2024. április 26. | péntek | Ervin nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Ismerd meg a britek legújabb kedvencét: 13 évesen kezdte, és soha nem hagyta abba!  
Képgalériák
Tom Odell
Kapcsolatok
Adele

"Voltak kemény koncertjeim" - vallja a népszerű előadó

Tom Odell a 2013-as év első Brit-díjas előadója. Múlt csütörtökön, amikor a jelölteket bejelentették, az ő kezében landolt a Kritikusok díja, amit azok a zenészek kapnak, akikhez a legnagyobb reményeket fűzik az előttünk álló évben. Korábban olyan sztárok kapták meg az elismerést, mint Emeli Sandé, Adele és Jessie J…    

A fiatal énekes-dalszerző emellett Lily Allen támogatását is élvezni, aki In The Name Of című kiadójához szerződtette őt.

Az ifjú reménységet a The Sun munkatársa kérdezte a Britről, Elton Johnról és durva koncertekről…

-Tom, megnyertet a Brit-díjat, mielőtt bármilyen zenét adtál volna ki. Hogy érintett ez téged?
-Őrültség, hogy megnyertem most ezt a díjat. Kissé nyomaszt is engem, de örülök, hogy az emberek máris szeretik a zenémet.

-Milyen érzés, hogy te vagy az első férfi győztese a Kiritikusok Választásának?
-Furcsa. Ha van valami, ami igazán meglepett, hogy férfi korábban még nem nyerte meg. Ez egy kicsit fira, nem? De szerintem a lányok domináltak a zenében mostanában – Adele, Emeli Sandé, Florence. Szerintem a zene tükrözi a kultúrát, és napjainkban a lányok vannak felül. Ők a felsőbbrendű nem.

Nyomj egy tetsziket, ha szereted a zenét. 

-Sok nő jár a koncertjeidre?
-Az első önálló koncertemen tényleg tengernyi nő volt, amit nem tudtam mivel magyarázni. Remélem, mindenkinek tetszik a zeném.

-Nem lehet rossz egy 22 éves srácnak, hogy nők tömegei mennek a koncertjeire. Szingli vagy?
-(Kis szünet után) …Igen. Igen, az vagyok.

-Visszatérve, mikor tudatopsult benned, hogy zenész akarsz enni? Zenészcsaládból származool?
-A családomból senki nem zenél, de emlékszem, hogy láttam egy bandát, amikor négy vagy öt éves lehettem, és teljesen lekötött. Lenyűgözött a zene, és akkor elhatároztam, hogy zongoraórákat veszek. Mindig is szenvedélyem volt a zene. Aztán amikor 10 vagy 11 lettem, elkezdtem dalokat írni és dallamokat a zongorán.

Tom Odell nevét egyelőre az Another Love című dallal azonosíthatjuk:

-Milyenek voltak azok a korai dalok?
-Borzasztóak. Szerettem volna meghallgatni egy Elton John dalt, fogni egy kicsit és mindig tenni bele egy kis szeretetet. Aztán 15 vagy 16 lettem és inkább azokról a dolgokról írtam, amiket láttam. Elkezdtem Jack Kerouac-ot és F Scott Fitzgerald-ot olvasni és verseket írni.

-Milyen zene szólt a házban, amin felnőttél?
-Az egyik első lemez amit hallottam a Goodbye Yellow Brick Road volt Elton Johntól. Az apámtól kaptam. Újra és újra meghallgattam. Felnőve sok Eltont, Billy Joelt, Leon Russellt és Randy Newmant hallgattam. De szerettem Blurt, az Arcade Fire-t és a Radiohead-et is. Aztán, amikor elköltöztem Chichester-i, Nyugat-sussexi otthonomból, 18 évesen Bruce Springsteent, Bob Dylant és Tom Waits-et hallgattam.

-Hova költöztél?
-Chichester nagyszerű volt, de szükségem volt valami sokkal nagyobbra, ezért Brightonba mentem. Egy kis garzonban éltem, ami szűk volt és sz.r. De a nappalokat írással töltöttem, este pedig jártam a helyeket és pubokat, hogy nem játszhatnék-e valahol.

-Érdekes tapasztalataid lehetnek…
-Nagyon jó volt, de nehéz. Egyik este egy fickó jött oda, kikapta a kezemből a mikrofont és kinevetett. Voltak megalázó fellépések, de megtanultam, hogy kell előadni, és mik azok a dalok, amik működnek.

-Mi történt aztán?
-Pénzre volt szükségem. Hazamentem egy kis időre Chichesterbe. Volt inspiráció, így a következő négy hónapot otthon töltöttem, és minden nap írtam. Egészen új energiával voltam tele. Kölcsönvettem nagymamám autóját, felvezettem Londonba, és hirdetéseket raktam ki a zeneiskolákban. Megírtam ezt a dalt, a Grow Old With Me-t, és ez volt az első, amit Lily (Allen) hallott.

-Hogy jutott el a zene hozzá?
-Egy barátja látott egy fellépésemen, és továbbadta a dalom linkjét neki. A következő fellépésre eljött ő is Londonba. Őrület volt, mert senki nem tudta, hogy ki vagyok.

-Tetszett neked Lily zenéje? Végül hogyan szerződtél le a kiadójához?
-Imádtam a zenéjét, Lily rajongója vagyok. Hihetetlen szövegíró. Beültem vele egy sörre egy pubba néhány nappal a koncert után. Továbbra is küldtem neki a dalokat, és néhány hónappal később leszerződtetett. Nagyon izgalmas időszak volt.

-Milyen Lily, mint egy kiadó főnöke? Segítőkész?
-Lily igazán támogató és elmondja, mennyire szereti a zenét. Nagyon jó fej. Engedi, hogy csináljam a dolgomat és nem avatkozik be túlzottan. Valójában, amikor felvétel volt, a mellettünk lévő stúdióban vett fel ő is valamit, szóval csak felbukkan, és figyel. A szóló anyagán dolgozott a legújabb lemezére, mielőtt teherbe esett. Jött és meghallgatta a zenémet, de nem engedte, hogy én is halljam az övét.

Tom Odell debütáló albuma Long Way Down címmel áprilisban jelenik meg. Hold Me című kislemeze pedig március 18-án debütál.

-kiko/TheSun-

 

[2013.01.20.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még