2024. április 24. | szerda | György nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Mi jöhet még?! Egy remek musical Bodrogi Gyulával és Szulák Andreával - képekben
Újjászületett a Padlás - régi ismerősökkel
Gáspár Laci beintett a megasztáros Sonianak
Rúzsa Magdi fogyatékkal élőkkel lépett fel
Még egy bőrt lehúznak a Megasztárról
Bebe elkeseredett, de nem adja fel!
Rúzsa Magdinak van mit ünnepelnie - érdekességek az énekesnőről
Csillagzene Ferenczi Györggyel  és Zsédával
Képgalériák
Webber gála főpróba
Kapcsolatok
Gáspár László (Laci)
Adagio
Rúzsa Magdi
Szulák Andrea
Zsédenyi Adrienn (Zséda)
Puskás Péter
Gallusz Nikolett
Sasvári Sándor
Kapcsolódó események
Best of Webber - Különleges ünnepi koncert
[2008. november 15.
szombat 19:30]

Webber gála a Művészetek Palotájában - képekben

Jézus Krisztus Szupersztár, Macskák, Az Operaház fantomja… A színház- és musicalkedvelő közönség túlnyomó többségének e címek hallatán egészen biztosan Sir Andrew Lloyd Webber neve jut először eszébe. Az idén 60 éves művészt a Madách Színház és a Művészetek Palotája nagyszabású gálával köszöntötte eme jeles évforduló alkalmából.

Andrew Lloyd Webber Londonban született egy komoly zenei hagyományokkal rendelkező család első gyermekeként. Édesanyja zongoratanárnő, édesapja zeneiskolai igazgató, templomi orgonista és mindemellett egyházi zeneszerző. Ilyen családi háttér mellett egyértelmű volt, hogy a kis Andrew már három éves korában elkezdett hangszeren játszani.

Klikkeljen a képre a galéria megnyitásához
Képekért klikk a fotóra
Először hegedült, két év múlva pedig már zongorázott is, majd trombitálni kezdett. Kilenc éves korában már megírta első szerzeményét, majd miután a szüleitől kapott bábszínház babáival különböző saját maga által írt zenés darabokat adott elő, akkor egyértelművé vált, hogy milyen pálya felé viszi útja.

Legismertebb és legsikeresebb művei közé tartozik az itthon is bemutatásra került és nagy sikert aratott Jézus Krisztus Szupersztár, a Macskák, a József és a színes, szélesvásznú álomkabát, az Evita, a Volt egyszer egy csapat és Az Operaház fantomja.

Webber és a Madách Színház kapcsolata egészen 1983-ig nyúlik vissza, mikor Budapesten - elsőként a kelet-európai országok közül - bemutatták a Macskák című musicalt. Az előadás sikere további bemutatókat szült, 1991-ben a Józsefet (amit 2008-ban ismét színpadra állítottak), majd néhány évvel később Az Operaház fantomját és a Volt egyszer egy csapatot.

Webber a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét - 2005. május 30-án - vehette át, melyet a magyar kultúra támogatásáért, nemzetközi hírnevének öregbítéséért, illetve műveinek magyar feldolgozásáért adott egyedi lehetőségekért kapott.

A Művészetek Palotájában Szirtes Tamás rendezésében gálaműsorral köszöntötték a zeneszerzőt, aki személyesen is megtisztelte az egyik előadást. A műsor keretében szemelvényeket hallhattunk ismert és Magyarországon kevésbé ismert Webber művekből a Madách Színház művészei és több vendég tolmácsolásában. Fellépett többek között Gáspár László, Puskás Péter, Gallusz Nikolett, Krassy Renáta, Mahó Andrea, Sasvári Sándor, az Adagio együttes, Zsédenyi Adrienn, Szulák Andrea, Rúzsa Magdi.

Az nagyzenekar kíséretében előadott dalok között számos olyan is elhangzott, melyeket itthon ritkán hallhat a nagyérdemű. A Tell me on Sunday, a Whistle Down the Wind, vagy a Sunset Boulevard még nem került bemutatásra Magyarországon, és mivel ezek a dalok is felcsendültek, csak teljesebbé tették az életmű bemutatását.

A születésnapi koncert a nagy sikerre való tekintettel ismét bemutatásra kerül január elején, így aki lemaradt róla, annak is esélye lesz a műsor megtekintésére.

-tl-

[2008.12.02.]

Megosztom:

Hozzászólások: Hozzászóláshoz, lépj be!
toromon 2008.12.02. 20:47 • [1]
Köszönöm a gyönyörű képes beszámolót! De jó lenne ezt is látni a tévében, ahogy a Magyar Dal Napját. Szívesen meghallgatnám Fonyó Barbarát, Polyák Lillát, Rúzsa Magdit és Sasvári Sándort.

Teljes fórum »»»

lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Eugène Labiche...

Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
beszámolók még