2021. szeptember 26. | vasárnap | Jusztina nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 

Karmelita koncertek néven új sorozat indul

Ősztől Karmelita koncertek néven új koncertsorozat indul a budai Várban: az érdeklődők a magyar kultúra jeles napjain hallgathatnak meg tematikus koncerteket a legkiválóbb hazai zenészek előadásában - írták a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldalán.

    "A Karmelita épületegyüttes felújításának eredményeként folytatódhat az épületben megrendezett komolyzenei hangversenyek hagyománya" - fogalmaztak, hozzátéve: "a csodálatosan megújult templomtérben útjára induló Karmelita koncertek programsorozattal a főváros legrégebbi rendezvényhelyszíne születik újjá".

    Mint felidézték, a Karmelita kulturális helyszínként is több száz éves múlttal rendelkezik: 1787-ben itt nyílt meg Buda első kőszínháza, amely 1790-ben az első magyar nyelvű előadás színhelye volt. A hajdani Várszínházban olyan neves magyar művészek fordultak meg, mint Blaha Lujza, Déryné Széppataki Róza, Egressy Gábor, Laborfalvi Róza vagy Lendvay Márton. Továbbá itt próbálta Haydn is nagyszabású remekművét, A teremtést, és itt adta 1800. május 7-én egyetlen budai koncertjét Beethoven.

    A Karmelita koncertek sorozatában a régizenétől a 20. század legnagyobb zeneszerzőinek művein át a népzenéig változatos előadások közül válogathat majd a közönség.

    Neves hazai és határon túli magyar művészek, valamint ifjú tehetségek is fellépnek. Koncertet ad mások mellett Balázs János zongoraművész, Kelemen Barnabás hegedűművész, Pál István Szalonna és Bandája, a Liszt Ferenc Kamarazenekar és Bogányi Gergely zongoraművész is.

    Szeptember 18-án Hommage a Bartók címmel hallható a Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertje, Bartók Béla születésének 140. évfordulója alkalmából. Október 5-én a Haydneum fesztivál keretében a Purcell Kórus és a Les Talens Lyriques együttes fellépésére várják a közönséget, míg október 24-én Liszt öröksége címmel Berecz Mihály és Ránki Fülöp zongoraestje hallható Liszt Ferenc születésének 210. évfordulója alkalmából.

    November 7-én, a magyar opera napján, Opera a Karmelitában címmel a Magyar Állami Operaház ünnepi estje szerepel a programban. December 19-én a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola adventi hangversenye hallható.

    A jövő évben, január 22-én, a magyar kultúra napján Cziffra György-emlékkoncertet tartanak. A Cziffra György-emlékév keretében Balázs János zongoraestjével emlékeznek a világhírű magyar zongoravirtuózra. A zenei részek között Mécs Károly színművész olvas fel szemelvényeket Cziffra György életéről az Ágyúk és virágok című önéletrajzi regényből.

    Február 12-én délután a Budapesti Vonósok hangszerbemutatójával és ifjúsági hangversenyével várják az érdeklődőket. Március 5-én este Haydn budai fellépésének állít emléket Várdai István gordonkaművész és a Liszt Ferenc Kamarazenekar hangversenye, amelyen a komponista két csellóversenye áll a középpontban.

    Április 10-én a magyar költészet napja alkalmából Költészet a zenében címmel Bogányi Gergely szólóestje hallható. Május 7-én Beethoven-emlékhangversenyre várják a közönséget. A zeneszerző egyetlen budai látogatásának a Vashegyi György vezette Orfeo Zenekar és Kelemen Barnabás közös koncertje állít emléket. Június 4-én, a nemzeti összetartozás napján, Népzene a Karmelitában címmel Pál István Szalonna és Bandája koncertje hallható.

    A Karmelita koncertekről bővebb tájékoztatás található a karmelitakoncertek.hu oldalon.

[2021.08.10.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
apróhirdetés
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncerttel avatták fel a Bud Spencer parkot a Kaszásdűlőn
A Magyar Kétfarkú Kutya Párt...

Megnéztük: Halott Pénz koncert a Budapest Parkban - képekkel
Szép, kerek alkalom: tizedik...

Megnéztük az EDDA koncertjét a Budai Szabadtéri Színházban - képekkel
Mélybe ránt és felemel Alföldi West Side Story-ja - képekben
beszámolók még