2024. április 26. | péntek | Ervin nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Teltházas koncert után színházi bemutatókörút
Máté Péter emlékkoncert duplán
A Back II Blackbe két régi tag is visszatér
Aranylemezzel ünnepel a Back II Black
Interaktív szülinapi buli a Back II Blackkel
Back II Black a színpadon, buli a küzdőtéren
Börtönben jammeltek a sztárok
Hölgyek az első sorban tomboltak a Back II Black bulin
Kapcsolódó Kiadványok
Back II Black (Back to Black): Sodor a funky
Kapcsolatok
Back II Black (Back to Black)

Fergeteges koncerthangulat otthon, a Black II Black segítségével

A Black II Black, ezúttal nagyon kitett magáért. Megszületett egy olyan kiadvány, Sodor a Funky címmel, mely egy élő koncert DVD-t és egy CD-t is tartalmaz. Már tapintásra is vaskos anyag, akkor tárul a szemünk elé, ha a mattos borítót kinyitjuk és rápillantunk a tracklistára. Tehát már első ránézésre látjuk, hogy ez egy komoly anyag, melyért a fiúk alaposan megdolgoztak.

Kezembe véve, megakad szemem a borítón. A színek kellemesen simulnak egymáshoz, kissé sötét, mégis éppen megfelelő a választás. A hátoldalon az énekes, Abebe Dániel, vagyis Bebe látható széttárt karokkal. A belső füzetecske, színesre sikerült, talán épp a borító kontrasztjaként, találunk itt fotókat a koncertről, az együttes tagjairól külön-külön, ahol a nevüket is feltüntették, valamint köszönetnyilvánítást, és a koncerten közreműködők névsorát is. Van itt egy kis ajándék is, ha egy meghatározott ruházati márkaboltban vásárolunk és leadjuk a kupont, törzsvásárlói kártyát kapunk cserébe.

Kuriózum a javából

Ezt az anyagot sokkal inkább nevezhetjük DVD-nek és az ahhoz kapcsolódó CD-nek, mint fordítva. Kuriózumként szerepel az együttes életében, hogy egy ekkora koncertfelvétel megjelent. Három felvonást lehet elkülöníteni, mely közel 2 órás, és minden olyat megtalálunk rajta, ami egy profi DVD-n nélkülözhetetlen. Van itt werkfilm, riportok, elkülönített koncertrészek, mindez természetesen dolby stereo hangzásban. A kisfilmben bemutatják a koncertre készülődést, a próbákat, ezzel betekintést nyerhetünk a díszletek mögé is. Az interjúk természetesen az együttes tagjaival készültek.

A 70 perces audio korong célja talán az, hogy egy-egy házibuliban megismételhető legyen a koncerten átélt, funky életérzés. Megtalálunk olyan sikereket, mint a Várj; a Szerelembomba, mely szinte az összes hazai klubot bejárta; a szerelmes, lírai és roppant megható Mindentől távol és az Oroszlán Szonjával előadott duett, - a Micsoda nő ez a férfi - mely egy magyar film betétdalaként is szerepelt. Bolondoznak a fiúk egy kicsit, bele-bele kezdenek dalokba, majd Bebe mindig inkább egy másikat akar énekelni, ahogy ő mondja, „nem lehet csak úgy bele csapni a lecsóba”.

Akár péntek, akár szombat

Szintén diszkókban sokat játszott szám következik, az Akár péntek, akár szombat címmel. Ezt követi a Szombat esti láz és az Álomszép, mely mind a buli hangulatát növeli. Majd,- ahogy Bebe mondja - mielőtt zárul Miki móka tára, jön Máté Péter halhatatlan slágere, a Zene nélkül mit érek én, melyet szerencsére a fiatalok is nagyon kedvelnek, ezzel is tovább életben tartva az eredeti előadó emlékét. Zárásként, 2 ütős felvétel: a Nánénáné, és a „Tevagyazakitalegjobban”

A DVD első jelenetei egy mentős, rendőrös üldözést mutatnak be, pontosabban ezt csak sejteni lehet a hanghatásokból. Majd a fiúk is megérkeznek és indul a címadó dal, a Sodor a funky. Itt már észrevehető a segítség, vagyis a meghívott művészek, akik besegítenek egy-egy dalba. És a dalok zuhataga: akár friss, akár ’90-es évek közepéről származik, az most felhangzik. Az Úgy vártalak, a Mosógép, a Mindentől távol, a Micsoda nő ez a férfi, természetesen Oroszlán kisasszonnyal, az Ölelj át és még lehetne sorolni. Bebe a legtöbb felvétel után átöltözik, alkalmazkodva a dalok stílusához és főleg azok mondanivalójához.

A második felvonás a kisszínpadon készült. Olyan slágerekkel, mint a No Women, No Cry és a Could you be Loved, Bob Marley-től.

A harmadik részben blokkokat találunk, úgy, mint a Retro vagy a Jackson blokk. Igazi múltidéző külföldi dalok kavalkádjával kezdenek: In The Stone, a September, és a Boogie Wonderland, majd jön a Szerelembomba és a Táncol a lány. Majd jön Michael Jackson Billie Jean-je, a Don’t Stop Till You Get és az elmaradhatatlan Thriller, a háttérben az eredeti klippel illusztrálva. Majd jönnek a bomba slágerek: az Akár péntek, akár szombat; a Szombat esti láz; a Zene nélkül mit érek én, a Nánénáné és a híres film duett: a Micsoda nő ez a férfi. A végén a zenekar sokadszori bemutatása, köszönet és elbúcsúzás.

Tényleg használnak hangszereket?

Igazán remek lett az anyag. Nem sok banda van manapság, - ám ők azon kevesek közé tartoznak - akik tényleg használnak hangszereket,  és nem is keveset, minden daluk egy kompozíció része, kiforrtak, dallamosak, de van itt szomorú, lassú, gyors és igazi bulizós nóta is. Ezzel az anyaggal átfogták egész eddigi munkásságukat, melynek köszönhetően felfedezhetjük az együttes folyamatos fejlődését, és apró változásait is.

Pernyész Kitti

[2007.07.25.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még