2024. április 24. | szerda | György nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
20 ezer embernek hozott békét a Ghymes koncertje
Magyar Örökség-díjat kapott a Ghymes együttes
Néptáncból is meg lehet élni - 25 éves az Igrice: első rész
Fábry Sándorral lép fel a Ghymes  - az Álombálom három dolog miatt jött létre
Kapcsolódó Kiadványok
Ghymes: Álombálom
Kapcsolatok
Ghymes
Legnépszerűbb csengőhangok
Kapcsolódó események
Ghymes 25 éves jubileumi koncert
[2009. január 10.
szombat 19:30]

Mire készül a 25 éves Ghymes? Eláruljuk!

A jubilálók sorát erősítő Ghymes együttesnek két fontos bejelentenivalója is akadt: egyrészt a jövő januárban megtartandó arénás koncertnek, másrészt a hamarosan boltokba kerülő Álombálom című, vadonatúj CD-nek örvendhetnek a világzene és az együttes hívei.

Aki az idő múlását nem érzékelné kellőképpen, komoly figyelmeztetés lehet, hogy a szlovákiai magyar zenészekből alakult magyar, valamint közép- és kelet európai népzenei gyökerekből táplálkozó Ghymes együttes 2008-ban éppen 25. születésnapját ünnepeli.

Az idők folyamán a „world music” címkével szinte észrevétlenül felruházott, Felvidékről származó csapat ez alkalommal úgy döntött, hogy a lassan már hagyománnyá váló karácsonyi koncert helyett, inkább az újesztendőt kívánja megünnepelni.

Eközben nem feledkeznek meg negyedszázados színpadi jelenlétükről sem, így a 2009. január 10-i koncertdátum - ahogy a mondás tartja -, még egy okkal több az „ivásra”. S ha mindez kevésnek bizonyulna: a 8-kor kezdődő nagyszabású „népi hangverseny” az október végétől a nagyközönség számára is hozzáférhető Álombálom c. vadonatúj Ghymes CD bemutatójaként is szolgál.

Szarka Tamás (ének, hegedű, gitár, koboz, stb.) elmondása szerint, a Szegedi Szabadtéri Játékokon 2008. augusztusában bemutatott, a szintén Felvidékről induló Benyovszky Móric életét feldolgozó táncjátékot a közönség nagy tetszéssel fogadta. A két teltházas előadás sikeren felbuzdulva – ha nem is a teljes Benyovszky-anyag -, de a táncjáték bizonyos zenei részletei felkerültek az új albumra.

Kiránduláson vannak

Szarka Gyula (ének, bőgő, gitár, tökcitera, stb.) kifejtette, hogy ezúttal kiléptek a Kárpát-medence zenei világából, kirándulást téve a madagaszkári népzene birodalmába. Tették ezt abból a meggondolásból, hogy a híres utazó életének utolsó tíz esztendejét a kies szigeten töltötte; így, a hitelesség szem előtt tartásával, nyilvánvalóan nem lehet figyelmen kívül hagyni a jellemző zenei hatásokat.

Hangsúlyozottan kirándulásról van szó, hiszen 25 éve a magyar népzene legszebb hagyományait zászlajára tűző Ghymes zenekar továbbra is Bartók és Kodály munkásságából merítkezik.

Mivel a januári időpontot tekintve közel a Farsang szezonja, az együttes vendégeként, a nagy nevettető, Fábry Sándor (is) gondoskodik majd a jó hangulatról. Rajta kívül a Budapesti Ifjúsági Kórus, a Honvéd Táncegyüttes, valamint 3 vokalista lány közreműködése színesíti a programot.

Tehát mindenkinek, aki szereti a feszes, kemény alapokon nyugvó, változatos dallamvilágú és tempójú, népzenei gyökerekből táplálkozó, hangulatos „világzenét”, ott a helye a Ghymessel közös időutazáson a Budapest Papp László Sportarénában, 2009. január 10-én este 8 órakor.

Olvass tovább:
20 ezer embernek hozott békét a Ghymes koncertje

-Hegedűs István-

[2009.01.03.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Eugène Labiche...

Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
beszámolók még