2024. október 5. | szombat | Aurél nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Kapcsolatok
A38 Hajó
Kapcsolódó események
Louie Austen (A), Karuan feat. Twin Towas (A), The Uptown Fellaz
[2005. október 7.
péntek 21:00]

Louie Austen (A), Karuan feat. Twintowas (A), The Uptown Felaz

Louie Austen a kortárs elektronikus tánczene súlyos egyénisége. Sokáig úgy tűnt, hogy a pályáját a hatvanas években kezdő vendéglátós bárénekes örökre a bécsi Hilton halljában ragad, ám a nyolcvanas évek végén fordult a kocka.

Austen találkozott két kísérletező kedvű osztrák potmétervarázslóval, Mario Neugebauerrel és Patrick Pulsigerrel, akik Sinatrát megszégyenítő hangját és behízelgő slágereit hipermodern elektronikával ötvözték. Az eredmény: korszerű, sőt, egyenesen progresszív tánczene: Frank Sinatra diadalmas bevonulása a futurodiszkóba. Louie Austen tavasszal az UH Fesztiválon lépett fel Budapesten, mostani koncertjének különös aktualitást ad, hogy Heaven's Floor című új lemeze szeptember 30-án jelenik meg.

Az 1946-ban született úriember nyughatatlan természete mér ifjúkorában kiütközött. Némi bécsi zenei és színházi tanulmányok után nyakába vette a
világot, és rövid dél-afrikai, ileltve ausztráliai kitérő után hamarosan a showbiz fellegvárában, Las Vegasban találta magát. A város zenei életét a "nagy hármas", azaz Frank Sinatra, Sammy Davis Jr. és Dean Martin uralta. Austen tanult és gyakorolt, majd New Yorkban összeállt a Harlem Blues & Jazz Banddel. Ám ez az időszak még nem Schwarzenegger kora volt, egy osztrák nem vihette túl sokra a szórakoztatóiparban. Louie hazatért hát és ötcsillagos szállodák bárközönségét szórakoztatta nem mindennapi képességeivel – két évtizeden keresztül. Neugebauer azonban – akivel egy bokszklubban akadt össze – fenekestül felforgatta az életét.

A fiatal DJ-producert azonnal elbűvölte a Sinatráéra kísértetiesen emlékeztető hang, a vendéglátós profizmus és nem utolsósorban az a tény, hogy
Austenben megvolt az, ami oly sok énekesből hiányzik: a lefegyverző elegancia és stílus. A projektbe még beszállt a bécsi stúdiómágus Pulsiger is. A találkozás következménye a Consequences című lemez lett, mely valósággal megrázta az
európai elektronikus színteret. Pulsiger és Neugebauer kompromisszomokat nem ismerő, helyenként kifejezetten avantgárd zenei megoldásai, néhol elektroclashbe hajó pumpálások, breakbeates tört ütemek, elektronikus recsegések vegyülnek szégyentelen diszkózenével, kifordított latinokkal. Mindezek fölött azonban igéző magabiztossággal uralkodik Louie Austen fejedelmi orgánuma, szivarfüstös-flitteres, elbájolóan önironikus showbiz-világa. És ha e keverékhez még hozzávesszük a Serge Gainsbourg-t megszégyenítően szexuális és szellemes szövegeket, könnyen megérthetjük, hogy miben rejlik Louie Austen varázsa.

Az Austen-csapatba nemrégiben Barkóczy Tibor, a Bécsben élő kiváló dzsesszzongorista is beszállt. Neki is óriási szerepe van abban, hogy Louie Austen – bármily hihetetlennek tűnik – a kortárs elektronikus színtér egyik leginkábbprogresszív egyéniségévé vált.

Diszkográfia
Heaven's Floor, 2005
Easy Love, 2003
Only Tonight,
Consequences, 1999

A 29 éves Karuan a bécsi elektronikai negyed jellegzetes egyénisége. A kurd származású fiatalemberre nagy hatást gyakorolt mind hazájának népzenéje, mind pedig a császárváros mára védjeggyé vált downtempo-klánja. A Kruder és Dorfmeister G-Stone kiadójának jóvoltából elhíresült dubos-hiphopos vonalra hegeszti rá keleti hangszerekkel megtámogatott orientális melódiáit. Első – mindmáig egyetlen – nagylemeze Dohuki Ballet címmel jelent meg 2002-ben a Sunshine Recordsnál. Karuan az utóbbi időben a bécsi szcéna kedvelt ritmusszekciójával, az állandó Waxolutionists-partner Twintowasszal lép fel élőben.

A precíz, jól összeszokott dob-basszusgitár páros, a rafinált elektronikus fortélyok, a keleties hangulat leginkább (az A38-on egyébként novemberben
fellépő) Badmarsh & Shriéhez teszik hasonlatossá Karuan produkcióját: finom és emelkedett táncrandevú kelet és nyugat között.

Az est harmadik fellépője, az Uptown Felaz régóta népszerű formációja a budapesti klubkultúrának, ám a hírnevet Dyga Zsombor két filmje, a Tesó és a mostanában bemutatott Kész cirkusz hozta el. Ez utóbbihoz írt zenéjük elnyerte a Magyar Filmszemle legjobb filmzenért járó díját. Bár az Uptown Felaz eredeti szándékai szerint „zenekar”, a csoport tagjai elsősorban lemezlovasként tevékenykednek: Negro és Future funkos-hiphopos szettje kiváló alkalmat kínál a táncra.

[2005.09.28.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.09.28.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.09.26.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Azahriah ismét duplázott a Parkban - megnéztük!
Azahriah most a Budapest Parkot töltötte...

Thomas Anders koncerten voltunk a Budapest Parkban
2024. szeptember 14-én koncertet adott a...

Megnéztük a Valmar nyárzáró koncertjét a siófoki Plázson - képekkel
Megnéztük Korda György és Balázs Klári 2024-es koncertjét is a Budapest Parkban
beszámolók még