2022. szeptember 26. | hétfő | Jusztina nevenapja
  Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
LED itzzók kedvezményes áron, 5 év garanciával
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 

Muzsikás Fesztivál 2022 lesz Budapesten: infok itt

Muzsikás Fesztivált rendeznek október 6-tól 8-ig Budapesten, középpontban a világhírű népzenei együttessel, az 50 éves táncházmozgalom zászlóshajójával.  

    A Muzsikás évtizedek óta generációk meghatározó népzenei élménye. Gyerektáncházaikban ezrek tanulták az első lépéseket, rendhagyó énekóráikon a koncerthelyszínektől távol élő, nehezebb sorsú gyerekek is közel kerülhetnek a népzenéhez, koncertjeiken több nemzedék énekli a népdalokat - szerepel a szervezők által az MTI-hez eljuttatott ajánlóban.

    Az együttes számos hazai kitüntetése (Liszt-, Kossuth-díj, Prima Primissima Díj) mellett megkapta a Womex Artist Awardot is, amely a legnagyobb nemzetközi elismerés a világ- és népzenében. A zenekar szellemiségét meghatározza odaadásuk a népzene, régiektől tanult alázatuk a hivatás iránt, mély emberségük egymás és a külvilág felé.

    A most először megszervezett Muzsikás Fesztivált számos helyszínen, a többi között a fővárosi Zeneakadémián és a Fonóban tartják.
    "A táncházmozgalmat szeretnénk egy saját fesztiválon is éltetni olyan meghívott vendégekkel, akik gazdagítják a zenénket. Fontos, hogy megismerjék a zenei hagyományokat a fiatalok, és olyan terekben is megszólaljon a népzene, ahol más műfajok vannak elsősorban otthon" - idézte a közlemény Hamar Dánielt, az együttes vezetőjét.

    A fesztivál célja az is, hogy az egyszerre régi és modern magyar népzene minél szervesebben jelen legyen a magyar gondolkodásban, a mindennapokban.

    A fesztivál keretében október 6-án reggel több iskolába jut el a Muzsikás a rendhagyó énekórákkal. Kása Béla fotói emblematikusak lettek a táncházmozgalomban, most szélesebb közönséghez jutnak el egy tárlattal, amelyet kifejezetten a fesztivál kérésére válogatott össze a művész. A képek október 7-én a Fonóban, másnap a Zeneakadémián láthatók.

    Petrás Mária 2005 óta lép fel a Muzsikással. A Prima Primissima Díjas és Magyar Örökség díjas csángó énekes a Fonóban lép fel zenekarával október 7-én este. Másnap a Zeneakadémia Nagytermében több más vendéggel, így Balogh Kálmán cimbalomművésszel és Kacsó Hanga, valamint Szabó Dániel duójával együtt lép fel a Muzsikás.

    A fesztivál egyik fénypontja a Huun-Huur-Tu, a Tuvai Köztársaságból érkező torokénekesek fellépése a Fonóban október 7-én este.
    A fesztivál programjaira várják a népzene kedvelőit, a táncházasokat és a műfajjal még csak ismerkedő érdeklődőket egyaránt.
    Az 1973-ban alakult Muzsikás a nyolcvanas évektől kezdve a világ legnevesebb koncerttermeiben lépett fel, köztük a Royal Albert Hallban vagy a Carnegie Hallban, főműsoridőben zenélt a legnagyobb fesztiválokon. A Muzsikás Bartók-albuma a WMCE listáján 1999 áprilisában második lett, majd az éves listán is benne volt az első húszban, alig néhány európai előadó mellett. A zenekarban Éri Péter (furulya, kontra), Hamar Dániel (nagybőgő, gardon), Porteleki László (hegedű) és Sipos Mihály (hegedű) játszik.

MTI

[2022.09.17.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2022.09.24.]
teodora szolgáltatás [2022.09.23.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Otthoni játékok

50 éves lett Janza Kata, koncerttel ünnepelt - képekben
Janza Kata a magyar musical játszás...

„Örs egy csoda” – koncerttel emlékezett az AWS
Szeptember 4-én, Siklósi Örs...

Óriási nyárbúcsúztató Kowa koncert volt a Parkban - képriport
Megnéztük a Halott Pénz koncertet a Budapest Parkban
Csúccsal zárt a SZIN - képekben
Kalapács 60 fesztivál volt a Parkban - képekkel
Szeptembertől az Erkel Színházban a Kőszívű - A Baradlay-legenda című musical
beszámolók még