2024. július 18. | csütörtök | Frigyes nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Megjelent Auth Csilla újdonsága - az énekesnő többet mutat meg magából
Érkezik az eurodiszkó egyik legnagyobb sztárja: ma este újra Magyarországon a Boney M!
Deák Bill Gyula mesél a vadonatúj albumáról, és készülő Életmű koncertjéről
Még mindig Old Boys jubileum - születésnapi party, ezúttal főszerepben a rock and roll-lal
A HITrock nem ment vasboltba lemezért; jubileumi koncertre készül
Exkluzív: további hírek a P. Mobilról
Blue Motel: "Vannak dolgok, amikben változtatnunk kell, tudjuk mi is" 
"Jobb hangja volt a hegedűnek, ha püföltem” - interjú Carl Palmerrel
Benkő László a Bulldózerrel lép fel
1 óra, 1 Koncert, 10 dal - interjú Presser Gáborral
Megjelent a Tátrai Trend első kiadványa
Kapcsolatok
Tátrai Band
Tátrai Tibor
Pálvölgyi Géza
Papp Tamás
Charlie (Horváth Károly)
Solti János
Szappanos György
Csiszár Péter
Jamie Winchester
Horváth Kornél
Czerovszky Henrietta
Tóth Edina
Kárpátia
Tátrai Trend
Radics Béla
Tűzkerék
Juventus
Syrius
Olympia zenekar
Generál
Hobó (Földes László)
Magyar Atom (Radics Béla emlékzenekar)
Boom boom
Szűcs Antal Gábor
Tátrai Latin Duó

Már nem kell sokat várni - Karácsony előtt az Arénában lép fel a húszéves Tátrai Band

Azt még nem tudni, hogy a Nagy Visszatérés előszele fúj meg minket az egyébként kitűnő aerodinamikai tulajdonságokkal rendelkező Papp László Sportarénában, vagy csupán egyéjszakás kalandra jönnek össze a Tátrai Band zenészei a színpadon? Egy valami biztos: a húsz éve alakult, és az új évezredre szép csendben kimúlt, igényes muzsikát játszó formáció méltó módon kívánja megünnepelni a kétikszes jubileumot.

Akkor csobbantak be a magyar zenetörténet langyos vízébe, mikor a 3 + 2, és az általa meghonosított lakodalmas „rock” szedte áldozatait idehaza. Felért egy kisebb öngyilkossági kísérlettel, mikor Kovács Tamás – nem éppen szegény sorsú vállalkozó – ötletére, és hathatós anyagi támogatásával összeállt egy szupergruppnak is felfogható csapat, hogy megpróbálja a szakadék széléről visszarángatni a „királycsinálók” által odataszigált értékorientált, minőségi muzsikát.

Mikor föllebbent a függöny az első felvonás előtt, akkor éppen 1987-et írtunk. Tátrai Tibor gitáros, Kovács Tamás basszusgitáros- szövegíró, Pálvölgyi Géza billentyűs és Papp Tamás dobos mellett Vertig József állt a mikrofon mögött. Sem a Szerencsekerék címmel kiadott album, sem koncertjeik nem keltettek különösebb feltűnést. Aztán 1989-ben jött Horváth Charlie, de a körülmények továbbra sem kedveztek a kitűnő adottságokkal rendelkező szupercsapatnak. Újabb két év, és itt a Küszöbön túl nagylemez, rajta a New York, New Yorkkal.

Az alapjáraton ketyegő, iszonyú energiákat magában rejtő motor ezzel beindul, és egyre nagyobb sebességfokozattal járatja csúcsra magát. Tizenhárom nagylemez, országos turnék, minden évben legalább egy Kongresszusi Központ, vagy Budapest Sportcsarnok (a mai Sportaréna szépemlékű elődje) – és mind teltházzal. Persze közben tagcserék: Papp Tyotyó helyett Solti János ült a doboknál, Kovács Urat (a nagybetű szándékos, hiszen szeretetből és tiszteletből mindenki így nevezte) Szappanos György váltotta a basszusgitárnál, míg szövegíró minőségben Hetesi Péter Pál igazolt le külsősként a bandába. Csatlakozott Csiszár Péter szaxofonos, Jamie Winchester gitáros-vokalista, Horváth Kornél ütős/percussionos, valamint két csinos vokalista hölgy: Czerovszky Henrietta és Tóth Edina. Hasonlóan a kortárs zenekarokhoz, mára a Tátrai Band is két igazoltan és örökre távollévő tagokra emlékezik: Vertig József 1990-ben, autóbalesetben, míg Kovács Úr 2003-ban, betegség következtében hunyt el. Ekkorra már szép csendben legördült a függöny, és vége volt a második felvonásnak.

- Az utolsó bulink, úgy hat-hét-, vagy nyolc éve lehetett kint a Lázároknál, Domonyvölgyben. A koncert után hallottam, hogy felbomlott a Tátrai Band. Az okokról Tibusz tudna beszélni. Annyi biztos, hogy a Kovács Úr képviselte összetartó erő is megszűnt a zenekarban. Mivel nem vesztünk össze, így feloszlásról sem beszélhetünk – emlékezett Horváth Charlie a csapat megszűnésének körülményeire.

A tisztelt publikum pedig nem tehetett mást, mint hazament, csakhogy a hosszúra nyúlt szünet alatt elfogyasztott szendvics- és sörmennyiség sem pótolhatta kedvenceik hiányát. Még akkor sem, hogy közben minden egyes tag egyénileg is hallatott magáról, ráadásul nem akármilyen produkciókkal, hiszen a tehetség – akár a vér – sosem válik vízzé. Zenész és közönség egyaránt érezte, hogy csak a bordó bársonydrapéria húzódott össze, a mindent lezáró nehéz vasfüggöny még odafönt a levegőben lógott; hiszen egy valamire való dráma, mint tudjuk, három felvonásos.

Aztán valaki közülük ránézhetett a naptárra, s egyből kiderült, hogy idén (lenne) húsz éves a Tátrai Band.

- Egyszerűen nem tehetjük meg azt, hogy a húszéves évfordulóra ne jöjjünk össze, tizenöt évet nem lehet csak úgy kitörölni! Mi továbbra is barátok maradtunk, tartottuk és tartjuk a kapcsolatot. De nagyon hiányoztunk egymásnak a színpadi együtt muzsikálásban is. – jelentette ki az énekes, majd hozzátette: - Nem volt konkrét bejelentés a zenekar feloszlásáról, sem búcsúkoncert. Isten áldásával, mindannyian szeretjük a zenét. Én is ehhez értek, ezt szeretem, és még valami: jó zenészekkel dolgozom.

A hogyan tovább dilemmájáról pedig így vélekedett: - Sok múlik azon, hogy milyen lesz a fogadtatás? Ez Tibusz zenekara; ha igényt tart rám, magam részéről örömmel vállalom. Akármerre járok az országban, mindig megkérdezik: mi van a Tátrai Banddel? Mikor játszotok újra együtt? Ebből arra következtetek, hogy van igény a muzsikánkra.

[2009.11.21.]

  (1. oldal)  következő oldal »

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Sting újra Budapesten lépett fel, de a "mesterkurzus" elmaradt
A tizenhétszeres Grammy-díjas...

A változás szele az Arénában
Kedvenc skorpióink még mindig erejük teljében vannak a...

Megtöltötte a Budapest Parkot a Katona József Színház 
Nyolc év után tért vissza Budapestre a Plavi Orkestar
Megnéztük Rod Stewart budapesti fellépését
Yungblud felrobbantotta a Parkot
Megnéztük a Total Dance Cabrio fesztivált a Budapest Parkban - képekkel
beszámolók még