2024. április 19. | péntek | Emma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Unique best of, de eléggé "egyedi"?
Újra a diszkó bűvöletében a 70-80-as évek királynője - Amanda Lear válogatottja
A jazz fruttik, Vad fruttik!
Könnyek nélkül: Márió, a harmonikás ismét a megszokott formában
Trágár dalszöveggel hódítanak a csajok? Itt a Baby Dolls: Nekem nŐ kell!
Kapcsolódó Kiadványok
Válogatás / több előadó: Copacabana - Latin hagulatok
Kapcsolatok
Legnépszerűbb csengőhangok

A lemez, amely napsütést varázsol: Copacabana

A latin számok szerelmesei el lesznek ájulva ettől az összeállítástól. Tartalmas, szórakoztató és még annak is felpezsdíti a vérét, aki nem az a táncoslábú típus.

Az album 22 számot vonultat fel. Mivel ritkán ritkán találunk ennyi dalt egy válogatás lemezen, így ez önmagában is bíztató. Elsőként rögtön felcsendül a megszokott lambada dallam, átalakítások, módosítások nélkül. A latinos dallamvezetés és a kellemes hangszerelés azonnal a testünkbe csempészi a ritmust.

A mozgalmas kezdést tovább tudja vinni a második, Iko Iko című Mediterrano dal is. Sőt! Enyhén diszkósított változatban, keményebb alappal hallhatjuk ezt a bohókás, pörgős számot, amely hangulatával az egész lemezt jellemezni tudná. Igazán kellemes és könnyen fel tudja dobni az embert. Ha már elkezdtünk rá táncolni, abba sem fogjuk hagyni az album végéig. A harmadik szám még gazdagabb hangszerkínálattal szólal meg, és az egyedi díszétéseknek köszönhetően feledhetetlen lesz a több szólamú ének is.

A negyedik dal úgy kezdődik, mintha egy James Bond filmet néznénk. Más hangszerelés, gitárok helyett fúvósok és női vokalisták kísérik a háttérből az énekest. Miközben ezt hallgatjuk, úgy érezzük egy latinos bárban ülünk, körülöttünk tömegek az asztaloknál, szmokingos fiatalemberek szivarral a kezükben, estélyi ruhás hölgyek martinival, a színpadon pedig a G-Mission frontembere énekel.

Bulizós, táncolós, mókás

A Copacabana érzést Sonia Enriquiez könnyed és légies száma váltja, magával ragadó vokállal és kiegyensúlyozott zenei alappal. A kevésbé érdekes Oye Come Va után felzendül az Eviva Espana diszkó verziója, kedvcsináló, bulizós, táncolós móka csakúgy mint a második szám.

Ugyanezt a klub hangulatot árasztja az ezt követő Samba megamix is. Nem rossz kilengés, de a komolyabban hangszereltebb számok szebben szólnak. A La Bomba után végre egy újabb sláger a La bamba csendül fel. Igazi táncparkettre invitáló szám, a hangulatot mindenképpen csak úgy sugározza, ám zeneileg itt félkarú óriás. Semmi ami szilárdan alátámasztaná az énekhangot. Furcsa így hallani, hiszen a következő Chiquita Mama rögtön lefedi a hiányosságot, hallani a basszust is, az éneket is, ahogyan azt kell.

Az album közepén, egy haloványabb szám után, mintha csak kiemelés lenne, eljön az album egyik legerősebb és leghangulatosabb száma Valeria Lynch-től. Una Storia Da Raccontare. Eszméletlenül jól megírt szám, igazi sláger. Minden a helyén van benne, az ének kitűnő, ráadásul sosem érnek véget a hallgatható részek, hanem folyton egymást követik, ismétlődnek, bennünk tartva a várakozást az újabb és újabb kiteljesedésre. Perfekt.

Jöjjön egy kis megnyugvás

Megnyugvásképpen Filipe Neves dallamos, romantikus, lassabb tempójú száma következik, majd a Forragea ringat minket ismét a latinos vizeken. A maraca kifejezetten jól hangzik benne. Az album második legjobb dala Joe Dassin Taka Takája. Ütősök, gitárosok és kellemes francia nyelvű ének jellemzi ezt az eleinte szolídnak tűnő, de aztán egyre inkább kiteljesedő dalt, amelyet végül már mi magunk is dúdolni fogunk az énekessel együtt. Annak idején Koós János énekelte a dal magyar változatát.

Az Oye Maria szaxofonos játékát követően Ana Baltran énekel egy nyugodt, lágy dallamot, majd Teresa Sebatini lassú, szerelmes száma csábítja a párokat a parkettre. Igazi szenvedélyes szám, amit szintén énekeltek magyar változatban is. A lemezre három bónusz is felkerült, elsőként a Tago Mago elnevezésű diszkóremix a Kaoma idei remixalbumáról. Táncra csábító, bulizós dal.

Extra bónuszként a korong utolsó két száma egy-egy Bud Spencer és Terence Hill filmzene. A Kincs ami nincs és a Nincs kettő négy nélkül nevettető dallamai már nem a latin táncról szólnak, sokkal inkább a nagy pofonokat osztogató, a rosszakat a megérdemelt helyükre juttató színészduóról, és az ő kalandjaikról.

Semmiképpen sem negatívum, hiszen jól esik a kitekintés, és az összkép így egy igazán tartalmas anyagot mutat, különösebb erőlködés nélkül. A minimalista borító ellenére az album valódi napsütés ezekben a hideg téli órákban. Felhevít és felpezsdít. La Passion!

-George-
 

[2009.01.13.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.17.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még