2024. március 28. | csütörtök | Gedeon, Johanna nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
"Helyes volt zenés darabot írni a forradalomról" - interjú az Amerikába készülő Mihály Tamással
56 csepp vér áttörő sikere Los Angelesben
Palcsó Tamás volt a meglepetés
Szenzáció készül? Oscar és Golden Globe díjra is jelölhetik az 56 csepp vért
Ma adják a szenzációs történelmi musicalt - 56 csepp vér az RTL-en magyar kiválóságokkal
Kapcsolatok
Mihály Tamás (Misi)
Palcsó Tamás

Külföldi útra kel az 56 csepp vér - élménybeszámoló az amerikai bemutatóról

Az 56 csepp vér amerikai vetítésével kapcsolatos élményeikről is beszámoltak a film alkotói november 7-én, miután átvették a Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon elnyert Michael Curtis (közönség) díjat Bunyik Bélától, a rendezvény szervezőjétől. A Vajdahunyadvárban tartott sajtótájékoztatón a kinti eseményen részt vett alkotókon kívül Pintér Tamás (Oroszlán) és Palcsó Tamás is jelen volt.

„Büszkén mondhatom, hogy a hetedik filmfesztivál várakozást felülmúlóan sikerült” – kezdte a rendezvény értékelését Bunyik Béla, a Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál szervezője. "Meglepetés volt az 56 csepp vér fogadtatása. Az az igazság, hogy főleg a modern rockzenei formák miatt egy kicsit talán féltem, hogy az idősebbek esetleg felháborodottan távoznak majd, de nem így történt. Sőt, a vetítés alatt is tapsoltak és a film végén is káprázatos tapsvihar köszöntötte a kint lévő alkotókat."

A filmet összesen kétszer vetítették le a Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál keretében, s hogy valóban ekkora sikert aratott, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a nézők által leadott szavazatok alapján az 56 csepp vér nyerte el a Michael Curtis (közönség) díjat. „A vetítésen a műsorfüzet mellé mindenki kapott egy szavazócédulát, amin 1-től 5-ig lehetett pontozni az alkotásokat. Az 56 csepp vér esetében két négyes szavazaton kívül mindenki 5-ösre értékelte a filmet. Többen szöveget is írtak a papírra, illetve volt olyan is, aki 10-est írt rá" – mondta Bunyik Béla.

A fesztivál szervezője a pozitív fogadtatást több tényező együttes hatásának tulajdonította: „Nagyon erősnek találtam a zenét. Ezen kívül nagyon látványos a film - annak dacára, hogy az Aréna színpadán lett rögzítve, nem volt olyan érzésem, mintha színházban vagy szabadtéri színpadon ülnék és amellett, hogy szórakoztató, nagyon szép lírai jelenetek vannak benne.”

A siker titka

Dr. Nagy Endre azt is elmondta, hogy a legtöbb vetítés után mindig elbeszélgetnek a jelenlévőkkel. Már az első hazai bemutatót követően is sokan felhívták telefonon azok közül, akik a valóságban is átélték a forradalmat, hogy megosszák vele: a film olyan érzéseket váltott ki belőlük, mintha újra átélték volna az eseményeket. „Bárhol is mutattuk be az 56 csepp vért, a vetítés után mindig felállt valaki, és ugyanarról számolt be. Los Angelesben szintén így volt, egy úr, akiről kiderült, hogy 56-os emigráns, elmondta, hogy számára egészen megdöbbentően ugyanazok az érzések jöttek elő, mint a forradalom idején. Utoljára Tatán vetítettük a filmet, s miután ott is pontosan ugyanaz történt, mint az eddigi bemutatókon, összeállt bennem a kép. A darab írója, Horváth Péter valami olyasmit talált meg ebben a történetben, amit mások eddig nemigen vettek észre: Az emberek ugyanis nem feltétlenül konkrét eseményekkel azonosulnak. A valós történésekkel kapcsolatos érzések elraktározódnak bennük, melyeket részben a zenével, részben a szöveggel egy kitalált történet esetén is elő lehet hívni.”

A film rendezője, Bokor Attila szerint a pozitív fogadtatás legfőbb oka, hogy az alkotói pozíciókon – legyen szó akár a zenéről, a szövegről, az operatőri munkáról vagy bármi egyébről - minőségi szakemberek állnak. „Ha a Pintér Tamás által rendezett, nagyon komoly látványelemnek számító kaszkadőr jelenetek nincsenek benne a filmben, akkor egy egészen más produkció születik.” Ezzel kapcsolatban Bokor Attila azt is elárulta, hogy az említett jelenetekkel beneveztek az amerikai Kaszkadőr Oscar díjra.

Golden Globe és Oscar


A film producere, dr. Nagy Endre arról is beszámolt, hogy a fesztiválon kívül Bunyik Béla jóvoltából megszerveződött egy Gloden Globe előválogató vetítés is, ahol a világ különböző részeiről érkező, jórészt 70 év feletti újságírók nézték meg az alkotást. „Nagyon nagy élmény volt vastapsot kapni egy nemzetközi újságíró garnitúrától" – mesélte büszkén a producer. „De hogy mi lesz az eredménye az előzsűrizésnek, csak decemberben tudjuk meg, ekkor derülnek ki ugyanis a jelölések ebben a műfajban" – tette hozzá.
Bunyik Béla nem először szervezett Golden Globe vetítést. A pozitív fogadtatás tényét ő is megerősítette: „A Hollywoodi Foreign Press elnöke, aki egy egyiptomi származású úr, valósággal el volt ragadtatva a filmtől.”

Az 56 csepp vért október 26-tól november 1-jéig a Sunset Boulvardon is játszották. A visszajelzések a napokban derülnek ki, miután Bunyik Béla visszautazik Los Angelesbe. Mint arról már szerdán beszámoltunk, az egy hetes amerikai vetítésnek köszönhetően az 56 csepp vér – a szabályoknak megfelelően -arra is jogosulttá vált, hogy Oscar díjra jelöltessen, az alkotók pedig a külföldi sikeren felbátorodva beneveznek a filmek közötti versenybe. "Mivel Magyarországon már eldőlt, hogy melyik alkotást jelölik Oscarra, ezért az 56 csepp vér nem a külföldi filmek kategóriájában, hanem az amerikai filmekkel fog indulni, s emellett még az összes alkotói pozícióban (például zeneszerzői, operatőri vagy akár jelmez) is nevezhetjük" – magyarázta Bokor Attila.

[2007.11.15.]

  (1. oldal)  következő oldal »

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még