2024. május 25. | szombat | Orbán nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
     
 
Fénymezők, avagy a sokszínűség fesztiválja a Városháza téren
Dátum: 2005. október 14. - 16.
 
     

Fénymezők, avagy a sokszínűség fesztiválja

Nagyszabású multikulturális fesztiválnak ad helyet a belváros szívében lebontott bazársor helyén nyílt tér.

A Deák tér szomszédságában elterülő, eleddig a városlakók elől elzárt Városháza tér október 14. és 16. között, péntektől vasárnapig ad otthont a programjaiban is a sokféleséget képviselő rendezvénynek. Az eseményen felvonulnak a Magyarországon élő kisebbségek és nemzetiségek képzőművészetükkel, zenéjükkel és konyháikkal; az esti buli-hangulatról pedig a hazai underground sztárjai gondoskodnak: fellép többek között Palotai, a Besh O Drom, a Gimmeshot Crew és a Pannonia All Stars Ska Orchestra. A sokszínűség jegyében pedig a világ legszebb terévé varázsolják három éjszakára a Belváros legújabb közterét az ismert kortárs fényművészek, Berkes Dóra és Kozma Péter.

A Raypainting a Berkes Dóra és Kozma Péter alkotta dorkandkozma szabadalma, és leginkább fényfestészetként fordíthatjuk magyarra. A Raypainting egyedi kombinációja az élvonalbeli kortárs művészetnek, az üvegfestészetnek és a legfejlettebb fénytechnológiának, ezért dorkandkozmáék művészete nyugodtan nevezhető páratlannak. Az így létrehozott hatás semmilyen más technológiával nem érhető el. A Raypainting 1996 óta jelentős nemzetközi elismerésre tett szert Európában és Magyarországon. A kortárs művészek Fénymezők címen prezentálják alkotásukat a budapestieknek, és az ide látogatóknak.

Dorkandkozmáék mindegy egyes kiállításukra új, egyedi installációval készülnek, alkotás közben a hely és az alkalom jellegzetességeit figyelembe véve. Az ekképp átalakított tér így valóságos óriási műalkotássá válik, amelybe besétálva mi is a műalkotás részévé válunk. A káprázatos színeket és formákat úgy fogadjuk be, hogy közben az is befogad minket. A szó szerint nagyszerű méretek a fenséges érzetével töltik el a szemlélőt. A 400 méternyi összefüggő házfalon és a belső udvaron születő egységes kompozíció a maga nemében a világrekord kategóriájába tartozik.

A mintegy 20 000 négyzetméternyi felületre felvitt kompozíció magát a teret vonja értelmezési játékba; a művészi élmény ezért városi életünkről, tereinkről is sokat elárul majd. A grandiózus felület minden négyzetmétere a művészi akciótér részét alkotja, a tér tehát teljes mértékben transzformálódik. A város mesterséges felületei nagy teljesítményű vetítőgépek közvetítésével művészileg alkotott apró üvegfestmények képeit nyerik, vagyis hétköznapi életünk környezetét alakítják valódi színfalakká. A borítékolhatóan lélegzetet elállító mű felfogható egyfajta 1:1 arányú építészeti modellnek, és így egy valódi 20 000 négyzetméteres várostervezési javaslatnak is. A belváros szívében három napig virító Fénymező a legilletékesebbek számára nyit teret a sokszínűségnek, a városlakók, a "város-használók" számára.

A fesztivál üzenete, hogy a sokféleség hasznos és szeretnivaló. Célja nem pusztán az, hogy sokféle kultúra több szegmensét tárja fel, hanem az is, hogy bebizonyítsa, milyen jól megférnek egymás mellett ezen kultúrák, hogy megmutassa, hogyan gazdagítják hétköznapjainkat azok a kisebbségek, melyekkel egy városban élünk.

[2005.10.07.]

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás » próbaterem [2024.05.23.]
SÜRGŐS HITELEK hangszer [2024.05.22.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A bíbor legmélyebb árnyalata - Glenn Hughes (nap)szemüvegén át
Április utolsó napja idén...

Lara Fabian ismét elvarázsolta Budapestet - képek
Lara Fabian, a világhírű énekesnő...

Megnéztük a The Show - a Tribute to ABBA műsorát - képekkel
Mefisztóland a Katonában
Gunson innen, Gunson túl
Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
beszámolók még