2024. május 2. | csütörtök | Zsigmond nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Kapcsolatok
Bali János
Legnépszerűbb csengőhangok

Különlegességek a Furulya-kiállításon

Furulya-kiállítással hívja fel a figyelmet a budapesti Szlovák Intézet arra, hogy 2005 végén az UNESCO, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete a hangszert az emberiség szellemi kulturális örökségét reprezentáló alkotássá nyilvánította.

A Tízszer a furulyáról című, csütörtöktől megtekinthető tárlatot a Szlovák Nemzeti Múzeum zenei gyűjteménye állította össze azzal a céllal, hogy bemutassák a hangszer Szlovákia népi kultúrájában. A kiállításon sok más érdekesség mellett találkozhat a néző a Szlovák Nemzeti Múzeum gyűjteményében levő legnagyobb, egyedi furulyával és a "furulya-trombitával" is.

A tárlat anyagát hazai sikere után bemutatták már Párizsban, az UNESCO székházában, Szarajevóban, Berlinben, most pedig Budapesten látható március 11-ig.

Bali János furulyaművész és tanár az MTI érdeklődésére megemlítette, hogy a hangszer őse a kőkorszaktól ismert. Magyar nevezetesség az egyik legrégebbi, az istállókői barlangban talált csontfurulya: a csöves csontba egy-két lukat fúrtak és így szólaltatták meg a kultikus célokat szolgáló eszközt, amely a hangszercsalád közös ősének tekinthető.

Furulya-történelem dióhéjban

A szakember, aki A furulya című képes történeti albumot is írta, kifejtette: a műzenében ismert furulya a középkor hajnalán jelent meg, ez volt a hangszer első nagy korszaka, amely az 1600-as évekig tartott. A reneszánsz idején a furulya együttesek igen népszerűek voltak.

A második periódusban, a barokk korban zenekari és szólóhangszerként egyaránt szerepe volt, szólóban különösen az altfurulyának. A XX. és XXI. századi kortárs komponisták újra felfedezték a furulyát, és olyan jelentős irodalmat hoztak létre, amely összességében meghaladja az addig keletkezett, furulyára írt művek mennyiségét - tette hozzá.

A Kárpát-medencében a furulya mint népi hangszer a múlt század közepéig igen elterjedt volt. Elsősorban férfi hangszernek tekintették, hiszen főként pásztorok készítették, akiknek a legeltetés közben volt idejük szépen díszített hangszereket faragni. Régebbi nevét, a süvöltőt a moldvai csángók máig használják: szültü. Szlovákiában egy igen hosszú, két méteres hangszert, a fujarát is használták.

– MTI –

[2008.02.14.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Megújult Park, új dalok a...

Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Ápri...

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
beszámolók még