Különlegességet vasárnapi ebédre 2. - a Zene.hu sztárvendége ajánlja
Ismét kisütöttünk... pontosabban kifőztünk valamit! Mégpedig azt, hogy a Zene.hu séfje, Székelyhídi Balázs – a népszerű Roxx69 zenekar énekese, aki mellesleg szakács – és sztárvendégeinek közreműködésével igyekszünk kicsit megújítani a vasárnapi fogások tárházát.
- Természetesen senkit sem szeretnénk lebeszélni a jól megszokott vasárnapi húslevesről - kezdi a mi rocker-szakácsunk, aki ezentúl hétről-hétre jó kis receptekkel jelentkezik internetes újságunk hasábjain. - De a Zene.hu újságíróival úgy gondoltuk, nem árt felfrissíteni az évek óta jól bevált menüsort és kipróbálni valami újat a hétvégeken.
Josh és Jutta énekesnőjének finomsága
- A „Különlegességet vasárnapi ebédre” rovatban könnyen és gyorsan -akár buli után is- elkészíthető étkeket fogok ajánlani hétről-hétre. Nem titok, hogy Balázs többször sztárvendéget is hív, aki megosztja velünk a kedvenc finomságainak leírását. Elsőként Jutta, a Josh és Jutta formáció énekesnőjének legtuttibb receptjét a spenótos lasagnet ajánlja olvasóink figyelmébe.
Hozzávalók:
45 dkg mirelit spenótból elkészített spenótfőzelék
20 dkg füstölt sajt
1 csokor friss bazsalikom
6db paradicsom
1,5 dl tejszín
kevés olívaolaj
lasagne lapok
A sajtot a reszelő nagylukú oldalán lereszelem, aztán a 3/4 részét belekeverem a főzelékbe és egy kicsit felfőzöm, hogy a sajt jól beleolvadjon a spenótba. Amíg a spenót melegszik, apróra vágom a bazsalikomot, és ha megvagyok , ezt is a fözelékbe szórom. Jó alaposan összekeverem, és amíg magában rotyog, haladok tovább. Vastagabb szeletekre vágom a paradicsomokat.
Ezután előveszem a sütőtálat (20x30 cm-es), egy kevés olajjal megkenem az alját és már kezdem is a rétegezést. Egy sor tészta, egy sor felturbózott spenót főzelék, egy sor paradicsom. Ekkor jöhet egy pici olaj a paradicsomok tetejére, aztán megint egy sor tészta. Mivel a tésztát nem főztem meg, így ráöntöm a tejszín 1/3 részét. Aztán megint spenót réteg, végül paradicsom réteg.
A rétegzési sort nem tésztával, hanem a tejszín és a sajt maradék részével zárom; a paradicsomokon egyenletesen elosztom először a tejszínt, majd a reszelt sajtot. 210 fokos sütőben 35-40 perc alatt a spenótos lasagne teteje szép aranybarnára pirul.
Rúzsa Magdi kedvence következik
A jövő héten ismét főszakácsunk, Székelyhídi Balázs receptje következik, aztán Rúzsa Magdi finomságajánlata kerül terítékre. Hogy mik ezek az ételek, azt egyelőre nem szeretném elárulni, egy biztos: minden pénteken 17 órától a Zene.hu címoldalán kiderül.
- Bíró Zsolt -
[2007.02.16.]