2022. december 10. | szombat | Judit nevenapja
  Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 

Szarvasi Szilvanapok 2022 - Koncertek, bábelőadások és motoros bemutató a kínálatban

Szeptember 9-11. között rendezik meg a 24. Szarvasi Szilvanapokat az idén újratelepítésének 300. évfordulóját ünneplő városban, a rendezvényen koncertek, bábelőadások és motoros bemutató is lesz - közölték a szervezők az MTI-vel.

    A  rendezvénysorozat fő célja a szarvasi szilva népszerűsítése és a hozzá kapcsolódó hagyományok bemutatása. A tradíciók jegyében a fesztiválon sokféleképp kínálják a gyümölcsöt: lesznek szilvás sütemények, látványkonyha (ahol mintegy 30 féle ételt készítenek szombaton és vasárnap), minősített szilvapálinkák, kézműves szilvás sörök és rézüstökben rotyogó szilvalekvárok.

    A műsorok hat tematikus helyszínen zajlanak majd, a gyerekeket a Kölyök udvarban külön programokkal, bábelőadásokkal és gyermekzenekarok fellépésével várják. A tematikus udvarokban a helyi tehetségeknek biztosítanak bemutatkozási lehetőséget. A fesztiválszínpadon olyan koncertekkel várják a közönséget, mint a Csík zenekar, a Váradi Botos Cafe, Korda György és Balázs Klári, vagy a Zenevonat- az LGT sztárjainak fellépése.

    A háromnapos fesztivál Podani Milán akrobatikus motoros bemutatójával veszi kezdetét, majd a hagyományos felvonulással folytatódik péntek délután. A Termésáldásra  vasárnap délelőtt kerül sor az Evangélikus Ótemplomban.

    A fesztiválra kilátogatók száma az elmúlt két évtized alatt megötszöröződött, jelenleg körülbelül 14 ezer érdeklődőt vonz - közölték a szervezők. Csasztvan András fesztiváligazgató szavai szerint a rendezvény mára a szarvasiak világtalálkozójává, háromgenerációs rendezvénnyé vált.
    Idén a város újratelepítésének 300. évfordulója alkalmából szeptember 9-én, a Szilvanapok nyitó napján nyílik meg a Tessedik Sámuel Múzeumban egy időszaki helytörténeti kiállítás, amelyen Szarvas történetét mutatják be az avar kortól napjainkig, fókuszálva az új kutatási eredményekre, illetve az utóbbi években a múzeumba került leletekre. Így például egy kora avar kori, arany reszelékekkel díszített, restaurált kardra; a 2020-ban az intézménybe került, a letelepedés emlékét őrző úrvölgyi pohárra; vagy az idei év újdonságaira, amelyek az első világháború idejéről származnak.

    A szarvasi szilvatermesztést az 1790-es évektől írott dokumentumok igazolják. Tessedik Sámuel evangélikus lelkész mezőgazdasági taniskolája a helyi földműves gazdák gyermekeit tanította meg többek között a gyümölcsfák telepítésére. 1790-ben kilencvenhárom gyümölcsfajtát hozatott Bécsből Szarvasra, és egy 15 holdas mintakert egyharmadában gyümölcsfákat ültetett.
    Az 1890-es évektől a Körös folyó szabályozását követően a kiszárított medrek művelhető területekké váltak, így alakult ki Szarvas határában az 1100 holdnyi zártkerti rendszerű gyümölcstermesztés.
    A részletes program a www.szilvanapok.hu oldalon érhető el.


MTI

[2022.09.04.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2022.12.08.]
Gyors hitelre van szüksége? szolgáltatás [2022.12.08.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával

Megérte a várakozás: Simply Red a Budapest Arénában
2022-ben Mikulás napjának estéjére...

150. alkalommal is letolták a gatyát a Thália Színház művészei - képekben
2015. október...

Megnéztük a Sonata Arctica akusztikus koncertjét
Ilyen volt az Alter Bridge koncert - képriport
Ilyen volt a Volbeat koncert az MVM Dome-ban - képriport
Beszámoló Bródy János Aréna koncertjéről - képekkel
900. alkalommal is lezuhant a csillár a Madách Színház színpadán - képekben
beszámolók még