2024. április 26. | péntek | Ervin nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Vámpírok bálja: képekben a 200. előadás
"A legkisebb feladatoktól jutottam el a legnagyobbakig" - Beszélgetés Cseh Dávid Péterrel
"Volt valami a levegőben, ..." - Beszélgetés Várkonyi Mátyással a Sztárcsinálók rockopera zeneszerzőjével
Megnéztük! Képekben a Sztárcsinálók 2020-as bemutatója
"Karantén levelek" - Üzenet a zenés színházból - Kovács Adrián válaszolt
"A komplexitás, ami engem feltölt" - Szemenyei Jánossal beszélgettünk

"Karantén levelek" - Üzenet a zenés színházból - Simon Edit válaszolt

Póka Balázs operaénekes és Simon Edit producer 2006-ban alapította a PS Produkciót. Nevükhöz olyan előadások kötődnek, mint a 2007-ben bemutatott Roman Polanski személyével fémjelzett Vámpírok bálja musical; az ABBA együttes szerzőpárosának, Benny Andersson és Björn Ulvaeus, valamint az Oscar-díjas szövegíró Tim Rice, Sakk című előadása; a Queen és Ben Elton musicalje a We Will Rock You; Várkonyi Mátyás - Miklós Tibor szerzőpáros Sztárcsinálók rockoperája. Simon Editet arról kérdeztem, hogy független, üzleti alapon működő zenés színházukat miként érintette a világjárvány és annak következményei.

Sokat foglalkozik a sajtó azzal, milyen nehéz helyzetben vannak a színházak, de kevesebbet gondolunk azokra a független színházakra, előadókra, akik semmilyen költségvetési tervezésben, támogatásban nincsenek jelen. Produkcióikat - a művészi értéket nem beáldozva - üzleti alapon hozzák létre.

A független színházi élet valóságos mivoltát, nehézségeit, csapdáit csak azok ismerhetik jól, akik csinálják. Hosszan tudnék erről beszélni, de most nem teszem, mert bizakodunk a karantén utáni talpra állásban, optimista vagyok, mindig ez visz előre. Olyan kimagasló előadásokat vittünk színre, tartunk repertoáron, amelyekre szüksége van a magyar közönségnek. Az állami támogatású színházaknak sem könnyű manapság a létezés, nekünk pedig összehasonlíthatatlanul nehezebb, mivel sem épületünk, sem műhelyeink és még sorolhatnám, sem financiális biztonságunk nincs, csak évente egy pályázati lehetőségünk, és a csodálatos közönségünk, akik tizennégy éve velünk tartanak. Magyarországon   az „üzleti alapon” történő létezés a kultúrában sajnos jelenleg elképzelhetetlen. Az előadásaink játszási jogát megszerezni Magyarország számára nem volt könnyű. Mi nemcsak szórakoztatunk ezekkel a kiváló zenés művekkel, értéket teremtünk, a közönséget igényességre neveljük és kiemeljük a mindennapi élet feszültségéből. A musical a ma embere életérzését fejezi ki, korunk népoperája. Az igényesen színpadra állított musicalekért az egész világon rajonganak az emberek életkortól, foglalkozástól függetlenül.  Nagyon sok fiatalt és felnőttet teszünk színházba járóvá. Az értéket képviselő zenés színház létfontosságú társadalmunk számára.  

Kérem, avassa be az olvasókat, hogyan élik meg Önök a karantén napokat?

Erősek vagyunk, idomulunk egy más típusú életvitelhez, erre most úgy gondolom hosszabb időre be kell rendezkednünk. Éljük az életünket, szerencsére hasonló az érdeklődési körünk férjemmel (Póka Balázs – Bartók-Pásztory-díjas operaénekes- szerk.). Dolgozunk, éjszaka pedig csodálatos opera, balett előadásokat a Metropolitan-ből és a Covent Garden-ből, színházi közvetítéseket, filmeket nézünk. Felidézem és leírom színházi emlékeimet. Nyelvtudást frissítünk, olvasunk. Éppen Márai Sándor Naplóját olvasgatom ismét, sok- sok bölcsessége tanulságos. Természetesen nem telik el úgy egy nap sem, hogy az ne a színházról szóljon. Tervezem a jövőt, többször hajnalig ébren vagyok, mindig töröm a fejem a minél jobb megoldásokon. Még senki sem látja a járvány okozta változásokat a színházi életben a jövőre nézve, de biztosan kihat az elkövetkezendő évekre is. 

Ezekben a hónapokban nagyon hiányzik a család közelsége. Ezt nehezen viselem. Időnként nagyon szomorú vagyok, hogy nem ölelhetem meg a két gyönyörű unokámat, Lúciát és Darinkát.

A PS Produkciónak, noha nincs állandó épülete, játszóhelye, de van népes társulata, táncművészeknek és zenekari művészeknek ad munkát.  Sok alkotó vesz részt a produkciók létrehozásában. Mi történik jelenleg a társulati tagokkal? Van-e mód az együtt dolgozás bármilyen formájára?

A mi színházunknak nincs hatalmas stábja, épülete, raktára, jelmeztára, műhelyei, mindent bérelnünk kell. Maréknyi csapat mozgatja a 120 főnél is nagyobb, hatalmas, látványos produkciókat. Természetes, hogy a karantén idején is napi kapcsolatban vagyunk. A hitünket, a stabilitásunkat nagyban meghatározza, hogy a kezdetek óta olyan alkotó team-et sikerült felkérni a produkcióinkhoz, akik nemzetközi szinten is kiemelkedő eredményeket mutattak már fel, Roman Polanski, Cornelius Baltus, Dennis Callahan, Chris Ellis, Karen Bruce, Chris Hirst, Michael Reed, Kentaur, Szente Vajk, Túri Lajos Péter, Madarász János, Köteles Géza, Kovács László, Balassa Krisztián, Horváth Kata. A külföldi alkotóktól sokat tanultunk, a hatalmas szakmai elvárásaiknak sikerült megfelelnünk, amire nagyon büszke vagyok. Örülök, hogy kedvet, ötletet, inspirációt és tehetséges énekeseket adhattunk színházaknak, ha ezt talán már el is felejtették. Produkcióink szép látványvilágát - melyet a musical műfaja megkövetel – Kentaur különleges fantáziavilága tesz ragyogóvá előadásainkon.  

Példát mutattunk az államilag támogatott színházaknak. Csodálatos, egyedülálló társulatunk van, a musical műfaj elvárásainak megfelelő kitűnő énekeseink, táncosaink és kiváló zenekari művészeink, akikre nagyon büszkék vagyunk: Egyházi Géza, Szemenyei János, Sári Éva, Kecskés Tímea, Pavletits Béla, hogy csak azokat a művészeket soroljam fel, akik főszerepeket játszanak kezdetek óta több produkciónkban. Az előadásokat működtető technikai stábunk tagjai egytől-egyig nagyszerű emberek. Összetartó csapat vagyunk, szeretjük egymást és számíthatunk egymásra.

A produkciós asszisztensünk Kékesi Miklós a gondolatomat is ismeri, mindenben támogat, pótolhatatlan.  A rendezőasszisztens Hajós Eszter és a tánckarvezető Lopusny Anna precízsége, tudása páratlan. A We Will Rock You musicalben Fülöp Dániel Erik egy tehetséges ifjú karmester mutatkozott be, aki a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem végzős hallgatója, nagyszerűen helytállt. A musicalek hangzásvilága, jó megszólalása az egyik legfontosabb követelmény.  Kiváló hangmérnökünk Szabó Viktor és hangtechnikusaink Hajma Péter, Szilágyi Zsigmond, Görög Attila a műszaki vezetőink: Ditzmann Tamás és Juhász Árpád, lelkiismeretes ügyelőnk Szilágyi Yvette, sminkeseink, fodrászaink, öltöztetőink, díszítőink, világosítóink, valamint a jegyértékesítésünk feje és lelke Várnagy László, ők hosszú évek óta velünk dolgoznak, de mindenkit felsorolhatnék, mert az egy-egy produkció megvalósulásában dolgozó százhúsz ember részese a csodának.  

 A lányom Póka Júlia a szerződések labirintusában segít nekem, annak ellenére, hogy jogi végzettségem van, ő „up to date” a jogszabályok ismeretében, racionális, okos gondolkodásával mindig támogat engem és a produkciókat.

Gondolom, a művészek egyeztetése nem lehet könnyű, még akkor sem, amikor minden rendben megy, nem még, amikor a tömegével elmaradt előadásokat kell majd pótolni. Hogyan történik a kapcsolattartás, folyik-e valamilyen előkészítő munka az elmaradt előadások pótlására?

Nem könnyű az egyeztetés, erről Kékesi Miklós sokat tudna mesélni, mivel szinte az összes színházban dolgozik művészünk. Az előadásokat megelőző próbaidőszakban is szükséges az egyeztetés, enélkül nem lehet hozni a tőlünk megszokott minőséget. A művészeken kívül a teljes stábot egyeztetjük, mivel az előadásainkat blokkokban játsszuk. Több énekesünk, akiket kiképeztünk, nagy tapasztalatra tettek szert, ismertek lettek, ma már országszerte játszanak különböző színházakban, sőt többen külföldön is.   A művészek keresik a fellépési lehetőségeket, hogy megéljenek, több színházban játszanak, ezért rendkívül nehéz az egyeztetésük. Szerencsére jó a kapcsolatunk a színházakkal, segítjük egymást. A közönség által szeretett produkcióink léte, működése, fennmaradása mindannyiunk szívügye.

A koronavírus járvány miatt meghiúsult előadásokat pótoljuk, hamarosan közzé tehetjük az új időpontokat. A közönségünk csodálatos. Naponta érkeznek a telefonhívások, e-mail-en érdeklődnek, nagyon várják az előadásokat. Megértőek, türelmesek, szeretnek bennünket, a nézők bizalma fontos. De az is nagyon fontos, hogy mindig magas minőségű előadásokat hozzunk létre. Minden egyes előadáson ott vagyok, együtt lélegzem a társulat minden tagjával, elhárítok minden akadályt, hogy ők a legjobban tudjanak teljesíteni. Férjem, Póka Balázs a zenei hangzásra, az énekesek teljesítményére figyel minden előadáson és a próbán.

Legutóbb a PS Produkció, a Zenés Színházért Közhasznú Alapítvány és az Újpesti Önkormányzat jóvoltából, egy nagy sikerű Sztárcsinálók előadást láthattak a nézők az UP Újpesti Rendezvénytér színháztermében. Mi történik az előre lekötött napokkal ebben az esetben? Gondolkodnak-e már az elmaradt előadások pótlásáról? A nyár sok PS Produkciós előadást tartogatott volna számunkra.

Az idén bemutatott Sztárcsinálók rockopera játszását folytatjuk az UP Újpesti Rendezvénytér színháztermében. Tárgyalunk a Pesti Magyar Színházzal az új időpontokról. Természetesen minden előadást pótolunk. 2021. augusztus 13 és 17 között Magyarország második legnagyobb szabadtéri színpadán, a Csodálatos Baja Fesztiválon mutatjuk be a Queen musicalt, a We Will Rock You-t.

A színház él, és bár jó időre csendesek a színpadok, biztos vagyok benne, hogy az élet hamarosan újraindul.

Minden energiánkkal azon vagyunk, hogy mielőbb kihirdethessük az előadások új időpontjait.

Nemcsak a közönségünknek, nekünk is nagyon hiányzik a színház, a társulat minden egyes tagja izgatottan várta az előadásokat, minden tekintetben nagy kiesést okozott a járvány.   Ennek ellenére egyet értettünk abban, hogy az online tér nem pótolhatja a színház varázsát, közösségi élményét, megismételhetetlen pillanatait, hiszen tudjuk, a színház szentély.  

 

Még több videó elérhető a PS Produkció - Zenés Színház hivatalos YouTube csatornáján
Fotó: Sárközi Marianna

A képen Póka Júlia- Brian May- Simon Edit 

A „levelet váltotta” Jagri Ágnes

[2020.05.30.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még