Eladósorba került a Zene.hu. Komoly érdeklődők: klikk a részletekért.
2017. október 18. | szerda | Lukács nevenapja
    Zene.lap.hu
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
Polarisol
 
Oldal.info


Fabrik
 
 
Kapcsolódó cikkek
Mi történt június 23-án? - a nap gondolatával
Kapcsolatok
Legnépszerűbb csengőhangok
Sárosi Katalin

A magyar énekesnő élete a baleset után megváltozott - videó a nagy slágeréről

Sárosi Katalin, a 60-as évek sztárja ma lenne 79 éves, de 2000-ben elhunyt. Emlékezzünk rá. 

A művésznő 1930. június 23-án született.

- Hároméves korom óta énekes akartam lenni. Zongoráztam, érdekelt a zene. Sőt, ha őszinte akarok lenni: csak a zene érdekelt. Az iskolai tantárgyakat az ének kivételével untam és nem szerettem. Eleinte komolyzenei pályára készültem, de a hangerőm nem volt megfelelő az operára. Sokat köszönhetek az édesanyámnak, aki dalolva élt. Bármit csinált, mindig énekelt. Ötéves koromban valakitől kaptam egy egyoktávos xilofont. Attól kezdve nem létezett más játék számomra. - mondta a kezdetekről 2000. márciusában egy interjúban.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola elvégzése után a Napsugár énekegyüttes tagjaként kezdte zenei karrierjét. Ezután a Swing vokállal három évig dolgozott Bécsben.

Igazi sztárrá viszont szólóénekesként vált 1959-ben, az ugyanakkor feltűnt Mikes Évával, Toldy Máriával és Koós Jánossal. Az egyik legnépszerűbb, legkedveltebb énekesnő volt a hatvanas évek elején, többször turnézott külföldön is, például 1968-ban a szovjet dalfesztiválon közönségdíjat kapott

A férje halála után visszavonult

A Moulin Rouge, majd a Magyar Rádió is foglalkoztatta. Több száz rádiófelvétele készült, állandó résztvevője volt a táncdalfesztiváloknak. A beat előretörésével, a hetvenes években már veszített népszerűségéből, visszavonult a színpadtól. 1985-ben férjével, Zsoldos Imrével autóbalesetet szenvedett, amelyben férje életét vesztette, ezután visszavonult a színpadi szereplésektől.

 - Huszonöt évig éltünk együtt: ő egyszerre volt a férjem, az apám, a testvérem, a barátom és a szerelmem, A borzasztó baleset után, amelyben elveszítettem őt, évekig nem tudtam mit kezdeni az életemmel. Egy darabig még felléptem egyedül, de mindig ót láttam a színfalak mögött - ott állt, ahogyan régen, és figyelte minden rezdülésemet. - mondta az énekesnő.

Összesen közel 360 hang- és videofelvétel őrzi kivételes tehetségét, rengeteg sláger fűződik a nevéhez, mint pl. a "Lassan bandukolva", a "Különös éjszaka volt", az "Imádok élni" a "Sajnos szeretem".

A nosztalgiahullám még kétszer hozta divatba: 1979-ben Sárosi Katalin énekel címmel megjelent egy válogatáslemeze, 1997-ben pedig a Csinibaba című film elevenítette fel egyik legnagyobb slágerét, a Különös éjszakát.

Az énekesnő 2000. november 1-én súlyos betegség után hunyt el. 


- Bíró Zsolt -

[2009.06.23.]

Megosztom: Megosztom az iWiW-en

Hozzászólások: Hozzászóláshoz, lépj be!
fletib 2009.06.09. 17:37 • [1]
Nagyon sajnálom Sárosi Katalint, valamikor Ő volt családunk kedvenc énekese, mindannyian imádtuk. Édesapám egész életében csodálta,élt-halt érte.Mikor megjelent a képernyőn, szinte sugárzott, bájos mosolya, kedvessége, szép hangja mindenkit boldoggá tett. Szomorú, hogy ilyen korán elveszítettük, ha a sors kicsit kegyesebb lett volna hozzá,még sok boldog napot megélhetett volna, és bennünket is boldoggá tehetne kedvességével.

Teljes fórum »»»

lap teteje
 
sorinrebecca szolgáltatás [2017.10.09.]
Beatles banda dobos, gitáros, zongorista zenekar [2017.10.08.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Zene.hu

Szívbemarkoló felnőtt mese lett A Notre Dame-i toronyőr történetéből
Végre Budapesten is...

Jubileumi ünnepséggel emlékeztek a Budapesti Operettszínházban
100 éve született jelenkori...

Élményszüret volt Siklóson - fogadalmat tettek az énekesek
Jamie Winchester és Hrutka Robi újra együtt - képek a budapesti koncertről
beszámolók még
koncert.lap.hu