Eladósorba került a Zene.hu. Komoly érdeklődők: klikk a részletekért.
2019. február 19. | kedd | Zsuzsanna nevenapja
    koncert.lap.hu
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
Smiling bar
 
Oldal.info


Fabrik
 
 
Kapcsolódó cikkek
Most érkezett! Deák Bill Gyula reagált a pletykákra
2008 legérdekesebb koncertjei 17. - Megnéztük Istvánt, a királyt…
Az Összetartozás Koncertjére készülnek a zenészek - továbbra is magasan száll a Kormorán
Fortress - Avagy belestünk a zene erődítményébe
A musical páros duplázott, Palya Bea Mexikóból üzent - Fonogram képekben
Az idén is volt Tabán - a legkeresettebb május elsejei bulin jártunk
Drámai vallomás! Orvosi műhiba miatt lett énekes!
Hatalmas sikere volt, mégis búcsúzik a népszerű programsorozat
Megtudtuk, kik lépnek fel a sitkei kápolnáért rendezett megaeseményen
Nemzetközi Gastroblues Fesztivál, tizenhetedszerre
Ötcsillagos volt a MTV Icon záróbulija - fotókkal
Pénteken vár az Első Magyar Folk- és Bluesfesztivál!
Sólyomszárnyakkal érkezik a Kormorán a Kongresszusi Központba
Kapcsolódó Kiadványok
Deák Bill Gyula: Hatvan csapás
Kapcsolatok
Deák Bill Gyula
Legnépszerűbb csengőhangok
Kapcsolódó események
Deák Bill Gyula Életmű koncert
[2009. november 20.
péntek 20:00]

Deák Bill Gyula mesél a vadonatúj albumáról, és készülő Életmű koncertjéről

A Kopaszkutya című kultfilmben olvashatták először a nézők a ház falára firkált grafitit: „Bill, a Király”. Nincs is valamire való Bill-koncert, ahol ne harsanna fel több száz-, vagy ezer torokból a szállóigévé nemesült szlogen, és ezzel nem is járnak messze az igazságtól. Ugyanis nehezen lehet találkozni széles e hazában még egy olyan orgánummal, mint amivel a fantasztikus torkú bluesénekes, Deák Bill Gyula rendelkezik.

Egészen fiatalon, tizenéves kora óta fedezte fel magában a tehetséget, addig merőben más „műfajban” álmodta meg a népszerűséget; egy ígéretesnek indult futballkarrier szakadt meg azzal, hogy egy orvosi műhiba folytán, tizenegy évesen amputálták bal lábát.

Hiába a Magyarországon egyedülálló „fekete hang”, a szegénysorban élő kőbányai fenegyerekben rejlő őstehetség, a hetvenes-nyolcvanas évek kultúrkomisszárjainak sztárokról való elképzelésébe nem illik bele a féllábú, a mikrofon mellett mankójára támaszkodó Bill Kapitány jellegzetes figurája. El is tűnt volna a színpadok mesterséges díszlet süllyesztőiben, ha nincs Hobo Földes László, és frissen összehozott zenekara, a Hobo Blues Band.

Eleinte ott is csak az „állandó vendég” státusza illette, ugyanis a korabeli, kézi vezérléssel működtetett „aczélos” rendszer szerint a színpadképesség felülírja a tehetséget. Persze Hobo sem lenne az, aki, ha nem veszekszi-zsarolja ki az állandó zenekari tagságot a tehetséges fiatalembernek. Az igazi áttörést az István, a király rockopera hozza meg; egy ország ismerte és szerette meg Tordát, a táltost, még akkor is, ha a darabban nem a Jó oldalán állt. Jöttek is a hanghordozók szép sorban, egymás után; a HBB-vel felvett hat albumot – 1984-től, huszonnégy év alatt -, másik hat szólólemez követte.

Míg a „színpadképes”, ám a nála jóval szerényebb képességekkel rendelkező kollégák sorra söpörhették be a kézzel fogható (és ujjakkal számolható) elismeréseket, addig Deák Bill Gyuláról valahogy mindig megfeledkeztek. Harminc évnek is el kellett telnie ahhoz, hogy a szőrös torkú rhythm and blues énekes végre hazavihessen egy Életmű-díjat. Végül két év alatt mindjárt kettőt is kapott, két különböző helyről, de ez így van jól.

Jobb későn, mint soha.

Első szakmai elismerését, a Blues Patika Életmű-díjat, 2007-ben vehette át.

- Soha nem érdekelt engem, hogy kapok-e kitüntetést, vagy nem? Eddig sem azért csináltam, és most sem azért csinálom; azért vagyok a színpadon, mert szeretem a zenét, és az embereket! – szögezte le az énekes, majd hozzátette: - Nálam ez nem kamu - szívből jön. A zene és a közönség sok mindenen átsegített, mindkettőnek köszönettel tartozom. Ha ezek nem lennének, meglehet, nem is élnék már.

A kerek évfordulóra, a Kormorán-műhelyben 2008-ban megalkotott Hatvan csapás album, szinte egy csapásra bearanyozódott. Még abban az évben a Hobo Blues Band az együttes 30 éves évfordulóját nagyszabású jubileumi koncerttel ünnepelte meg a Papp László Budapest Sportarénában azokkal a vendégekkel, akik részt vettek a zenekar pályafutásában, köztük Deák Bill Gyulával is.

- Én csak jövőre akartam új anyagot, de a kiadó úgy vélekedett, hogy erre most van igény, a sikert pedig meg kell lovagolni. Úgyhogy Koltay Gergőékkel nekiláttunk az új album elkészítésének – kommentálta a frissen megjelent, A Király meséi című lemezét Bill Kapitány, aki elmondta azt is, hogy nagyrészt ugyanazok a zenészek segítették a létrejöttét, mint az előző Hatvan csapást; de új közreműködő-szerzőként ott találjuk Tornóczky Ferenc és Lukács Peta gitárosokat, Gyenes Béla szaxofonost és Szabó Tamás szájharmonikást is.

Egy nagyon erős és csodálatos album született. Nem is kicsit, hanem sokkal keményebben szól, mint az előző. A hangzás rockosabb, bluesosabb lett; gondolom ennek a rock-kedvelők majd fognak örülni! –állította Bill, hozzátéve: - Azért a lemezen vannak csodálatosan szép balladák és bluesok is, így mindenki megtalálhatja rajta a neki tetsző dolgokat – zárta beszámolóját új lemezéről az énekes.

Az év elején átvett Fonogram Életműdíjhoz, valamint az új albumhoz életmű koncert is jár. November 20-án, neves vendégek közreműködésével erre is sor kerül a Budapest Sportarénában. A 20 órakor kezdődő nagyszabású rock-blues hangversenyen az újra összeállt egykori Hobo Blues Band tagjain kívül, (Hobo, Póka Egon, Tátrai Tibor, Solti János) a Magyar Blueskirály vendégei lesznek még: a nagyszerű dzsesszgitáros, Babos Gyula, és nem utolsó sorban a régi barát, Presser Gábor. A koncerten a harmincéves életmű legfontosabb dalai mellett az új korong, A Király meséi tizenhat nótájából egy-két újdonsült kedvenc is felcsendül majd.

- Hegedűs István -

[2009.11.20.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Zeneszerzéssel,dalok írásával foglalkoz egyéb [2019.02.19.]
Zongora tanítás,korrepetálás 15.ker tanár [2019.02.06.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Zene.hu
cdbolt.lap.hu

Megnéztük Gájer Bálint új műsorát az Orfeumban - képekben 
A sármos énekes Swing ’N Pop...

Harminc év rock and roll, három éjszaka alatt a Tankcsapdával - képekben
Rendhagyó módon...

Zene.lap.hu
Megnéztük Veres Mónika Whitney Houston-estjét az Orfeumban - képekben
Egy szilveszteri éjen át a Kowalsky meg a Vegával
Megható módon búcsúzott az ünnepektől a Neoton Família Sztárjai 
beszámolók még