2024. március 29. | péntek | Auguszta nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó kiadványok
Gerák Andrea: Madárka, madárka (1998)

Összes kapcsolódó kiadvány

Összes program

     
 
Fekete Kiss Sandor
 
     

Fekete Kiss Sándor

1960-ban született Budapesten. 10 éves kora óta foglalkozik zenével. Zongorával kezdte zenei tanulmányait.

17 éves kora óta zeneszerzéssel is foglalkozik, az első munkái színházi kísérőzenék a Táncsics M. Gimnáziumban működő alternatív színház számára.

1979-80-ban a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában zeneszerzést tanul.

1980-85-ben továbbra is zeneszerzést tabul a Liszt Ferenc Zeneakadémián. Tanárai: Fekete Győr István, Szokolay Sándor, Soproni József, Balassa Sándor.

1983-ban egy évet tanult Shree Anthony Das indiai tablaművésznél, akit tanulmányai mellett rendszeresen kísért ének- és tablakoncertjein harmóniumon és tablán. Számos fellépést szervezett számára és Kocsis Zoltánnal együtt egy Hungaroton lemezt is készített vele (Shree Anthony Das in Budapest, 1983).

Zeneelmélet tanári diplomát 1984-ben, zeneszerzés diplomát 1989-ben szerez.

Zeneszerzőként műveit magyar és külföldi fesztiválokon adták elő (Korunk Zenéje Budapest, Fúvószenekari Fesztivál Uster Svájc) és koncerteken világszerte játszották. (USA, Hollandia, Olaszország, Németország). Kamaraműveit a Hungaroton publikálta (Fiatal Zeneszerzők Csoportja Antológiák).

1987-től táncművészekkel dolgozott a Népszínház Táncegyüttesben, majd a Magyar Állami Operaházban. Fontos hatást jelentett számára Györgyfalvay Katalin és Seregi László koreográfus színházi gondolkodásmódja. Az 1998-ban készült Krimi c. kortárs balettzene (Phobos Táncegyüttes) ezekből a hatásokból táplálkozott.

1994-98-ig  zenét tanított a Színművészeti Főiskola tanáraként . Ennek egyik gyümölcse A Gang c. opera (A Gang - szappan-opera egy felvonásban), amit Szakonyi Károly és Baranyi Ferenc szövegeire írt.

1990-91-et Németországban töltötte az Akademie Schloss Solitude öszötnödíjasaként, ahová Kurtág György ajánlásával került. Itt erősödött meg benne az elhatározás, hogy le kell dönteni a falakat a népszerű zene és a kortárs zene között.

1996-ban alapította a Xander Music Studio-t, ami lehetővé tette, hogy az elektronikus zene lehetőségeit kutassa a saját műhelyemben. Alkalmazott zenei munkái közül több is szerepelt rangos világkiállításokon, versenyeken, nem egy közülük díjazott alkotás részét képezi (Agrofood Filmfesztivál, Arany Penge Reklámfilmfesztivál, Intercom Video Festival Chicago, Hannover 2000 Világkiállítás).

2002. eleje óta rendszeresen koncertezik zongoraművészként a Bálványos Társulattal olyan helyszíneken, mint Trafó, Vigadó, stb. Az együttessel kortárs improvizációt játszanak. Ugyanebben az évben a közönség elé viszi A Lélek Tájképei (Soulscapes) című munkáját. Ez egy meditatív koncertforma, ami lehetőséget nyújt minden művészeti ágnak, sőt, magának a közönségnek is, hogy a születő alkotásban társművészként részt vegyen. Ez a műfaj teljesen új, egyszerre népszerű és ugyanakkor a szó szoros értelemében vett kortárs művészet.

[2006.02.28.]

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még