2024. március 29. | péntek | Auguszta nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
20 ezer embernek hozott békét a Ghymes koncertje
A közönséget nem lehet úgy kezelni, mintha nem vágynának az igényes kultúrára
Kapcsolatok
Ghymes
Legnépszerűbb csengőhangok
Kapcsolódó események
Ghymes 25 éves jubileumi koncert
[2009. január 10.
szombat 19:30]

Fábry Sándorral lép fel a Ghymes  - az Álombálom három dolog miatt jött létre

A 25 éves Ghymes együttes Álombálom címmel jubileumi újévi koncertet ad január 10-én a Papp László Budapest Sportarénában.

Három dolog miatt jött létre ez a koncert: a zenekar 25 éves az idén, s a fővárosban még nem ünnepelték meg az évfordulót, s lemezbemutató is egyben, hiszen Álombálom címmel új zenei anyagot tartalmazó album jelenik meg - mondta el Szarka Tamás.

Harmadik okként az újévi koncert varázsát említette: a zenekar többnyire karácsonykor koncertezik, s ehhez mindig valamiféle pátosz is párosul, most azonban kicsit a farsangra "hajazó", újévet köszöntő műsort hallhat a közönség, amely a Ghymes életében is újdonság lesz.

Vendégként Fábry Sándor gyermekkori, farsangi emlékeiről mesél, a dalok között egy-egy humoros, vidám történet hangzik majd el. A "nyitott, mozgalmas és optimista" koncerten a publikum a Budapesti Ifjúsági Kórus mellett a Honvéd Táncegyüttest is láthatja.

Az Álombálom zenei anyagáról Szarka Tamás elmondta: a lemezen hallható dalok nagy részét a Szegedi Szabadtéri Játékokon már bemutatták, s a Benyovszky Móric híres utazó, kalandor életét reprezentáló zene éppoly tarka, színes, mint amilyen az ő élet-, azaz vándorútja lehetett. A dalok között tehát van afrikai jellegű, madagaszkári és ázsiai is.

Jó volt kilépni a Balkánról

"Jó volt kilépni a Balkánról, s olyan hangulatú zenéket írni, amelyek követték Benyovszky útját a Felvidékről Lengyelországon át az orosz fogságig, s végül Madagaszkárig, ahol a nagy utazó életét vesztette" - mesélte Szarka Gyula.

Hozzátette: mindig a népzenéhez kell visszanyúlni, a gyökereket keresve kell megvizsgálni, milyen zenei elemeket felejtettek el a muzsikusok. Kodály Zoltán és Bartók Béla is azt keresték, honnan, milyen zenei alapokról indult a magyar muzsika - tette hozzá.

Az együttes természetesen karácsonyi koncerteket is ad, az "adventi hangulatban zajló turnén csak karácsonyi dalok hangzanak el"; vasárnap a veszprémi Petőfi Színházban, kedden Győrben a Richter-teremben, 21-én Esztergomban a Széchenyi téren lépnek fel.

Szarka Gyula véleménye szerint a 25 év munkája indokolhatta, hogy ebben az évben két díjat is odaítéltek az együttesnek: a Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány Díját és a Magyar Örökség kitüntető címet is.

Olvasd el interjúnkat a Ghymes vezetőjével, Szarka Gyulával: A közönséget nem lehet úgy kezelni, mintha nem vágynának az igényes kultúrára

- MTI -

[2008.12.15.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még