2020. július 5. | vasárnap | Emese, Sarolta nevenapja
  Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Miklósa Erika titkolózik, de ígéri, nem fognak csalódni az érdeklődők
Petrovics Emil 80 éves lesz
A Pozsonyi Nemzeti Színház vendégjátéka az Operaházban
Kapcsolatok
Eötvös Péter
Kovalik Balázs

Kovalik Balázs világpremiert rendez Németországban

A Bajor Állami Operaház február 22-én Kovalik Balázs rendezésében mutatja be Eötvös Péter Die Tragödie des Teufels (Az ördög tragédiája) című operáját. A német intézettől Eötvös Péter új opera megírására kapott megbízást. A darab színpadra állítására Nikolaus Bachler, a Bayerische Staatsoper intendánsa a Fidelio-rendezése alapján kérte fel Kovalik Balázst, a Magyar Állami Operaház művészeti igazgatóját.

Eötvös Péter művei szerves részeit képezik a világ vezető zenekarai, kortárs zenei együttesei és fesztiváljai által játszott programoknak. Öt operája rendszeresen műsoron van Európa és az Egyesült Államok Operaházaiban. Leghíresebb műve – a Három nővér Csehov drámája alapján és Gabriel García Márquez A szerelemről és más démonokról című kisregényéből készült azonos című darabja, valamint a Tony Kushner írásából Angyalok Amerikában címmel írt operája – további művek megírására szóló felkérések hosszú sorát indították el.

Vezető zenekarok (az amszterdami Concertgebouw zenekar, a Berlini Filharmonikusok, a Müncheni Filharmonikusok, a Francia Rádiózenekar, a BBC Szimfonikusok, a Bécsi Filharmonikusok, a Clevelandi, a tokiói NHK zenekar, az Ensemble InterContemporain és az Ensemble Modern) visszatérő vendégkarmestere, 2009-től pedig a Bécsi Rádió Szimfonikus Zenekarának első vendégkarmestere. Eötvös Péter számára a tanítás is kiemelten fontos, különös tekintettel a fiatal karmesterek és zeneszerzők számára alapított Nemzetközi Eötvös Intézet Alapítványában folytatott munkájára.

Számos kitüntetés birtokosa – néhány ezek közül: Három nővér című, Lyonban bemutatott operájáért elnyerte a francia kritikusok 1997/98-as nagydíját, a Prix Claude-Rostand Díjat, 1999-ben a Victoires de la Musique Classique et du Jazz díjat, a mű felvételét tartalmazó lemez pedig 1999-ben a Charles Cros Akadémia nagydíját, 2000-ben a Diapason d'Or de l'année díjat, az ECHO Preis 2000 díjat és a Prix Caecilia díjat. 1988-ban a francia kulturális minisztertől az Officier de l'ordre des l'arts et des lettres állami kitüntetést kapta. 1997-ben Budapesten a Bartók-Pásztory-díjjal tüntették ki. 2000-ben megkapta a Christoph und Stephan Kaske Stiftung jubileumi díját. Magyarországon elnyert számos díja közül a legnagyobb a 2002-ben odaítélt Kossuth-díj, 2008-ban a Magyar Kultúra Követe címet kapta.

Az új Eötvös Péter-opera librettóját Albert Ostermaier, a legjelentősebb német drámaíróként számon tartott és igen foglalkoztatott színműíró készítette. Ostermaier költészete szókapcsolatairól, asszociatív témakapcsolódásairól ismert. Albert Ostermaier librettója Madách Imre nemzeti drámáját, Az ember tragédiáját, a „magyar Faustot“ ülteti át a 21. századba. Az alapok tehát Madáchtól valók, ám az operai feldolgozásban egészen más a szereplők konstellációja és a darab cselekménye.

Az ördög tragédiája (Komikus-utópisztikus opera 12 képben) – Ősbemutató: 2010. február 22., hétfő, 19 óra, Bajor Állami Operaház. A bemutatót a BR-Klassik előben közvetíti; 30 perccel az előadás kezdete előtt beszélgetésekkel, riportokkal jelentkeznek az előcsarnokból.

Szereposztás:
Eva - Cora Burggraaf
Lucy - Ursula Hesse von den Steinen
Adam - Topi Lehtipuu
Lucifer - Georg Nigl
Die Jeriko - Julie Kaufmann
Die Rumata - Elena Tsallagova
Heike Grötzinger
Annamária Kovács
Der Skelton - Kevin Conners
Der Strugatzi - Christoph Pohl
Der L - Nikolay Borchev
Der Arkanar - Christian Rieger
Der Boris - Wolfgang Bankl

A cselekményről: Lucifer keresztülvezeti Ádámot és Évát egy konfliktusokkal, félreértésekkel, bizonytalanságokkal teli világon – játék a virtualitás és a science fiction világában. Jóllehet úgy tűnik, hogy mindent ő irányít, a végén mégis kockára kerül Lucifer egzisztenciája: a Gonosz leválik alakjáról és diffundál. Ezáltal Az ördög tragédiája az ember tragédiájává lesz, aki nem képes többé a kordában tartani magában a gonoszt. A német nyelvű előadást németül feliratozzák.

- Magyar Állami Operaház -

[2010.02.16.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
For Sale Brand New Apple iPhone 11 Pro hangszer [2020.06.08.] apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával

Újra nyit a Madách Színház! 
Duett koncertek a csillagfényes tetőteraszon! Július 2-4....beszámolók még