2020. június 2. | kedd | Kármen, Anita nevenapja
  Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
Oldal.info

 
 
 
Linkek
Az Aida
Kapcsolódó cikkek
Revüműsort indít a Fővárosi Nagycirkusz? Részletek itt!
Fésűs Nellyt királynőként kezelik
Ingyen mehetnek olvasóink az Aida musical főpróbájára
Oláh Ibolya Aidát választotta és elhagyta Tiszadobot
Operából musical: Elton John a garancia Budapesten is
Pillanatképek egy núbiai hercegnő életéből - Verditől a headbangelésig
Születésnapos az egyetlen magyar énekesnő, aki fellépett mindhárom világsztár tenorral
Új csillag születik az Aida rendezője szerint
Verdi, a sokoldalú zeneszerző
Kapcsolatok
Debreczeni Márta
Elton John
Feke Pál
Fésűs Nelly
Fővárosi Nagycirkusz
Kálloy Molnár Péter
Oláh Ibolya
Szomor György
Tim Rice
Vörösmarty Színház, Székesfehérvár
Xantus Barbara
Kapcsolódó események
Aida
[2008. május 27.
kedd 19:00]

Színház helyett cirkuszban az Aida

Május huszonhetedikén a Fővárosi Nagycirkuszban mutatja be a West End Színház Tim Rice és Elton John musicaljét, az Aidát. S bár a társulat nem új, a friss helyszín számos változtatást hoz a darabban.

Az egyiptomi hercegnő szerelmét és kalandjait bemutató mű eredetileg Verdi négyfelvonásos operája. Szövegét Auguste Mariette régész története alapján Antonio Ghislanzoni írta, s 1871 december 24-én mutatták be a Kairói operaházban. A közhiedelemmel ellentétben nem a Szuezi-csatorna megnyitójára, hanem az új operaház debütálásra szánta a megrendelő, Ismail pasa.

A darab egyébként nehezen született meg, többszöri unszolásra és ajánlattételre vállalta el az olasz zeneszerző, aki 150 000 Frankot kapott érte.

Sir Elton John és Sir Time Rice ezt a darabot ötvözte át, amiből megszületett a világszerte ismert és sikeres musical. Magyarországon a a Margitszigeti Szabadtéri Szinpadon mutatták be először a darabot a West End Színház és a Vörösmarty Színház művészei, a Music Theatre International-el kötött speciális megállapodás alapján. A bemutatót követően a darab a székesfehérvárra a Vörösmarty Színházba költözött. A magyar változat megszületésében Szurdi Miklós és Szomor György tevékenykedett.

Az Aida különleges szereposztása miatt is vonzotta a nézőket a székesfehérvári teátrumba, ahonnan most a Fővárosi Nagycirkuszba költözik. Olyan művészek kaptak részt a darabban, mint Szomor György, Xantus Barbara, Kálloy Molnár Péter, Fésűs Nelly, Debreczeni Márta, Feke Pál és Oláh Ibolya.

Színház a cirkuszban?

A társulat régóta kereste azt a helyszínt, ami megfelelő lenne a darabnak. A Fővárosi Nagycirkuszt találták a legmegfelelőbb helyszínnek, s a hely vezetősége is tárt karokkal fogadta a kezdeményezést. Sőt, a tervek szerint az Aida mellett más produkciókkal is elkápráztatják majd a nézőket a West End színház.

Sok olyan változtatás is került a darabba, amit a cirkusz adta lehetőségeknek köszönthetnek. Szerepet kapnak tűztáncosok, artisták, de néhány idomított állat is.

A darab premierje május 27-én lesz, a következő hónapban pedig két élőadást tartanak ott. Júliusban Ausztriában vendégszerepel majd a társulat a Wörthi-tavi fesztiválon, emiatt a következő előadások augusztustól várhatóak, a jelenlegi tervek szerint havonta kétszer lesz a cirkusz vendége Aida.

-ej-

[2008.05.07.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Poplánycsapat zenekar [2020.05.31.]
Noa énekstudió szolgáltatás » oktatás [2020.05.20.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

beszámolók még
Otthoni játékok