2024. április 19. | péntek | Emma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Holland fesztiválon (is) járt a BlackBirds
A Treff új albummal készülne meghódítani a közönséget
Madonna nálad koncertezik és a foteledből nézheted
Dream Theater: Minden rosszban van valami jó
Ismét Budapesten a Jon Lord-dal turnézó magyar banda, a Cry Free
Igényes, dallamos rockzene: Rubicon - A Holnap Tüze
Johnny Winter hétfőn újra Budapesten
A Sonata Arctica ismét Budapesten lép fel
Tom Jones a Budapest Arénában - Öreg róka, nem vén róka, avagy a tisztes őszes halánték…
Lazac: Szilveszteri Quimby-koncert a Dürerben
Nem eléggé "rázós" - JET: Shaka Rock
"The Deep Purple History" - a Cry Free és a Purpendicular közös turnéja
Kapcsolódó Kiadványok
HARD: Traveler
Kapcsolatok
Mirkovics "Zserbó" Gábor
HARD
Kalapács József
Bátky-Valentin Zoltán)
Csillag Endre
Horváth Balázs
Legnépszerűbb csengőhangok

Björn Lodin és Mirkovics "Zserbó" Gábor az új HARD-ról

Egy ígéretes rock karrier, amely 2005-ben indult országhódító útjára. Ehhez minden adott volt: „Bivaly” erős hang Kalapács József torkából, körülötte kipróbált zenészek, akik mesteri módon nyűvik hangszereiket. Aztán kikacsintás a nemzetközi piacra, de már másik énekessel. 2009 júniusára kialakul a jelenlegi felállás; eszerint a svéd-magyar összetételű HARD együttest Björn Lodin énekes, gitáros (producer), Csillag Endre gitáros, Csillik Zsolt gitáros, Mirkovics „Zserbó” Gábor basszusgitáros és Hornyák Balázs dobos alkotja.

A történet…

- Mi is történt azóta, hogy Bivaly, azaz Kalapács Józsi távozásával az eredeti Hard formáció kilehelte a lelkét?
- 2009. január 27-én, három nappal a jó hangulatú, IV. Hard találkozó után, a honlapon megjelent közlemény szerint is megszűnt a 2005 óta felfelé ívelő pályájú, eredeti összetételű csapat. A 2008 februárjában megjelent angol nyelvű Traveler albumon Bátky Zoltán énekelt, amely Beau Hill producer áldásos tevékenységének köszönhetően, némi újrakeverés után, nemzetközi hírnévre tett szert. Ennek egyik kézzelfogható eredménye, hogy az amerikai www.melodicrock.com-nál elnyerték a rendkívül megtisztelő - „A hét zenekara” címet. Júniusban helycsere és támadás: Bátky érdemei elismerése mellett távozik, helyére a neves svéd énekes gitáros (nem mellesleg producer) Björn Lodin érkezik. Úgy tűnik, hogy a HARD ezzel „vigyázó szemeit” végérvényesen Nyugatra veti.

Merész elhatározás alapján, első nótájuk, a Love Goes With Anything a hagyományos CD formátum helyett, a max3.com honlapon érhető el, ahonnan legálisan letölthető. A dal sikerére jellemző, hogy az egyik londoni rádió slágerlistáján a hatodik helyre kúszott fel. A weboldalon szereplő társaság sem éppen szégyellnivaló – csak néhány név és dalcím a sok közül:
David Lee Roth - California Girls; RainbowStargazer; Steel Dragon - Stand Up; Pride Of Lions - The Sound Of Home; Wig Wam - Do Ya Wanna Taste It; Scorpions - Rock You Like A Hurricane; UFO - Letting Go; NexxCritical; Whitesnake - All I Want All I Need, stb.

Björn Lodin az új nótákról, a stúdiózásról…

Az első közös nóta, a Love Goes With Anything felvétele jó hangulatban zajlott. Björn elmondása szerint a stúdiózás technikailag nem jelentett gondot ilyen profi zenészeknek, viszont addig dogoztak rajta - Amíg minden apró részlet a helyére nem került, mint a puzzleban. Rengeteg bütyköléssel jár, amíg azt nem érezzük, hogy most jó – teszi hozzá nevetve.

Terveik szerint a nóta hamarosan finnül, lengyelül és magyarul is meg fog szólalni. Munkájukat egy dolog árnyékolta be; a gitáros Csillag Endre betegsége, de - „mindennek dacára meggyőződésem, hogy a legjobb módot találtuk meg e svéd-magyar zenekar működéséhez.” – hangoztatja Lodin mester. A felvétel a www.max3.com oldalra került fel, hiszen a CD kiadás haldoklik: - „Úgy látjuk senki nem akar költeni erre, sem Északon, sem Nyugaton …” – állítja Lodin, hozzátéve, hogy az említett oldal a széles lehetőségek tárháza. Bárki feltöltheti saját videóját, fotóját, hanganyagát szinte bármilyen formátumban. Ez az egyetlen módja annak, hogy a szerző, az előadó hozzájuthasson szellemi termékének ellenértékéhez. Az ok egyszerű: ma már a hagyományos lemezkiadók semmilyen produkcióba nem fektetnek pénzt, ugyanis a megtérülés legalábbis kétséges. A digitális hanglemezt túlhaladta az idő, a jövő mindenképpen az internetes megjelenésé lesz.

A Hammerworld kiadó gondozásában december elején jelenik meg a második HARD nóta, a Time Is Waiting For No One, amelyben Csillag Endre betegsége miatt Thomas Larsson (Glenn Hughes/Baltimoore) gitározott. - „Thomas nagyon jó gitáros, akivel sokat játszottam együtt. Hála Istennek jól ment vele minden... Elképzelhető, hogy máskor is fog még vendégeskedni nálunk.”- folytatja a svéd énekes, s egyben elárulja, hogy a dalnak ezen kívül két másik verziója is elkészült. A második a már említett weboldalra kerül fel, a harmadik változat pedig most készülő albumukon lesz hallható. A vadonatúj, gyors tempójú HARD darab Lodin és Zserbó közös szerzeménye, amely új korongjuk címadója is lesz egyben. A Time Is Waiting For No One nagylemez megjelenését 2010 márciusára időzítik. Csillag Endre felépülése után pedig jöhet az élő megmérettetés!

… és ahogy Zserbó látja ugyanezt

„Balival (Hornyák Balázs – dobos – a szerk.) ketten repültünk ki először a felvételekre… Björn és a stúdiója tökéletes körülményeket teremtett a munkához. Addig dolgoztunk, amíg kedvünk tartotta…”- kezdi beszámolóját a HARD basszgitárosa, kitérve az utazás körüli viszontagságokra is. – „Négy óra út várt ránk az északi Vykarbinba, ami viszont most nyolcra sikeredett. Ugyanis annyira belefeledkeztünk a zenehallgatásba, meg a sztorizásba, hogy eltévesztettük az útirányt.” Az igazi meglepetés azonban a stúdióban várta őket: - „Björnnek van vagy húsz-harminc különböző gitárja; köztük jó pár basszusgitár, sőt még egy akusztikus is.” – meséli Zserbó, aki szép sorban le is tesztelte valamennyit, míg Balázs a dobokkal volt elfoglalva.
 
„Szóval elvoltunk, mint a befőtt, este meg a svéd Megasztárt néztük a TV-ben.” – idézi fel emlékeit Mirkovics Gábor, aki azt is elárulja, hogy a második nótájuk, a Waiting For No One Magyarországon ugyancsak a Hammerworld Magazinban fog debütálni, méghozzá a DVD melléklet nyitószámaként. Arra a felvetésre, hogy a HARD nemzetközi sikereit látva akadnak fanyalgók, Zserbó a demokráciát emlegeti: „Mindenki elmondhatja a véleményét; amit csinálunk, nyilván nem tetszhet mindenkinek. Azon vagyunk, hogy azt a zenét, amit mi szeretünk, megpróbáljuk a legtökéletesebben megcsinálni, a saját ízlésünk szerint. És ha ez - Uram bocsá’ - még a közönségnek is tetszik, hát az a legnagyobb öröm egy zenész számára.” – fejtegeti az Edda egykori basszusgitárosa, hozzátéve, hogy minden véleményt tiszteletben tartanak, mint ahogy az építő jellegű kritikákat is elfogadják. – „Szóval tesszük a dolgunkat, és igyekszünk arra koncentrálni, amit csinálunk. Rengeteg tervünk van, amit szeretnénk megvalósítani a közeljövőben.”

- Hegedűs István -

[2009.12.09.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.17.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még