Eladósorba került a Zene.hu. Komoly érdeklődők: klikk a részletekért.
2019. április 23. | kedd | Béla nevenapja
    Zene.lap.hu
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
Smiling bar
 
Oldal.info


Fabrik
 
 
Kapcsolódó cikkek
Új, feltörekvő rock-tehetségek: megalakult a Papp-Sárdy n.b.b.
Kapcsolatok
Legnépszerűbb csengőhangok
Papp-Sárdy n.b.b.

Nagy találkozások a Papp-Sárdy n.b.b. első albumán

Egy nem mindennapi hangszín tulajdonosa, Sárdy Barbara, egy gazdag és termékeny rockzenei múlttal rendelkező billentyűs-zeneszerző, Papp Gyula, valamint köréjük csoportosuló fiatal, tehetséges zenészek a főszereplői a Papp-Sárdy n.b.b. debütáló albumának.

Nem szívesen kategorizálnék. Már csak azért sem, mert a szerzők ez irányú szándéka tapinthatóan hatja át az album egészét. A lemezcím alapján - Magyar akarok maradni – akár a nemzeti rock megszámlálhatatlan mennyiségű produkcióját is gazdagíthatná beleolvasztva a gyűjtőfogalom óriás olvasztótégelyébe, de itt sokkal többről van szó. Éppen ezért kár volna azon törni a fejünket, hogy vajon melyik skatulyába lehetne begyömöszölni a tizenkét szerzeményt.

Sárdy Barbara egyedülállóan különleges, mélyzengésű, tisztán megszólaló orgánuma teszi olyanná a dalokat, amilyenné a szerzők megálmodták. Papp Gyula, aki a progresszív muzsika emlőin nevelkedett, de megjárta a Skorpió, a Dinamit és még jó pár keményzenés banda billentyűs posztját, azóta réges-rég túljutott a rock „kötelező” sémáin. Legalábbis saját zenekarában… A dalok többségének zenéjét szerzőként jegyzi, rajtuk a bartóki örökség lenyomatával, a népzenei elemek kellő arányú adagolásával. A Hammond-orgona és a billentyűk hangzása mindvégig meghatározó; egyszer nyugtalanul verdeső madár szárnycsapásait idézi, másszor egy képzeletbeli dzsesszklub kényelmes foteljába visz el, hogy átadhassuk magunkat a zene végtelen nyugalmának. A hangszerszólók rövidek, visszafogottak, de a fiatalokból álló formáció mesterien teszi a dolgát. Móczár László gitáros és Szebelédi Zsolt dobos is otthagyta névjegyét egy-egy szerzeménnyel, sőt utóbbi, saját dalára még szöveget is írt. Nevéhez fűződik az album egyetlen klasszikus rockot idéző nótája, kemény gitárriffel, vastag Hammond-szőnyeggel (Képzeld el). Tarnai Dániel nevét sem szívesen hagynám ki, ő a basszusgitár mellett vokállal segíti a tökéletes megszólalást.

Irodalmi értékek a dalszövegekben

A kiadvány komoly erősségének számítanak az irodalmi értékű dalszövegek, melyek öncélú művészieskedéstől mentesen fejezik ki a hétköznapi emberek mindennapos gondjait, finom társadalomkritikával fűszerezve. Globális problémákra mutatva állít fel diagnózist korunk társadalmi betegségéről, mely áthatja a jelent; alternatívaként középpontba állítva irodalmi-történelmi értékeinket és nem utolsó sorban magát az embert. A mindvégig jelen lévő kérlelhetetlen magyarságtudat pedig - az imádság soraiból átemelt idézetekkel (Hiszekegy; Szabadíts meg a gonosztól) - az eszmei mondanivalót erősíti. Mindez az énekesnő, Sárdy Barbara tollából származik, aki már prózában is alkotott. Ritka gyöngyszemként egy Ady-vers megzenésített változata is megbújik a dalok között; A hőkölés népe kendőzetlen őszinteséggel kimondott igazságai ma éppúgy érvényesek, mint annak idején, a XX. században.

A nagy találkozások lemeze ez, ahol a tehetség, a kreativitás adott randevút egymásnak. A szó legnemesebb értelmében vett egyetemes hazaszeretet invenciózus szerzők által művészi dallamokba csomagolva, egy rendkívüli torok által közvetítve, fiatal muzsikusok segítségével formába öntve.

Egyszerre gondolatébresztő és felemelő.

– Hegedűs István –

[2009.10.28.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Japán Kristálygomba eladó! egyéb [2019.04.21.]
Gitár és Basszusgitár oktatás szolgáltatás » oktatás [2019.04.08.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Zene.hu

Wolf Kati: "Óriási élmény volt"
A Magyar Kulturális Hetek keretében a február 7. és május...

Big Band Napon jártunk - képek az eseményről
Big Band napot tartottak április 7-én az...

Varázsos éj - Loreena McKennitt zenéje az Aréna színpadán
Befejeződött a Quimby Family Tugedör turnéja - képek a Barba Negrából
A Road zenekar koncertjeitől volt hangos a főváros a hétvégén! Képes beszámolót hoztunk!
Képes beszámoló! ABBA tribute show a Papp László Arénában is
Bódottá volt a HoneyBeast koncertje a Barba Negrában - képekben
beszámolók még