2024. május 3. | péntek | Tímea, Irma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Cikkek a fellépőkről
Hazai jazz előadókat mutat be a Jazz Night-sorozat
A rock-történelem legnagyobb gitárosa előtt fesztivállal tisztelegnek Budapesten
     
 
II. Nemzetközi Jimi Hendrix Fesztivál 2008
Dátum: 2008. október 4.
szombat 18:00
Helyszín: Fonó Budai Zeneház
Kapcsolat: Freedom Haze, Gyémánt Bálint Trió, Jimi Hendrix Tribute
 
     

A rock-történelem legnagyobb gitárosa előtt fesztivállal tisztelegnek Budapesten

Immár második alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Jimi Hendrix Fesztivál Budapesten.

A rock-történelem legnagyobb gitárosa, Jimi Hendrix rövid pályafutása, ellentmondásos egyénisége, bőséges adalékkal szolgál a krónikásoknak. Már születése körül is adódtak anomáliák: 1942. november 27-én, a Washington melletti Seattle-ben látta meg a napvilágot Johnny Allen Hendrix néven, melyet 1946-ban James Marshall Hendrix –re változtattak.

Zenei karrierjének kezdete 1963-ra nyúlik vissza; általános ismertségét voltaképpen Chas Chandler-nek az Animals együttes bőgősének köszönheti. Pályafutását számos hanglemez, megannyi, az óta kultikussá vált rock-blues darab, zajos sikerű koncertek, fesztiválok fémjelezték. 28 évesen, 1970. szeptember 18-án hunyt el.

A Fonó Budai Zeneház, (1116 Budapest, Sztregova u. 3.) ad otthont az immár második alkalommal megrendezésre kerülő Nemzetközi Jimi Hendrix Fesztiválnak. Az esemény időpontja: 2008. október 4.

A 2004 elején alakult Gyémánt Bálint trió fiatal zenészei a Póka Egon által igazgatott Kőbányai Zenestúdióban ismerték meg egymást. Az iskola növendékei által hozott zenei színvonal önmagában véve garanciát jelent a minőségi muzsikálásra. Ha ehhez hozzávesszük a névadó, zenekarvezető virtuóz, modern felfogású gitárjátékát, biztonsággal kijelenthető, hogy a csapat méltó követője Jimi Hendrix zenei munkásságának.

„Jimi Hendrix zenéjét játszani számomra tradíció"
– nyilatkozta Yildirim Fakilar török származású gitáros, énekes. Két kísérőzenészével, Yusuf Topcu dobossal és Werner Karall basszusgitárossal már bemutatkoztak a magyar közönség előtt. Fakilar mester már némi gyakorlatra tett szert a fesztiválszervezések terén, ugyanis 1993 óta űzi ezt a nem mindig hálás tevékenységet. De hát a tisztelet nagyúr!

Mint az eddigiekből is kitűnik, Hendrix muzsikáját hitelesen, igazából trió-felállásban érdemes interpretálni. A Szagán György- gitár, ének; Berta Zsoltbasszusgitár, és újabban Váti Andrásdob alkotta csapat a 90-es évek eleje óta küzd Woodstock gitárhőse zenei örökségének, legendájának életben tartásáért. A már nemzetközi szinten is megmérettetett tribute-zenekar számos Hendrix- és Radics-emlékkoncerten játszott, feltűntek különböző bluesfesztiválokon, valamint motoros találkozókon. Vendégei voltak a Sziget fesztiválnak, a Gastroblues fesztiválnak, valamint külföldi klubokba is eljutottak.

Íme egy újabb trió, ezúttal Svédországból. Greger Jansson gitárost a skandináv ország első számú hangszerszólistájaként tartják számon. Feedback Family néven 2001-ben alakult zenekar kezdetben Jimi Hendrix és Rolling Stones nóták power-metál stílusban mozgó átdolgozásaival hívta fel magára a figyelmet. Nem megfeledkezve a Nagy Példaképről, újabban saját dalokkal jelentkeznek, de a fesztiválon persze újra előkerülnek a Hendrix- dalok.

A lengyel blues- és progresszív zene komoly hagyományokkal, és nemzetközi elismertséggel rendelkezik – elég, ha csak az SBB-re, vagy Cheslaw Niemen-re gondolunk. Leszek Cichonski gitáros is a színes bőrű gitárvirtuóz muzsikáján szocializálódott. Guitar Workshop elnevezésű zenekarával 1991 óta muzsikál, tíz évre rá az „Év Lengyel Blues-Rock Gitárosa” kitüntető címmel jutalmazták tevékenységét. Zenekarának gyakorta vendégei neves chicagói blues-zenészek, de a nemzetközi sztárokat felvonultató Visegrád Blues Band is Cichonski nevéhez köthető.

Ennek magyar vonatkozása, a már említett Póka Egon basszusgitáros és Solti János dobos. Cichonski nemrégiben "Tribute to Jimi Hendrix" néven koncertsorozatot szervezett, majd Thanks Jimi címmel CD-t bocsátott ki, mellyel több zenei díjat is besöpört. Idén május 10-én - a lengyel zene fellegvárában, Wroclawban - újabb Guinness-rekord született, amikor is az eddigi legtöbb gitáros játszotta együtt Hendrixtől a Hey Joe-t.

Úgy tűnik, hogy a rock-bluestörténelem legnagyobb gitárosáról szóló rendszeres megemlékezés nemes hagyománnyá válik. Éppen ezért, minden tiszteletet megérdemelnek a fesztivál szervezői, akik az emlékezés lángját nem engedik kialudni.

Emlékezzünk együtt mi is a csodálatos gitárosra, Jimi Hendrixre, 2008. október 4-én, a Budai Fonó Zeneházban!

- Hegedűs István -

[2008.09.19.]

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Megújult Park, új dalok a...

Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Ápri...

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
beszámolók még