a színpadon rendesen. Számomra nagyon fontos a vizuális élmény is, lássam, hogy ők is élvezik, amit csinálnak. Nem tudom, Koroknai ÁrpiKori” hogy bírja szuflával, de bírja. Ne várjon tőlem senki szakkifejezéseket, mert nem vagyok zeneértő, csak zeneszerető. Mindenesetre a Mindenekfelett album anyaga dallamosságában, hangzásvilágában megtalálta az utat a szívemhez. SándorGünterJózsef szólói (a szólók a gyengéim), és Szabó Krisztián billentyűfutamai sikeresen elvarázsoltak. Kiss Konrád dobja, és FerencziCéziTibor basszerjátéka is szépen belesimul a dalokba. Az új nóták mellett egy-egy régi is elhangzott sokunk örömére. Itt jegyezném meg, hogy sokszor olvasom az Interneten, hogy ez nem a Pandora’s Box. De igen! Nekem is nehezen ment elvonatkoztatni kamaszkorom emlékeitől. De tudomásul kell vennünk, hogy ők nem „nosztalgiazenekar”, hanem tovább léptek, új számokat készítenek, a jövőbe tekintenek. Ahogy Pityi is mondta: „A zene mindenek felett!”   

Az est második fellépője a Historica zenekar volt. Valahogy úgy alakult, hogy az Ézsiás Péter által vezetett zenekart is csak néhányszor volt alkalmam élőben hallani.

 A Historica, a magyar történelem jeles eseményeit dolgozza fel a rockzene nyelvén, de most teret engedtek a saját érzéseiknek is. Az új albumuk címadó dala Olyan fa vagyok, melynek szövegét egy erdélyi költő, Thököly Vajk írta. A zenekar felállása tavaly egy billentyűssel lett kevesebb, idén egy gitárossal.  A sörsátras koncerten nekem nagyon hiányzott a billentyűs, keményebbnek tűnt a hangzás, bár lehet, hogy ez is a cél. A Crazy Mamában Ézsiás Péter igyekezett pótolni a hiányt, és beállt a zongora mögé játszani. Az új anyag hangzás-, és szövegvilága a 15 éve megkezdett szálon fut tovább. Egy biztos, hogy az Ézsiás Péter-BerkesCharlieKároly-NémethCsokiLászló-Csikós Csaba négyes is hozta a megszokott színvonalat. Úgy gondolom, nem kell sokáig várni, és határon innen és túl, sokan fogjuk együtt énekelni Péterrel a dalokat. Az új nóták mellett itt is megvoltak a kötelező kedvencek, amelyek nélkül nem múlhat el egy koncert sem.

Összességében csak azt tudom mondani, hogy megérte elmenni, én személy szerint nagyon jól éreztem magam. Két olyan zenekart hallhattunk, akik nem most kezdték, de töretlenül haladnak az úton. S nekünk, a lehetőségeinkhez mérten támogatnunk kell az élő rockzenét. Szetlistát ne várjon tőlem senki, mint ahogy írtam fentebb, én csak egy rockzene szerető ember vagyok.

Ó. A.

[2016.03.06.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Esküvői és party zenekar, Silver Moon zenekar [2022.07.29.] apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Eddie Vedder és társai meghódították Budapestet - képekben
Pearl Jam, Papp László Budapest...

Időutazás Leslie Mandokival
2022.07.26-án volt szerencsém a világhírű Leslie Mandoki...

Forró, nyári este a Hooliganssel - képekkel
Megnéztük az EFOTT fesztivál második napját - képekkel
4 év után ismét Judas Priest koncert volt hazánkban - képekben
Ilyen volt a Mozart! musical a Margitszigeten - képekkel
KISS ünnep az Arénában - képekben
beszámolók még