2024. július 25. | csütörtök | Kristóf, Jakab nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 

"Nagyon egyszerű szó, mégis hatalmas erővel bír" - megérkezett Noémo újdonsága

Noémo varázslatos versfeldolgozással csempészi vissza az életerőt a komor novemberi hétköznapok szürkeségébe. A Vagyok című dal ráadásul túlmutat önmagán, hiszen a formáció november 24-én megjelenő, azonos című EP-jének előfutáraként debütál.

A Noémo névadója és énekesnője, Takács Noémi egy évvel ezelőtt ásta bele magát Csoóri Sándor művészetébe. Ekkor történt ugyanis, hogy Vecsei H. Miklós felkérte Csoóri tetszőleges művének megzenésítésére – aminek a zenész örömmel eleget tett. A megkeresés más megzenésítéseknél sokkal nagyobb alkotói szabadságot biztosított Noémi számára, válogathatott akár esszékből és prózákból is.

Carmina Burana

Csoóri megannyi írását elolvasva Noémi fejében önkéntelenül bennragadt, majd a végtelenségig visszhangzott a szerző Carmina Burana című költeményének két sora. Az énekesnő képtelen volt nem észrevenni a jelet, amit kapott – gitárt ragadott és egy izgalmas hangolást megtalálva a születő dal refrénje mondhatni azonnal kigurult. Ez az élmény számára is különlegesnek hatott, elmondása szerint dalszerzőként a gyorsaság nem tartozik a fő erényei közé:

„Vannak pillanatok, amikor jó időben találkoznak a különböző irányból érkező szálak és azonnal csomóponttá nőnek. Más korban, más helyen, más körülmények között éltünk Csoórival, mégis minden egyes szava rezonál az én életemmel is.”

Noémi a Felvidéken nőtt fel, viszont fiatal felnőttként Budapestre került, hogy zenei tanulmányait folytassa. Ennek a kétlakiságnak köszönhetően az ingázás és az azzal járó úton levés azóta is a mindennapjainak része maradt. Ezt a csellengő életérzést dolgozza fel a Vagyok című számnak szövege is, ami az alkotás és a dalszerzés folyamatával szintén párhuzamba állítható. A csellengő napok lehetnek ugyanúgy gondolatok és érzések is, amik elsőre talán kaotikusnak és eklektikusnak tűnnek... Viszont amikor végre beérnek és sikerül a megfelelő mederbe terelni őket, akkor a mindenből és semmiből végre egység lesz, összeáll egy nagy egésszé.

[2023.11.16.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Budapesten a hardcore szinonimája
December 6-án nem csak a Mikulás érkezik hozzánk, de nálunk...

Rockmaraton 2024 : Újjászületett a legnagyobb rock és metál fesztivál
Mintha nem is telt...

Tom Morellora harminc évet vártunk
Megnéztük a TNT koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Sting újra Budapesten lépett fel, de a "mesterkurzus" elmaradt
A változás szele az Arénában
Megtöltötte a Budapest Parkot a Katona József Színház 
beszámolók még