2024. március 28. | csütörtök | Gedeon, Johanna nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Négy évig tart a Zeneakadémia rekonstrukciója?
Zeneakadémia felújítás: építési engedélyekre várnak
Díjat nyert a Zeneakadémia épületének története
Egy milliót ér a Zeneakadémia új hangszere
A Zeneakadémia tanárai Kinában népszerűsítették a klasszikus zenét
Megtudtuk, miért halasztották el 2011-re a nívós budapesti orgonaversenyt
Ifjú orosz csillagok a Zeneakadémián és Gödöllőn
Kapcsolatok
Komolyzene

Hiller István aláírása fontos állomás a Zeneakadémia életében

Október 22-én, szerdán került sor a Zeneakadémia felújítását célzó támogatási szerződésnek ünnepélyes aláírására. A Zeneakadémia életében új fejezetet nyitó dokumentumot dr. Batta András, a Zeneakadémia rektora, Mosonyi Balázs, a Regionális Fejlesztési Programok Irányító Hatósága főigazgatója, valamint dr. Hiller István oktatási és kulturális miniszter látta el kézjegyével.

Szimbolikus helyszínen, a Zeneakadémia Nagytermében került sor 2008. október 22-én, Liszt Ferenc születésének 197. évfordulóján a projekt támogatási szerződésének aláírására. A megállapodás értelmében a Zeneakadémia  közel 10 milliárd forint európai uniós forrásból és  több mint egy milliárd forint önrészből kezdheti meg infrastruktúrája régóta esedékes rekonstrukcióját.

Az ünnepi eseményen a Zeneakadémia rektora kiemelte: „Történelmi pillanat ez a Zeneakadémia életében. Kezdetét veheti az a nagyszerű folyamat, melynek eredményeként nemcsak ez a gyönyörű szecessziós épület, hanem az intézményben folyó oktatás és hangversenyélet is megújulhat.

A legmagasabb szintű oktatás és hangversenyélet biztosítása a régi értékek megtartásával

A Liszt Ferenc téri központi épület rekonstrukciójának célja, hogy a kiemelkedő műemlék épület megújuló értékei a legmagasabb szintű oktatás és hangversenyélet megvalósítását tegyék lehetővé a Zeneakadémia megszokott atmoszférájának megőrzése mellett.

A beruházás során ezért sor kerül a hangversenyélet jelenleg hiányzó infrastruktúrájának kiépítésére, amely - többek között - a korszerű színpadtechnika, a hangszerraktár, a megfelelő számú és méretű öltözők, valamint korszerű stúdiótechnológiai háttér kialakítását jelenti. Emellett sor kerül a Zeneakadémia Kistermének felújítására az operatanítás, valamint kamaraopera előadások céljára.

A Zeneakadémia központi épületének felújítása a tervek szerint 2009 őszén indulhat és várhatóan 2011 őszére fejeződik be.

Wesselényi utca 52. - Új épület bevonása és átalakítása

A rekonstrukció első lépéseként a Wesselényi utca 52. szám alatt található kiegészítő épület átalakítása és korszerűsítése zajlik, mely lehetővé teszi a Liszt Ferenc téri főépület tehermentesítését, emellett az új épület bevonásával pótolhatók a központi épületből hiányzó funkciók és megteremthetőek a teljes körű rekonstrukció végrehajtásának feltételei. A Zeneakadémia vezetésének döntése értelmében a jelenleg szétszórtan, több ingatlanban működő egyetemi adminisztráció az új épületbe költözik majd.

A Wesselényi utcai épületben kerülnek kialakításra a központi épület rekonstrukciójával várhatóan kieső tantermek is. Az épület rekonstrukciója még idén a közbeszerzési eljárás kiírásával kezdetét veheti és várhatóan egy éven belül fejeződik be.

Megújulás az oktatás és a hangversenyélet területén

A Zeneakadémia megújulását célzó projekt nemcsak a központi és a Wesselényi utcai épületek rekonstrukcióját foglalja magában: 2011-ig az oktatás és a hangversenyélet területén is mélyreható változások zajlanak.

A megújulás a zenepedagógia fejlesztése, a tehetséggondozás, az ensemble-kultúra fejlesztése, az Alma Mater hangversenyélet fejlesztése mellett az idegen nyelvű képzés fejlesztését, a Zeneakadémia nemzetközi megjelenésének stratégiáját, valamint az esélyegyenlőség megvalósítását is magában foglalja.

2011-re tehát nemcsak infrastruktúrájában újul meg a hazai zeneélet kiemelkedő központja: a legkorszerűbb technikai fejlesztések hatására egyre több kiemelkedő tehetségű diák választja majd a Liszt Ferenc téri épületet Alma Materének, így a Zeneakadémia az európai muzsika zarándokhelyévé válhat.

-zene.hu-

[2008.10.24.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még