2024. április 28. | vasárnap | Valéria nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 

A kultikus amerikai zenekar újra Budapesten játszik

Újra a magyar fővárosban lép fel a Swans. A nyolcvanas évek New York-i underground/no wave színterének kultikus formációja november 4-én szombaton az Akvárium Klubban ad koncertet.

    A csapat legutóbb hét éve járt Budapesten, ezúttal idén nyáron megjelent tizenhatodik lemezét, a The Beggart mutatja be - tette közzé a szervező Fekete Zaj Fesztivál.

    A Swanst Michael Gira (gitár, ének) alapította 1982-ben, napjainkra egyedül ő maradt a negyven évvel ezelőtti felállásból, miközben a csapatban több tucatnyian fordultak meg az évtizedek során.

    A Swans 1997-ig a New York-i no wave színtér meghatározó szereplője volt, akkori albumai közül kiemelkedik a Children of God (1987), valamint a White Light from the Mouth of Infinity (1991). A posztpunk csapat meghatározó hatást gyakorolt az utána következő amerikai zenészgenerációra.

    Tizenhárom éven át a Swans tagja volt Michael Gira akkori párja, a kísérletező kedvéről és meghökkentő énekstílusáról elhíresült énekesnő, Jarboe is, aki később szólóban többször is fellépett Budapesten.

    A zenekarvezető 1997-ben feloszlatta a Swanst, és előbb Angels of Light néven alakított új formációt, majd szólóalbumokat készített. Aztán 2010-ben úgy döntött, aktivizálja a Swanst, a régi társ, Norman Westberg gitáros mellett ismét új tagokkal kiegészülve, és a gyökerektől eltérő, friss zenei alapokra és koncepcióra helyezi a hangsúlyt. A zene progresszívebb, keményebb lett, mint korábban.
    A Swans legutóbb 2016-ban lépett fel Budapesten (az A38-on), és 2020-ban tért volna vissza a Leaving Meaning lemezzel, de az a koncert a koronavírus-járvány miatt elmaradt. A nyáron megjelent új, sorrendben tizenhatodik Swans-stúdióalbum, a The Beggar dupla anyag; a második lemezen egy 43 perces dal, a The Beggar Lover (Three) is szerepel.

    "A járvány miatt törölték az előző Swans-album turnéit. A hirtelen jött kényszerű elszigeteltség összezavarta az embereket, ezért úgy döntöttem, új dalokat írok. A számok viszonylag könnyen jöttek, viszont a helyzet miatt megfordult bennem, hogy talán ezek lesznek az utolsó szerzeményeim. Amikor Berlinbe mentünk felvenni a lemezt, olyan érzésem volt, mint amikor az Óz, a csodák csodájában a film fekete-fehérről színesre változik" - idézte Michael Girát a menedzsment egy korábbi közleménye.

    November 4-én az Akvárium Klub NagyHall-jában az egykori Swans-gitáros, Norman Westberg játszik volt zenekara előtt szólóban.
    A Swans jelenlegi tagjai: Michael Gira (gitár, ének, billentyűs hangszerek), Dana Schechter (gitár, billentyűs hangszerek, basszusgitár), Christoph Hahn (gitár), Chris Pravdica (basszusgitár), Larry Mullins (dob, mellotron, ütőhangszerek) és Phil Puelo (dob).

MTI

[2023.10.28.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még