2024. május 19. | vasárnap | Ivó, Milán nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
Billy Cobham
Kapcsolatok
Millenáris
Kapcsolódó események
Billy Cobham Spectrum (USA)
[2005. július 3.
vasárnap 20:00]

A világ első számú fúziós dobosa a Millenárison

William “Billy” Cobham 1944. május 16-án született Panamában. Még kisgyermek volt, amikor szülei New Yorkba költöztek. Itt nőtt fel, itt kezdett dobolni. A városi High School of Music-ban tanult, majd bevonult katonának. A hadseregben végig zenészként szolgált, így amikor leszerelt, máris magas szintű zenekari gyakorlattal rendelkezett. A hatvanas évek végén a New York Jazz Sextetben és Horace Silver együttesében főként jazzt játszott, majd 1969-ben Dreams néven alakult meg első jazz-rock zenekara, melyben Michael és Randy Brecker, valamint John Abercrombie és Don Grolnick voltak a partnerei.

Még ebben az évben érte az a megtiszteltetés, hogy maga “a Király”, Miles Davis hívta meg zenekarába. Davis a korszakalkotó Bitches Brew kiadásával szabott új zenei irányt, mely a környezetében szárnyukat bontogató tehetségeknek is kivételes lehetőségeket nyitott. A jazz-rock növekvő népszerűségével mindannyian jó lemezszerződésekhez és zenekari ajánlatokhoz jutottak, innen indult többek között Joe Zawinul, Chick Corea, Wayne Shorter, Herbie Hancock, Jack deJohnette, John McLaughlin és Dave Holland pályafutása is. A kivételes képességű fiatal muzsikusok saját zenekaraikban vitték tovább Davies újításait, és ezzel létrejött a fúziós zene aranykora. Corea a Return To Forever, Hancock a Headhunters vezetője lett, Zawinul és Shorter kooprodukciójából megszületett a Weather Report. Mindeközben Billy Cobham Jerry Goodman, Rick Laird és Jan Hammer társaságában John McLaughlin -hoz csatlakozott, hogy Mahavishnu Orchestra néven 1969-ben megalakítsák minden idők legbefolyásosabb és legmagasabbra értékelt jazz-rock együttesét. A Mahavaishnu a korszak szupersztárja lett és olyan stílusteremtő lemezeket készített, mint az Inner Mounting Flame, a Birds of Fire és a Between Nothingness and Eternity.

1973-ban Cobham nemzetközi hírnevére támaszkodva megalakította saját zenekarát. A Spectrum mindenütt játszott a világon, fesztiválokon, nagyszabású koncertkörutakon. Cobham később is számos fúziós zenekart vezetett, majd 1984-ben John McLaughlinnal megszervezték a Mahavishnu Orchestra új változatát is, de ragyogó kezdeményezései közűl a Mahavisnu mellett a Spectrum mindmáig a legsikeresebb.

Pályafutása során olyan sztárokkal játszott még, mint Stanley Turrentine, George Benson, Les McCann, Freddy Hubbard, Milt Jackson, Kenny Burrell, Eumir Deodato, Ron Carter, Joe Farrell, Ray Barretto, Roberta Flack, George Duke, John Scofield, Alphonso Johnson, Tom Scott, Steve Kahn, Dexter Gordon, Benny Golson, Stan Getz, Maynard Ferguson, Bob James, Tony Williams, Louie Bellson, Jack Bruce, Oscar Peterson, Count Basie, The Gratetul Dead, Gil Evans, Zakir Hussain, Dean Brown, Herbie Hancock, Grover Washington jr., Peter Gabriel, Larry Coryell, Donald Harrison, Stanley Clarke, Najee, Bireli Lagrene, McCoy Tyner, Tom Coster és Kenny Baron, mely névsor így együtt több is, mint az újkori jazztörténelem…

Billy Cobham valószínűleg a legjobb és legkiválóbb technikai adottságokkal rendelkező valamennyi jazz-rock dobos között. Ritmikai ügyessége, zenei kiválósága és tudása lenyűgöző. Előadásaiban rendkívüli és páratlan virtuozitás feszül, megoldhatatlan feladványok sorát adva ezzel kitartó utánzóinak.

A Millenárisra azonban nem csak “dobbemutatót” jön tartani, hanem hogy - a legendás Spectrum történetében először, - Budapesten is bemutassa legjobb és legerőteljesebb saját együttesét.

A Spectrum egy Supergroup. Tagjai sorában nem kisebb egyéniségeket hallhat a Világsztárok a Millenárison koncertsorozat közönsége, mint az ausztrál gitár-ikon Frank Gambale, az új basszista-sztár Ric Fierabracci, (Rare Silk, Shakira, Man At Work, Chick Corea), és a “keyboard-varázsló”, Tom Coster, akiről tudni kell, hogy a mindmáig egyetlen, világszerte valóban jegyzett magyar jazzmuzsikus, Szabó Gábor fedezte fel, és karrierjét Carlos Santana mellett alapozta meg. 1972-től játszott a Santana zenekar tagjaként olyan albumokon, mint a Caravanserai, a Welcome, Lotus, Borboletta, Amigos, Europa, Freedom és Moonflower. Későbbi együttese, a Vital Information is a sikerrel működik, melyben társa Frank Gambale és a Journey dobosa, Steve Smith.

[2005.06.07.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás » oktatás [2024.05.19.]
SÜRGŐS HITELEK hangosítás/cucc [2024.05.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A bíbor legmélyebb árnyalata - Glenn Hughes (nap)szemüvegén át
Április utolsó napja idén...

Lara Fabian ismét elvarázsolta Budapestet - képek
Lara Fabian, a világhírű énekesnő...

Megnéztük a The Show - a Tribute to ABBA műsorát - képekkel
Mefisztóland a Katonában
Gunson innen, Gunson túl
Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
beszámolók még