2024. május 5. | vasárnap | Györgyi nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Zeneakadémia (Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem)
Rost Andrea
Kapcsolódó események
Rost Andrea a Palotában
[2005. november 7.
hétfő 19:30]
Rost Andrea jótékonysági koncertet ad a Zeneakadémián
[2005. november 11.
péntek 19:00]

Alma Mater koncertek a Zeneakadémián

A világhírű Rost Andrea Mozart-áriákat énekel az Alma Mater koncertsorozat előadásán 2005. november 11-én, az idén 130 éves Zeneakadémián.

A magyar komolyzenei oktatás fellegvára, az idén 130 éves Zeneakadémia „Alma Mater Koncertek” névvel indította útnak saját szervezésű hangversenysorozatát. Az intézmény célja, hogy a régi hagyományt felelevenítve, termeinek bérbeadásán túl saját hangversenysorozattal várja a zenekedvelő látogatókat.

Az Alma Mater koncerteken fellépnek az intézet volt és jelenlegi növendékei, itthoni és külföldi barátai. „A hasonlíthatatlan épületünket, termeinket reprezentatív megnyilvánulásaink terévé kívánjuk avatni. Arra törekszünk, hogy az „Alma Mater” védjeggyel ellátott hangversenyeknek különleges rangjuk legyen.” – nyilatkozta dr. Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora.

Az Alma Mater Koncertek keretében november 11-én a Zeneakadémia Nagytermében lép fel Rost Andrea, a világhírű operaénekesnő. A Zeneakadémia egykori növendéke, aki mára a világ vezető operaszínpadainak ünnepelt sztárja, jótékonysági koncertjének bevételét a Génie Oblige – Együtt a Zeneakadémiáért alapítvány javára ajánlja fel, ezzel segítve Alma Mater-ét.
Rost Andrea ezen az estén Mozart-áriákat ad elő, kísér a Weiner-Szász Kamarazenekar, vezényel Pál Tamás.

Rost Andrea áriaestjét követően az Alma Mater Koncertek következő előadásán, november 13-án a Zeneakadémia Szimfonikus zenekara játszik, amelyen Varga Tamás, a Bécsi Filharmonikus Zenekar szólócsellistája lép fel. A hangversenyen Haydn Lakatlan sziget-nyitánya, a C-dúr gordonkaverseny, valamint Beethoven III. Eroica szimfóniája lesz hallható.
Decemberben két előadás szerepel a sorozat programján: 4-én Erkel Bánk bánjának keresztmetszetét mutatja be a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara, december 15-én pedig az Egyetem idén 40 éves jazztanszéke ad jubileumi koncertet a tanszék tanárai és hallgatói közreműködésével.

Az Alma Mater koncertsorozat 2006-os programja különleges előadással indul. Január 16-án, Martin Luther King születésének évfordulóján Tolerancia-koncert keretében tisztelegnek az előadók az afro-amerikai polgárjogi mozgalom Nobel-békedíjas vezetője előtt. A műsor első felében afro-amerikai zene, zsidó kántorok zenéje és a müezzinek ősi éneke lesz hallható, a második részben pedig Kákonyi Árpád zeneszerző, a Zeneakadémia hallgatója keresztény ökumené szellemében alkotott művének ősbemutatójára kerül sor.

Február 12-én az Opera Mindenkinek sorozat keretében Mozart Varázsfuvolájába nyerhetünk bepillantást, közreműködik a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara. Még ebben a hónapban kerül sor a Zeneakadémia tanárai, Pertis Zsuzsa csembalóművész és fia, Kelemen Barnabás hegedűművész előadására: a február 16-i hangversenyen Johann Sebastian Bach Hat szonáta hegedűre és csembalóra című műve hangzik el a neves művészek közreműködésében.

Az Alma Mater sorozat részeként 2006 tavaszán három alkalommal ad koncertet a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara. Március 30-án két Parasztbecsület című művet hallhat a közönség, a szerzők Monleone és Mascagni, májusban pedig Csajkovszkij VI. szimfóniája, valamint Rómeó és Júlia nyitányfantáziája csendül fel az előadásukban. Ugyancsak májusban Kocsis Zoltán zongoraművész és a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarának koncertje lesz hallható - Bartók Concertója és a Húsz magyar népdal lesz műsoron. Az Alma Mater Koncertek sorát a Bohémélet operametszete zárja június 4-én.

Együttműködés a Zeneakadémia és a Művészetek Palotája között

2005. február 15-én a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Művészetek Palotája együttműködési megállapodást kötött. Az együttműködés részeként a Zeneakadémia a zenei kultúra ápolásában megszerzett 130 éves tapasztalatait adja át az új intézménynek: támogatja a Művészetek Palotáját zenei programjainak tervezésében, műsorainak összeállításában és segíti a Művészetek Palotája nemzetközi kapcsolatainak kiépítését.
A Művészetek Palotája pedig lehetőséget biztosít termeiben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zenekara, hallgatói, és ifjú vendégművészei bemutatkozására, hazai és nemzetközi vizsgakoncertek megrendezésére. A két intézmény céljai között szerepel közös rendezvények, szakmai programok, nemzetközi zenei találkozók szervezése is.

Az együttműködés eredményeként az Egyetem különleges tehetségek osztálya ad minikoncertet a Művészetek Palotája gyermekeknek szóló Cifra Palota sorozatának előadásain, a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara pedig az Opera mindenkinek előadásain lép fel. Ez utóbbi sorozat darabjai a Zeneakadémia Alma Mater Koncertjeinek részét is alkotják. A Zeneakadémia akusztikai tanácsokkal is segíti a Művészetek Palotáját, növendékei pedig a koncertsorozat mellett a kultúrcentrum aulájában is fellépnek.
A Zeneakadémia vezetősége, oktatói, művészei és diákjai továbbra is készek mindenben segíteni a Művészetek Palotáját annak érdekében, hogy az a magyar kultúra másik fellegvárává váljék.


[2005.11.03.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Gunson innen, Gunson túl
Kérdés nélkül felkerülhetne a soha nem múló rockzenei vitatémák...

Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Megújult Park, új dalok a...

Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
beszámolók még