A német vagy a japán késeket érdemesebb favorizálni?
Szeretsz főzni? Akkor tisztában azzal, hogy mennyire fontos, hogy a kés mindig éles legyen. Legyen az német vagy japán kés, kicsi vagy nagy, ahhoz, hogy tökéletes munkát végezz, valamennyinek élesnek kell lennie.
A német vagy a japán kések a jobbak?
Annak eldöntése, hogy a német vagy a japán kések a jobbak, meglehetősen szubjektív. Mindkét késtípus sajátos jellegzetességekkel rendelkezik. Az Extrametál.hu is forgalmazza mindkettőt, nem véletlenül. A német késeknek a minősége, a japán késeknek a pontossága kiemelendő.
Az, hogy egy konyhai kés minőségi termék legyen, számos követelménynek meg kell felelnie, emiatt a gyártása nem a legegyszerűbb feladat. Szakértelem, kiváló minőségű alapanyagok, szigorú minőség-ellenőrzés szükséges ahhoz, hogy tökéletes legyen a végtermék. A világon számos olyan gyártó tevékenykedik, amely professzionális abban, amit csinál.
A legmegbízhatóbbak: a német és a japán kések
Napjainkban egy profi szakács olyan szakács késeket használ, amely ezen két hagyomány késeiből vagy ezek keverékéből ered. A német Wüsthof márka a mai napig családi tulajdonban van, több mint két évszázada - 1814 óta - jelent egyet a nevük a minőségi kések gyártásával. Napjainkban is manufaktúrában készítik a késeket, gondos kézi megmunkálással, ami garantálja a minőséget.
A japán Tojiro “pályafutása” 1955-ben indult egy rozsdamentes acélból készült gyümölcskéssel. A gyártás során olyan technikákat alkalmaztak, amelyeket 1000 évvel korábban a katana elkészítésénél használtak. Itt már nemcsak a kés pengéjének az élességére figyeltek, hanem arra is, hogy annak a markolata kényelmesen illeszkedjen a tenyérbe.
Milyen különbségek vannak a német és a japán kések között?
Természetesen a német és a japán kések több dologban is eltérnek egymástól. Ilyen a vágóélük profilja és vastagsága, valamint az az acél, amiből a pengéjük készül. A német kések a japán késeknél vastagabbak, viszont nem olyan kemény az acéljuk, amiből a penge készül. Ennek eredményeképpen bár ellenállóak, de a vágóélek mégis hamarabb elkopnak, mint a japán késeké.
A japán acél penge éle tartósabb, de az acél keménysége miatt hamarabb törik el, pláne, ha nem kellő óvatossággal bánnak vele. A penge finomsága és könnyedsége lehetővé teszi, hogy a késsel játszi könnyedséggel dolgozd fel az alapanyagokat, és élménnyé váljon a munka.
Fontos, hogy ismerd a szakácskések jellemzőit, hiszen ennek alapján tudod kiválasztani azokat az eszközöket, amelyek garantáltan megkönnyítik a munkát. Persze csak akkor, ha megfelelően gondoskodsz a karbantartásukról. Ebbe beletartozik a kellő időben és módon elvégzett élezés, illetve a megfelelő tárolás.
Van, aki a Wüsthof mellett tette le a voksát
A Wüsthof kések minőségét mi sem jelzi jobban, mint az, hogy a világ legismertebb gasztronómiai szakemberei is ezt használják. Például Gordon Ramsay is a főzőtanfolyamok során. A márka kiváló választás, mert megbízható, ergonomikus, professzionális késeket kínál.
Válassz te is kiváló minőségű kést, hogy a konyhai munka gördülékenyen menjen.
[2022.07.19.]