2024. április 18. | csütörtök | Andrea, Ilma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Füles Mackó énekel
Hol vagy Bóbita?
A mágikus mesehős
Kócos kis ördögök: Vigyázat! gyerekek énekelnek
Támadnak a Rosszcsontok! Végre egy lemez, amivel a szülő nem károsítja a gyereket
Itt a gyerekek új kedvence! Mesés "Utazás" a Buborék együttessel
Képgalériák
Csilla 2008
Kapcsolódó Kiadványok
Szabó Csilla: Valami mindig szép (Nemcsak gyerekeknek)
Kapcsolatok
Szabó Csilla
Legnépszerűbb csengőhangok

Egy lemez nem csak gyerekeknek - Valami mindig szép

Egy érdekes lemez került hozzám meghallgatásra. Szabó Csilla neve számomra sajnos teljesen ismeretlen. Ez valószínűleg az én szegénységi bizonyítványom, amit sajnálok is.

No, de a lemez! Igazából egy gyerekeknek szóló albumról van szó. Mielőtt egy újabb gyerekbutító, egy fejlődést gátló szörnyűségre gondolna az ember, a borítón szemet szúr egy érdekesség: „Nem csak gyerekeknek!” Tehát biztosan nem csak az iskolába járó maciról, vagy a gülüszemű animációs - normális ember számára rémisztő - Lili nevű kislányról lesz szó a lemezen.

Mielőtt a szokásos háromszöget megnyomnánk a CD-lejátszónkon, szenteljünk egy kis figyelmet a stábra, aki a lemezt készítette. Ez már sokmindent elárul egy hangzóanyag milyenségéről. Legelőször a szerzőkön akad meg a szemem: Jenei Szilveszter, Gerendás Péter, Bródy János. Csak hogy az ismertebb úriembereket említsem. Akinek ezen nevek sem mondanak semmit, annak a lemezt sem ajánlom!

Zene, ami simogat és megnyugtat

Kicsi Faluból, kicsi vers”, ez a nyitódal. Első dolog, ami megfogalmazódik bennem, hogy nagyon kellemes és jó hallgatni ezt a muzsikát. Ráadásul Szabó Csilla éneklése olyan, ami simogatja az ember fülét és megnyugtatja azt. Rég hallottam már ilyet. Az én korrigált, gépi éneklésektől megtépázott fülemnek olyan ez a hang, mint a reumás néninek egy egyhetes termálfürdő.

Az „Égen földön” és a „Halihó” című dal hasonlóan kedves, de ezeket inkább egy óvodai műsorba tudom elképzelni. „Amikor a hintám leng” című dal viszont egy nagyon jó szerzemény, Gerendás Péter és Rák Béla tollából. Nagyon ötletes hangszerelés és fülbemászó dallam, valóban nem csak gyerekeknek.

Akkor gyerekeknek vagy felnőtteknek?

Megismerhetjük „Telemér Elemér”-t a boltost, vagy elázhatunk egy „Nyári Záporban”. Ezek megint csak az óvodai műsor kategóriába tartoznak. Az „Anyád szemében” című dal viszont egyértelműen egy felnőtteknek szóló dal, komoly mondanivalóval és gyönyörű, de ugyanakkor súlyos dallammal. A „Hajnal csillag peremén” feloldja egy kicsit ezt a komolyabb hangulatot, megintcsak az oviműsor szellemében.

A következő dal a felnőtteknek lehet emlék a gyermekkorról, hiszen a „Mit tehetnék érted” című Bródy János szerzeményt hallhattuk már magától szerzőtől, Koncz Zsuzsától és Halász Judittól is. Ezen nóták azok, amelyek személy szerint nekem nagyon tetszettek.

Ez persze nem azt jelenti, hogy a többi dal nem jó. Nagyon egységes és kimunkált korongról van szó. A gyenge pont számomra a „Mama” című szerzemény, ami nem más, mint József Attila azonos című versének a kicsit rosszul sikerült megzenésítése. Számomra bevehetetlen az egész dal. Biztos nehéz munka volt ez a szerzőnek, már csak a vers ritmizálása miatt is.

Halász Judit utánérzet - de pozitívumként

Egyszóval kicsit Halász Judit utánérzetem van a lemeztől, de ezt most tessék pozitívumként érteni, hiszen régen az ilyen jellegű dalokat hallgatták és szerették a gyerekek. És bizony azok a nóták erősen jellemformálóak voltak akkoriban. Nem voltak vérengző szemű, halálhörgő, durva gyerekek, akik beképzelik, hogy ott van mellettük „Pikáccsú” és megtámadja az óvodás társait, illetve az iskolai gyerekbrutalitás sem volt ismeretes az alsó osztályokban.

A felnőttek kicsit felidézhetik ezzel a cd-vel a gyermekkor hangulatát, vagy csak egyszerűen megengedhetjük Szabó Csillának, hogy tartalmas és szép 46 percet szerezzen számunkra.

-norro-

[2008.11.13.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.17.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még