2022. augusztus 12. | péntek | Klára nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Nem hittünk a fülünknek! Ezért érdemes magyar dalt hallgatni 36.
Képgalériák
5Yards zenekar
Kapcsolatok
5 yards

Az ismeretlenségből kivezető úton - interjú a 5Yards zenekarral

A 5 Yards zenekar 2010. márciusában alakult, majd egy ütős demo lemeznek köszönhetően villámgyorsan az EST Média istállójába került. Jöttek a TV és rádiós megjelenések és a széles terpesz meg a rakenroll. Itt volt az idő, hogy egy kicsit közelebbről is megismerjük őket. Lázár Zoltánt faggattam a részletekről.
 

– Kicsivel több, mint 1 éve alakult a zenekar, lényegében az October zenekarból. Mi késztetett benneteket erre a lépésre?
– Az October egészen egyszerűen elfáradt. Nem volt már benne sem tűz, sem elképzelés, sem továbblépési lehetőség. Szűk sávon mozogtunk mind zeneileg, mind fazonilag. Egy olyan szűk sávon, ami nálunk normálisabb zenei ízlésű országokban még bőven elég a fennmaradásra, de idehaza ez egy öngyilkos vállalkozásnak bizonyult.

– Mennyire volt nehéz egy keményebb stílusból lágyabbra váltani? Mennyiben befolyásolta ez például a színpadi megjelenést?
– Bizonyos értelemben valóban lágyabb irányba tartozik a 5 YARDS. Az October egy igazi férfias, nyers és szomorú zenei világ volt, ez a mostani viszont sokkal univerzálisabb, romantikusabb és közérthetőbb, ugyanakkor természetesebb. A színpadi megjelenés ennek megfelelően változott: a két stílus színpadi eszköztára, hogy úgy mondjam, tűz és víz. A váltás egy természetes folyamat eredménye, amelynek szükségszerűen be kellett következnie, így nem az volt a kérdés, hogy könnyű-e vagy nehéz, hanem hogy mikor következik be.

– Hogyan határolnátok be a mostani stílusotokat?
– A 5 YARDS zenekar stílusa valamiféle gitár centrikus, amerikai grunge elemekkel átszőtt rockzene. Stílust így nem mondanék, de akinek bejön például a Nickelback, a Pearl Jam, a Foo Fighters vagy éppen a 3 Doors Down vagy a Creed, az tutira nem fog kiütést kapni tőlünk :))

– Az alakulás után gyorsan elkészült egy párszámos demó és nemsokára elvonultok felvenni a lemezt? Mit lehet tudni az új albumról?
– Az új lemezről jelen állás szerint azt lehet tudni, hogy döntő részben Tamás, az énekesünk szerzeményeit tartalmazza. 7-8 dal már készen van. A napokban elvonulunk egy Csongrád megyei tanyára, ahol megírjuk a még hiányzó dalokat és erről az akcióról werkfilm is készül. Stúdió tekintetében először merészkedünk ki Szolnokról: és mindjárt a méltán híres SuperSize Recordings-ba (lánykori nevén Bakery). A felvételeket a Subscribe gitárosa, Horváth Attila irányítja majd, aki valószínűleg zenei producerként is belefolyik majd az alkotási folyamatba. Ez valamikor november-december magasságában fog megtörténni. A többi terv egyelőre titok :))

Idén három nagy fesztiválon is a fellépők között volt a 5 Yards. Milyen élményekről tudtok beszámolni? Mennyire éreztétek hasznosnak ezeket a lehetőségeket a zenekar előmenetele szempontjából?
– Köszönhetően a minket "terelgető" szervezőknek, első nyarunkon három élvonalbeli fesztiválon sikerült bemutatkoznunk hétvégi időpontokban, plusz volt egy A38-as koncertünk is, így igazán elégedettek vagyunk. A közönség jól fogadja a dalokat, de hiába a relatíve sok média megjelenés, egyelőre még csak az ismeretlenségből kivezető utat keresgetjük. A lényeg, hogy ott voltunk, és a szervezők megismerkedtek a nevünkkel. Viszont minden koncerten vannak azért most már, akik tudják a dalszövegeket, és ez mindig erőt önt belénk.

– Nemrégiben átestetek egy tagcserén. Mennyire ment (vagy nem ment) gördülékenyen a váltás?
– Ez már a második tagcsere a bandában, de úgy érezzük, mindkét váltás előrelépést hozott számunkra bizonyos szempontból. Az első esetben a zenekar döntött a szakítás mellett, legutóbb viszont Laci barátunk határozott úgy, hogy ez a fajta elfoglaltság és koncentráció nem fér össze a magánéletével. A váltások könnyen mentek, mert mind Balázs (dob), mind Lacika (bass) abszolút profik a hangszerükön, így csak az összeszokottságot kellett minél előbb elérni velük.

– A lemezkészítésen kívül milyen terveitek vannak még idénre?
– Szeptember 10-én a Black-Out vendége leszünk a Club 202-ben (ex-Wigwam), aztán csak az albumra és az új dalokra koncentrálunk. Kevesebb koncertet szeretnénk a jövőben, de komolyabbakat. Mert az a hozzáállás, hogy mindenhova elmegyünk játszani, ahová lehet, hamar egy zenekar széteséséhez vezethet. Ezt pedig nem szeretnénk, mert igen értékes közösség a miénk, nemcsak zenei, de lelki szempontból is...

– Boltsek Andrea –

[2011.09.02.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Esküvői és party zenekar, Silver Moon zenekar [2022.07.29.] apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Otthoni játékok
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával

Eddie Vedder és társai meghódították Budapestet - képekben
Pearl Jam, Papp László Budapest...

Időutazás Leslie Mandokival
2022.07.26-án volt szerencsém a világhírű Leslie Mandoki...

Forró, nyári este a Hooliganssel - képekkel
Megnéztük az EFOTT fesztivál második napját - képekkel
4 év után ismét Judas Priest koncert volt hazánkban - képekben
Ilyen volt a Mozart! musical a Margitszigeten - képekkel
KISS ünnep az Arénában - képekben
beszámolók még