2024. március 28. | csütörtök | Gedeon, Johanna nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
A Bonanza Banzai Hivatalos Weboldala
Ákos Hivatalos Weboldala
Kapcsolódó cikkek
Ákos dalok a Majom ketrecében?
Majom a ketrecben – Az első kettő
Rock és menzai bukta - interjú Ákossal
Nagy Találkozás: Ákos nincs elszállva magától!
A 6 legnépszerűbb magyar dal 1990-ből, szerintünk - videóval
Ákos kalandja a régi királlyal
Ákossal nyomul a Vivat Bacchus
Már elérhető az ingyenes letöltés! Vasárnap Ákosnak kedveskednek a zenetévék
7 tanulságos gondolat Kovács Ákostól
Legnépszerűbb rajongói oldal: Ákos is látogatja
Újabb csecse-becse Ákostól - képekben
Ákos: "Hihetetlen volt, ahogy a közönség ránk talált"
Képgalériák
Ákos sajtótájékoztató
Kapcsolódó Kiadványok
Ákos (Kovács Ákos): Kaland a régi királlyal (cd1)
Bonanza Banzai: Induljon a Banzai!
Bonanza Banzai: ’87-’92
Kapcsolatok
Bonanza Banzai
Ákos (Kovács Ákos)
Hauber Zsolt
Menczel Gábor

Retro a Bonanza Banzai-jal

A 80-90’s évek legnépszerűbb hazai szinti-pop zenekara minden kétséget kizáróan a Bonanza Banzai volt. Megalakulásuk 20. évfordulója alkalmából jelentették meg első DVD anyagukat, mely hatalmas űrt pótol a digitális kiadványok piacán.

A történet 1987-ben kezdődött a Csillag születik című Pesti Műsor által szervezett tehetségkutató versenyen. Ekkor még, mint Ede és a Bonanza Banzai állt Kovács Ákos és Hauber Zsolt a színpadon. A megmérettetés nem hozott nagy sikert, de Fábián Tibor az együttes későbbi menedzsere itt figyelt fel a formációra. A két tehetséges fiú mellé Tibor szervezte be Menczel Gábort, így lett teljes a mára már legendás trió.

Nosztalgia

A nagyrészt Hauber Zsolt és Fábián Tibor által összegyűjtött archív felvételek feljavított állapotban kerültek a DVDre. A legelső szárnypróbálgatás, a teltházas BS koncert részlet és minden, ami közötte van helyt kapott a kiadványon. Az unásig nézett videóklippek és a soha nem látott backstage felvételekig minden megtalálható a menü pont alatt 1987-92-ig. Korabeli fotók, ereklyék, koncertbelépők között szemezgethetünk. Van itt minden, amit rajongó és érdeklődő egyaránt mosolyogva fogad. Maga Ákos is nosztalgiával és némi öniróniával tekint a húsz évvel ezelőtti időkre.

A megjelenés napja, május 28. sem a véletlen műve, ugyanis napra pontosan 20 évvel ezelőtt próbált először együtt a három, akkor még fiatalember. Azóta sok minden történ, egy valami állandó, a Bonanza Banzai népszerűsége. Hihetetlen és még is igaz, hogy a 14 éve feloszlott zenekar meghatározó rajongó táborral bír. Ennek köszönhetően a MAHASZ DVD eladási listáján, az első helyen nyitott a BB20.

Sztorik

A sajtótájékoztató meglehetősen oldott, családias hangulatban telt. Ákos minduntalan magához ragadta a mikrofont és a múlt sztorijaival szórakoztatta az egybegyűlteket. A rejtélyes Bonanza jel születésére is fény derült. A zenekar feltűnésekor a nyomtatott sajtóban hol „j”, hogy „y” betű került az utolsó helyre. Ezt ellensúlyozván Ákos ötlete alapján egyesítették a két írásjelet, így keletkezett a jól ismert ikon.
Azt is megtudhattuk, hogy az első BS-beli koncertre (1992), Ákos Kanadából hozatott világítástervezőt, aki mire hazánkba érkezett magyarul tudta az össze dal szövegét.

Áttekintés

Az első stúdió album 1989-ben Induljon a Banzáj! címmel látott napvilágot. A Banzai elindult. Költséges promóció hiányában szájról szájra terjedt a banda híre. A koncerteken egyre többen tették tiszteletüket és skandálták az első nagy slágert. A megjelenést követően már a KEK auláját is megtöltötték.

A következő évben, ez A jel megjelenésének éve, már a Petőfi Csarnok is kicsinek bizonyult a rajongótábor befogadásához. A formáció az elsők között jelentette meg CD formátumban az eddig csak bakelit lemezen és magnó szalagon elérhető albumait, mindezt külön engedéllyel, válogatás, azaz The Compilation címmel.

Majd következett az 1984, George Orwell azonos című utópisztikus regénye nyomán 1991-ben. Ekkor az együttes már a hazai koncerttermeket kinőve a legnagyobb befogadóképességű csarnokot, a Budapest Sportcsarnokot vette be, átütő sikerrel. Ez az év igen termékeny volt a lemezmegjelenések szempontjából, hiszen ekkor került a boltokba A pillanat emlékműve is. Megint összegyűlt egy CD-re való anyag, így került kiadásra a Monumentum.

1992, az előző évi BS-ben adott koncert felvételei kaptak helyet egy lemezen, ez lett a Bonanza Live Banzai. Ám nem maradhatott el az új stúdió album sem, ami az Elmondatott címet kapta.

Régi és Új, öt új és öt régi dal. Noha a csapat népszerűsége nem csökken, érezhető a kifulladás. Nem az alkotási kedv hagy alább a fiúkban, hanem egyre távolabb kerülnek egymástól a siker és a különböző zenei elképzelések útvesztőjében. Ákos megjelenteti első önálló albumát Karcolatok címmel.

1994, egy utolsó próbálkozás a Jóslat. November 12-én a BS-ben lezárult a BB fejezet. A rajongók egy csodálatos utolsó élménnyel és némi fájdalommal a szívükben, a Fiúk pedig már a jövőre vonatkozó terveikkel tértek haza.

Ákos, azóta is ragyog a hazai popzenei élet egén. Legutóbbi kiadványával a magyar irodalom egyik kiemelkedő alakjára, Krúdyra hívja fel a figyelmet. Zsolt eleinte a Le Prelude-ben folytatta, azóta a zenei háttérmunkák teszik ki mindennapjait. Gábor először a szoftverek világában találta meg számításait, manapság a természet köti le figyelmét, a zene csak hobbyként van jelen életében.

Az utolsó két év

Joggal vetődik fel a kérdés, hogy hová tűnt az utolsó két év anyaga? Megnyugtatásul értesítünk minden kedves érdeklődőt, hogy az 1993-94-es év a következő, egyben utolsó Bonanza Banzai DVD-n lesz látható. Hála Hauber Zsolt áldozatos kutatómunkájának, hiszen nyomára akadt az elveszettnek hitt Búcsúkoncert videó anyagának.

A jövő

Már megszokhattuk, hogy Ákos és a Bonanza kiadványok megjelenését követően dedikálásra kerül sor. Ez most elmarad, hiszen nem egy új anyagról van szó, csak a régi dokumentációk rendszerezéséről. A zenekar sem áll ismét össze, sőt nosztalgia koncert sem lesz.

-Audrey-
fotók: akos.hu és bonanzabanzia.com

[2008.06.11.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még