2024. március 3. | vasárnap | Kornélia nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Sikeres volt a Margitszigeti Színház összefogása és gyűjtése Tóth Nikolett részére
Népszerű rockopera és hagyományőrző programok pünkösdkor a Margitszigeten
Sárkánykaland - Zenés-filmes szárnyalás gyereknapi programokkal a Margitszigeten
Karthago 45 koncert lesz a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon
Kapcsolatok
Margitszigeti Szabadtéri Színpad (Margitszigeti Színház)

Jazz hétvége a Margitszigeten - A jazz minden, a jazz mindenkié!

Ünnep vagy fesztivál? Mindkettőre hív a magyar jazz kiválóságait felsorakoztató hétvége. A Magyar Jazz Szövetség és a Margitszigeti Színház első alkalommal szervezi meg a világ közös nyelvét játszó műfaj hétvégéjét.

A jazz-zenében ma is él Afrika, a szabadságvágy és az Al Capone uralta, szesztilalom alatt álló, legendás Chicago, mely korszakban kivirágzott, szárba szökött ez a máig is töretlenül népszerű zenei stílus. A gyökerek íze továbbra is ott él a mában, a jazz titokzatos világában, minden hangban, minden improvizációs pillanatban. Ezekben teljesedik ki a zaklatott városi ember szabadságvágya, a koncertek atmoszférája hívja őket igazi szárnyalásra. A jazz maga a bennünk lakozó lélek, a pillanat formálta életérzés, varázslat.

A Margitszigeti Színház közel 4 hónapon át tartó nyári szezonjának egyik különleges rendezvénye lesz A csodálatos magyar jazz – a JAZZ és BOR ünnepe elnevezésű fesztivál. Ennek alkalmával több mint ötven kiváló magyar jazz-zenész lép színpadra olyan formációkkal, mint a Hot Jazz Band, a Budapest Ragtime Band vagy a BJC Big Band. A méltán népszerű jazz-zenekarok mellett olyan szólisták lépnek fel, mint a világhírű szaxofonos, Tony Lakatos és a montreux-i versenygyőztes énekesnő, Szőke Nikoletta vagy a Magyar Jazz Tiszteletbeli Nagykövete, Borlai Gergő.

A nagyszínpadi koncert mellett a magyar jazz-világ fiatal tehetségeiből alakult formációk lépnek majd fel ezen a hétvégén a színház kerengőjében. A Magyar Jazz Szövetség és a Margitsziget Színház vezetésének közös szándéka, hogy a lehető legszínesebben mutassa be a mai magyar jazzélet alkotóit, a jazz jelenét és jövőjét.

Bor és Jazz – Vibráló fesztivál ifjú tehetségek és legendák virtuozitásával

A rendezvény bemelegítő napján fiatal kiválóságok, friss tehetségek kapnak lehetőséget, a margitszigeti Víztorony udvarán. Az egész napos zenei program megidézi a chicagói klubok szeszes, fűszeres hangulatú atmoszféráját. A nap folyamán a magyar pincék legjobb termékeinek bemutatójával is várják a közönséget, azaz lesz borkóstolás és borverseny, melyek mellé a résztvevők szavazhatják meg a hozzájuk leginkább passzoló jazz-zenészt vagy együttest. A második napon is folytatódik a versengés, majd a hétvégére a koronát a nagyszínpadon A csodálatos magyar jazz című koncert teszi fel. Az esemény alatt a műfaj hazai legjobbjai vonulnak majd fel, megmutatva virtuozitásukat.

Porondon a JAZZ-stílusok kavalkádja

Lassan kismillió zenei stílus jelenik meg a porondon, de az igazi „nagyok” mellett minden más eltörpül. A jazz komoly múltra tekint vissza és a népszerűsége még ma is töretlen, egy különleges, szabadság-életérzést közvetítve. A jazz gyökerei a blueshoz vezethetőek vissza és tulajdonképpen az Afrikából származó rabszolgák zenéje volt. Az alaphangzást a rézfúvós és az ütőhangszerek adják meg és ez még ma sem változott. Valódi áttörést a műfajnak az 1920-as évek hoztak, mikor életbe lépett a szesztilalom Amerikában. Emiatt a törvényes szalonok és kabarék bezártak, azonban helyettük tiltott italmérések százai nyíltak, ahol a vendégek ittak, a zenészek pedig szórakoztattak. Az Al Capone gengszterei által működtetett Chicago-ban olyan nagy egyéniségek léptek a rivaldafénybe, mint Mugsy Spanier, Jimmy McPartland, Bix Beiderbecke, Eddie Condon, Benny Goodman, Gene Krupa és Frank Trumbauer, valamint itt indult Louis Armstrong profi karrierje is.

Bár már több, mint 100 év is eltelt a jazz felvirágzása óta, a jazz ma is a városi ember zenéje, olyan zenei stílus, mely olyan, mint egy könnyű, puha lepel: betakar és átölel és hozzád alkalmazkodva lesz elválaszthatatlan részed.

Jegyek

Nos ez a mai magyar JAZZ! Jó szórakozást!

Margitszigeti Színház

[2024.02.20.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Hitel ajánlat 48 órán belül (Jelentkezze egyéb [2024.02.06.]
Hitel, pénzügyi segítség és kötvény egyéb [2024.02.02.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Bestiális este a Barba Negrában
Február 18-án ismét ellátogatott hozzánk a Battle Beast...

István, a király 40. éves koncertturné - képriport
A Crescendo Music Management...

20 éve mutatták be a Rómeó és Júlia musicalt - képriport
Elindult a Tankcsapda 35. éve - képriport  
Ha eddig úgy élt bennünk a Fekete Péter, mint egy "poros darab", akkor most irány a Centrál Színház
beszámolók még