2024. április 19. | péntek | Emma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Ma már nem politika a néptánc - 25 éves az Igrice: második rész
Kapcsolatok
Legnépszerűbb csengőhangok
Igrice Néptánc Együttes

Néptáncból is meg lehet élni - 25 éves az Igrice: első rész

25 éves lett az Igrice Néptáncegyüttes. A jeles jubileumon, november 22-én egy nagy gálaműsort tart a csapat Nyíregyházán. Ezen apropóból beszélgettünk Nagy Zsolttal, az együttes elnökével, milyen távlatokat rejt manapság a néptánc, mennyire van még politikai olvasata a hagyományőrzésnek, és hogy kik azok az adatrögzítő öreg bácsik, akiket mindenképpen érdemes megnézni.

- Nagyon sok fiatal kezd táncolni, aztán nagyon sokan abba is hagyják. Mivel lehet elérni, hogy idősebb korukban is nyomják?
- Igen, az elején nagyon lelkesek, aztán a mindennapi gondok (tanulás, vizsgák, munka) miatt a kevésbé kitartóak, feladják, illetve ha más városban kezdenek tanulni, akkor már fizikailag is megszűnik a próbára járás lehetősége.

- Az egyik legnagyobb motiváló erő ugyanakkor a tánc szeretete mellett a fesztiválra járás és a versenyzés lehet. Ha szakmailag megfelelő képzést kap valaki, és elég kitartó, akkor ezeken az eseményeken jó eredményeket tud elérni. A néptáncosok is kicsit magamutogatóak, a sikert pedig ugye mindenki szereti, nem is beszélve arról, ha a színpadon állva ezrek tapsolnak neki.

Másrészről ehhez a műfajhoz hozzá tartozik a külföldi rendezvényeken, megmérettetéseken való részvétel is. Több ismerősöm például azért íratja be négy-öt éves gyermekét néptáncra, mert látja, mennyit utazunk, és szeretné, ha majd a tánc révén az ő gyermeke is világot látna.

- Pénz nem jöhet szóba a néptánc kapcsán?
- Ez lehet a másik alternatíva. Az országban van 4-5 profi csapat, ott a táncosok havonta fizetést kapnak. A profitot itt az anyagiakra kell érteni, hiszen ’amatőr’ csoportokban is akadnak ugyanolyan kvalitású emberek. Vidéki tánccsoportokból és művészeti szakközépiskolákból hívogatják ilyen helyekre az ügyes lábú fiatalokat, akik majd kvázi ebből élnek.

- Másik lehetőség, hogy egyre több színházi darabba írják bele a néptáncosokat, sőt ma már számos, a magyar néptáncot középpontba helyező színpadi mű készül. Elég csak az ExperiDance-re gondolnunk, akik a magyar népi figurakincset felhasználva Michael Flatley-t megszégyenítő módon ropják. Aztán itt vannak a 4 For Dance-es fiúk is, akik személyes jóbarátaink, a jubileumi gálaműsoron is találkozhatunk majd velük.

- Mindent belevéve, szerinted elég múltbéli elem van a mai modern kultúránkban? Mostanában nagy divat lett a folk. Kell ennél több?
- Valójában a mai modern kultúra tele van múltbéli elemekkel, hisz minden jelenlegi kultúra a régmúltból építkezik, itt a kérdés az, hogy ebből mekkora a saját, magyar kultúránk aránya. Szerencsére az kell mondanom, egyre nagyobb.

- Ha táncról beszélünk, a tapasztalat az, hogy a koreográfusok, rendezők egyre gyakrabban építik be produkcióikba a magyar néptánc és népzene elemeit, legyen az Nox videoklip, Republic vagy épp Ghymes koncert. Úgy gondolom, magyar emberek lévén örüljünk annak, hogy nem az ír, vagy az amerikai kultúrából kell merítenünk, hanem van sajátunk, aminek a világ egyébként a csodájára jár.

- Másik példa: mostanában nagyon felkapták a Csík zenekar és Lovasi András közös produkcióit. A Csík zenekar rendkívül jó banda, néptáncos berkeken belül mindenki ismeri őket, ugyanakkor azzal, hogy Lovasival együtt muzsikálnak, egy teljesen új színfolt jelent meg a könnyűzenében. Gondoljunk csak a nyári MTV Icon rendezvényre, amikor Tankcsapda és Kispál számokat adtak elő. A hagyománykedvelők éppúgy élvezték az előadásukat, mint a vérkemény rockerek.

- Szerinted a mostanában megismert népi alapokra építő zenekarok, mint a Folk Error, vagy a Kerekes Band játékát beépíthetitek például az Igrice életébe, hogy ezekre a muzsikákra táncoljatok?
- Abszolút, egyébként a Folk Error tagjai közül többen az Igrice Néptáncegyüttes zenekarában, a Bürkös Bandában húzzák. Hogy a népzene reneszánszát éli, az nagymértékben ezeknek a csapatoknak köszönhető.

- A néptánc mozgalom már több éve üdvözíti és szakmai fórumot is biztosít a kortárs néptánc bemutatóknak, ennek legfőbb célja pedig nem más, mint hogy a gyökerekhez ragaszkodva olyan produkciók jöjjenek létre, melyek még szélesebb réteget céloznak meg. Kicsit áthangszerelve, kicsit megújítva még több emberhez juttatják el a magyar népzenei és néptánc kultúrát.

Folytatjuk…


Ma már nem politika a néptánc- 25 éves az Igrice: második rész

-Fábián Tamás-

[2008.11.08.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.17.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még