2024. május 4. | szombat | Mónika, Flórián nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
Új Szó
Kapcsolódó cikkek
A foci VB hivatalos dala Bob Sinclar Love Generation-je
Egy gyönyörű, érzelmes ballada az idei a foci VB hivatalos dala
A zenészek labdába rúgnak
"Szeretjük a focit!" - interjú a futball-vb-re készülő Il Divoval
Kapcsolatok
Il Divo

Zenétől hangos fociünnep

A foci-vb számos „sportmentes” területre is nagy hatással van, például a zeneiparra.

Mire emlékeznek a foci hívei az évekkel, évtizedekkel ezelőtti világbajnokságokkal kapcsolatban? A fontos eredményekre, néhány meghatározó gólra és labdarúgóra mindenképp. Ezenfelül világbajnokságokként legalább egy zeneszám is örökre emlékezetükbe vésődött: a hivatalos dal. Még akkor is, ha különösebben nem zenerajongók. A világbajnokság hivatalos dala a közvetítések során rendre felcsendül, és pillanatok alatt örökzöld dallammá válik. Persze, nemcsak ez az egy, hanem a vb-n résztvevő országonként legalább további egy, mivel minden egyes válogatotthoz készül egy hivatalos és sok egyéb dal.

A biztos siker mellett mindenütt hatalmas megtiszteltetés a hivatalos dal előadójának lenni. Ennek megfelelően sokan mindent bevetnek annak érdekében, hogy a helyi illetékesek őket szemeljék ki… Szóval, folyik a lobbi. Egyébként a zenészek olyanok, mint a focisták: miután feleszmélnek a vereségből, gyorsan talpra állnak, magyarán, ha a hivatalos dalról lecsúsznak, készítenek nem hivatalosat. Az is sokat hozhat a konyhára. A foci-vb tehát zenei szempontból is jó üzlet.

Slágerek a múltból
Először az 1966-os angliai világbajnokságnak volt hivatalos dala – World Cup Willie címmel Lonnie Donegan énekelte. A vb kabalafigurájáról, egy oroszlánról szólt. Négy éve a Boom volt a hivatalos dal Anastacia előadásában, és ekkor, első ízben már hivatalos himnusz is született. Vangelis szerezte a rendező országok: Japán és Dél-Korea zenéjéből vett motívumokkal kiegészítve.

Idei nyertesek
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség, a FIFA úgy döntött, ezúttal a világszerte népszerű pop-opera kvartett, az Il Divo énekelheti a vb hivatalos dalát. Az A Time To Make Friends (Itt az idő, hogy barátokat szerezz) a neves svéd szerző, Jörgen Elofsson szerzeménye. A harmincas éveikben járó operaénekesek Toni Braxton amerikai énekesnővel adják elő. A fociünnep hivatalos himnuszát Németország kedvelt popsztárja, Herbert Grönemeyer írta Celebrate The Day (Ünnepeljük ezt a napot) címmel, és ő is adja elő. Angol, német és francia nyelvű változat készült belőle. „A hivatalos dal és himnusz a világbajnokság szerves részévé válik. Az eseményt nemcsak a logó és kabalafigura, hanem a két különleges dal is képviseli” – nyilatkozta Joseph Blatter, a FIFA elnöke.

Németország
A német kislemezlistát már egy ideje ellepték a focis felvételek. Ahogy megszokhattuk, ilyenkor nem csak zenészek „fakadnak dalra”. Az összesítésen megtalálható a vb kabalája, Goleo VI is – az általa fémjelzett Dance! című szerzeményben Lumidee és Fatman Scoop hallható. Egy másik, egyre népszerűbb felvételt, a Schwarz und Weiss címűt Oliver Pocher énekli. Ő bemondóként kezdte pályafutását a német VIVA-n, jelenleg a Pro7 csatornán vezet szórakoztató műsort. Kiemelhetjük még a ’54, ’74, ’90, 2006 című dalt a Sportfreunde Stiller nevű fiútrió előadásában. A számok a német válogatott sikereire utalnak, az utolsó értelemszerűen egyelőre csak vágyálom.

Anglia
Egy zenei szakember a közelmúltban azt nyilatkozta, hogy a hivatalos nemzeti dalért angol zenészberkekben legalább akkora verseny folyik, mint a focikeretbe való bekerülésért. Szerintem nagyobb… Nem véletlenül. Kétségkívül Angliában jár a legnagyobb presztízzsel a lehetőség megkaparintása, hiszen kortól függetlenül odahaza mindenki ismeri mondjuk a ’70-es Back Home című indulót, amelyet maguk a focisták énekelnek, vagy a ’90-es a World In Motion című New Order-slágert, amelyben az akkori válogatott balszélsője, John Barnes is hallható egy rapbetét erejéig. Ugyanígy mindmáig közkedvelt, a 3 Lions ’98, a ’96-os Európa-bajnokság hivatalos dalának átdolgozása – a The Lightning Seeds a Baddiel–Skinner humorista duóval karöltve öntötte új formába, pedig ez nem is hivatalos dal, csak egy sima a sok közül. Szintén máig közkedvelt az ugyancsak ’98-as Dario G-féle Carnival De Paris. Érdekesség, hogy az ez évi hivatalos dal, a (How Does It Feel To Be) On Top Of The World az Echo & The Bunnymen, a Spice Girls, az Ocean Colour Scene és a Space közös előadásában már nincs ennyire élénken a köztudatban.

Németországgal ellentétben Nagy-Britanniában csak a jövő heti és a következő összesítéseken várható focidal-dömping. Az e heti listáról csupán két focis felvételt emelnék ki: a népszerű komikus, Tony Christie újabb bőrt húzott le pályájának legnagyobb sikerű daláról, (Is This The Way To) The World Cup címmel készített belőle új változatot, valamint az idétlen Őrült béka, Crazy Frog is újra felbukkant, egy Queen-sláger átdolgozásával, amely a We Are The Champions (Ding A Dang Dong) címet kapta. Egyébként csak hosszas huzavona után dőlt el, hogy az angol válogatott hivatalos dalát a nagy ívű pophimnuszokra építő Embrace rögzítheti. A szerzemény a World At Your Feet címet kapta.

Az esemény kapcsán többek között az említett John Barnes is aktivizálta magát, újból rappelésbe fogott. A The Sun bulvárlap saját dalában (!) a ’66-os vb hazai hőse, Sir Geoff Hurst is hallható a refrénben – ők a német szövetségi kapitánynak üzennek, a felvétel címe: Who Do You Think You Are Kidding Jürgen Klinsmann? (Mit gondolsz Jürgen Klinsmann, kivel szórakozol?). Angliában nem ritkák a provokatív szövegű indulók. Elképzelhető, hogy politikai visszhangja lesz a The Darkness frontembere, Justin Hawkins British Whale álnéven énekelt dalának. A világháborús vonatkozásokkal megtűzdelt England az alábbi sorokat is tartalmazza: „A futball az egyetlen fegyverünk. Az ügyesség és erő az egyedüli védőpajzsunk. Harcoltunk a tengerparton, és most játszani fogunk a harcmezőn” – utóbbi mondat Winston Churchill emlékezetes háborús beszédére utal. „A vb-dalok lényege, hogy megerősítsék a nemzeti identitást, a nemzet dicső tetteiről szóljanak. Miért ne emlékezhetnénk meg azokról a hősökről, akik a szabadságért életüket áldozták? Vagy arról, hogy a háborúban jól elvertük a hunokat. A futball nemzeti sport nálunk” – nyilatkozta Hawkins. (Az angolok a Huns gúnynévvel illetik a németeket.)

VB-dalok a nagyvilágból
Az első számú zenei nagyhatalomban, az USA-ban nincs hagyománya a focidaloknak. Ez bizonyára azzal magyarázható, hogy a hagyományos foci az Államokban korántsem a legnépszerűbb sportág. Az iráni válogatott indulóját természetesen az iráni származású, de Svédországban élő Arash énekli. Ukrajnában a TNMK nevű együttesnek jutott a megtiszteltetés – a zenészek, akárcsak Crazy Frog, egy Queen-klasszikust, a We Will Rock You-t dolgozták át Viva Ukraino! címmel. Dél-Koreában a hazai sztárok fogtak össze, közösen éneklik a szórakoztató Korea Arirang címet viselő indulót.

Puha József (Új Szó)

[2006.06.08.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Gunson innen, Gunson túl
Kérdés nélkül felkerülhetne a soha nem múló rockzenei vitatémák...

Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Megújult Park, új dalok a...

Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
beszámolók még