Alensa: 35% TopVue termékekre
2020. október 29. | csütörtök | Nárcisz nevenapja
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával  
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Jubileumi Budafest az Operaházban
Dupla jubileumi koncertet ad a Budapest Klezmer Band
Duplázott a Budapest Klezmer Band
Kapcsolatok
Budapest Klezmer Band
Liszt Ferenc Kamarazenekar

Ősbemutató a Budapest Klezmer Band és a Liszt Ferenc Kamarazenekar előadásában

Két figyelemre méltó múlttal rendelkező professzionális zenekar találkozása egy színpadon; a klezmer tradíciók újraértelmezése egy „összművészeti” alkotás keretében. Talán így lehetne leginkább jellemezni a szeptember 19-én Budapesten megrendezésre kerülő ’Klezmer Szvit’ névre keresztelt produkciót, melyre a Budapest Kongresszusi Központban kerül sor a Budapest Klezmer Band és a Liszt Ferenc Kamarazenekar közös előadásában.

Az 1990 óta magas színvonalon működő Budapest Klezmer Band és a közel 50 éves, világhírnek örvendő Liszt Ferenc Kamarazenekar nem először fog össze a jiddis zenei hagyományok ápolásának és népszerűsítésének érdekében. Első közös produkciójukkal 1999-ben álltak színpadra, amikor a kamarazenekar művészeti vezetője, Rolla János felkérte a Budapest Klezmer Band megalapítóját, Jávori Ferencet egy közös mű komponálására. Így született meg a „Klezmer Szvit”, melyet első ízben a Dohány utcai zsinagógában mutattak be hatalmas sikerrel. A két zenekar közötti harmonikus kapcsolatot mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a közös munka immáron 12 évre vezethető vissza, világszerte jegyzett produkciójuk pedig évről évre nagyobb érdeklődésnek örvend.

-Milyen volt a közös kezdet?
- Jávori Ferenc (Budapest Klezmer Band): Amikor Rolla János felvetette, hogy működjünk együtt, először viccnek gondoltam. Egyszerűen nem hittem el, hogy egy világhírű együttes ennyire nyitott a klezmerre. Nagyon nagy megtiszteltetésnek éreztem, és érzem mai napig a közös munkát. Írtam egy 60 perces művet, amelyet együtt mutattunk be. Az előadás annyira jól sikerült, hogy azonnal a közös munka folytatása mellett döntöttünk.

- Rónai Éva (Liszt Ferenc Kamarazenekar): A LFKZ mindig szeretett a klasszikus zenén túl is kalandozni. Több alkalommal játszottunk együtt neves jazz-zenészekkel is, tulajdonképpen mindenre nyitottak vagyunk, ami értéket képvisel. Izgatottan álltunk neki a közös munkának, hiszen ez a produkció számunkra is kihívást jelentett. Végül a Klezmer Szvit olyan meghatározó élményt jelentett a zenekarnak, hogy alig vártuk az újabb közös koncertet.

-Más zenekarok is játszanak a Budapest Klezmer Banddel?
-Jávori Ferenc: Nem igazán. Amikor ezt a művet komponáltam, reflex szerűen a Liszt Ferenc Kamarazenekarra gondoltam. Az első perctől úgy írtam a darabot, hogy egyértelmű volt számomra, ezt együtt fogjuk előadni. A LFKZ részéről olyan nyitottság és elfogadás van a mi zenekarunk irányába, amiért mindig hálás leszek nekik. Zeneileg és emberileg is tökéletesen megértjük egymást. Igazából eszembe sem jut más zenekar.

-Milyen hatással van a Liszt Ferenc Kamarazenekarra a szerző jelenléte az előadások során?
-Rónai Éva: Ez fantasztikus élmény. Természetesen nem vagyunk hozzászokva a zeneszerző jelenlétéhez, hiszen Mozart, vagy Liszt már nem lehetnek ott, hogy szóljanak, valamit másképpen szeretnének hallani. Jávori Ferenc ott van a közös próbákon, azonnal jelzi, ha esetleg bizonyos motívumokat másképpen értelmez, vagy másképpen szeretne kifejezni valamit. Itt a szerző és a zenészek képesek hasonló aspektusból megközelíteni a műveket, ezért egy igazán kifinomult, tökéletes produkció kerekedik a közös munkából.

-Kialakult egy törzsközönség, vagy évről évre szélesebb körben ismert a közös produkció?
-Jávori Ferenc: Miután a Győri Balett koreográfiát készített az alkotásra, még szélesebb körben sikerült megismertetnünk a közönséggel az előadást, s mindemellett kiváló nemzetközi kritikákat kaptunk. A törzsközönségünk mellett rengeteg új érdeklődővel találkozunk.
-Rónai Éva: Én is úgy érzem, hogy a szakmai sikerek mellett a koncerteken is növekszik a közönség. A klezmer egyre népszerűbb, és természetesen az elmúlt évek során a mi produkciónknak is híre ment. Évről évre többen kíváncsiak az előadásra, nagyon hálásak vagyunk a közönségnek.

-Az új kompozíció az ’Emlékek, álmok - Munkácsi kincseim’ címet viseli. Honnan az elnevezés?
-Jávori Ferenc: Én Munkácson töltöttem a gyermekkoromat, számtalan emlék köt oda. Nemrégiben koncerteztünk ott, és akkor szembesültem vele, hogy mekkora nimbusza van ott a zenekarnak. Rengeteg elismerést kaptam, ez ihletett arra, hogy ezt a darabot megírjam - így igazán szívügyem lett ez a kompozíció.

Jávori Ferenc a zenekar iránti elismerését és háláját kifejezve az ’Emlékek, álmok - Munkácsi kincseim’ című művét a Liszt Ferenc Zenekarnak ajánlja.

 - Fülöp Dóra - 

A Liszt Ferenc Kamarazenekar új koncertsorozatot indít 2011. október 29-én az Óbudai Társaskörben. További információk a Liszt Ferenc Kamarazenekar weboldalán.
 

[2011.09.19.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Dumps.Services - Real Dumps Shop 2020 CD/MC/bakelit [2020.10.20.]
Kotta gyűjtemény zongoristáknak kotta [2020.10.04.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával

Bemutatták az István, a királyt az Erkel Színházban - képes beszámoló
Gyöngyösi Levente...

Othello a Katonában - képekben
Október 9-én mutatta be a Katona József Színház Shakespeare...

Tripla Tankcsapdával zárt a Park - képes beszámoló
Maga lesz a férjem - Képes beszámoló a zenés vígjátékról
beszámolók még