2024. július 25. | csütörtök | Kristóf, Jakab nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Magyar Állami Operaház

A világ egyik legkeresettebb énekese Budapesten lép fel 

A perui Juan Diego Flórez ad áriaestet a Magyar Állami Operaházban november 28-án, Rossini-, Donizetti- és más operalágereket énekel. 

A világ talán valamennyi híres operaházában és fesztiválján fellépett már a Limában született lírai tenor - közölte Várkonyi Judit sajtóreferens az MTI-vel. 

    A tenor apjától, Rubén Flóreztől örökölte különlegesen szép és hajlékony hangját, valamint a perui és latin-amerikai zene szeretetét. Előbb popzenét tanult, majd beiratkozott az állami konzervatóriumba, és a Coro Nacional tagja lett, ahol nemcsak énekesi gyakorlatot szerzett, hanem ráébredt, mik a hiányosságai, merre kellene továbblépnie. Ösztöndíjat kapott a rangos Philadelphiai Curtis Intézetbe. 

    Az amerikai tanulmányok ellenére ma is sokan hallják úgy, hogy mestere, a szintén a perui tenor Ernesto Palacio stílusában énekel. 1996-ban jött át Európába, egy bolognai meghallgatásra a pesarói Rossini Fesztivál művészeti igazgatójához, aki habozás nélkül felkérte egy kis szerepre. A fesztivál kezdetén váratlanul megbetegedett az a tenor, aki a Matilde di Shabran a főszerepét játszotta volna. Luigi Ferrari felajánlotta az akkor csak 23 éves Juan Diego Flóreznek a szerepet, és ő a művészeti igazgató rábeszélésére igent mondott. 

    A következő állomás 1996-ban a milánói Scala volt, és ezzel elkezdődött nemzetközi pályafutása, amely azóta is töretlen. Számos CD és DVD igazolja ezt, színészi képességeiről igen meggyőző bizonyítékot adott Az ezred lánya című Donizetti-vígopera felvétele, ebben egy mulatságos bumfordi legényt alakított. Drámai jellemek megformálásában is kitűnő, Bellini a Puritánok című művében Lord Talbot-ként a magas hangokkal teletűzdelt, híresen nehéz szólamot erőltetés nélkül, virtuózan szólaltatja meg.

Nyomj egy tetsziket, ha szereted a zenét.


Elsősorban belcanto darabokban játszik, hazájában nagy megbecsülésnek örvend, esküvőjét Julia Trappéval a limai katedrálisból a perui televízió élőben közvetítette, elnyerte a legmagasabb állami kitüntetést: a perui nagykeresztet. 

    Létrehozott egy alapítványt, amelyet a Gustavo Dudamel nevéhez kötődő venezuelai Sistema de Orquestas ihletett, és a leginkább veszélyeztetett fiatalokért dolgozik, a kábítószeres bűnözés, a kizsákmányolás, a gyermekprostitúció ellen lép föl a zene erejével. 

    Santo című CD-jének névadó kórusművét, a Peruhoz fűző mély kapcsolatát kifejező darabot maga komponálta. 

[2011.11.02.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Rockmaraton 2024 : Újjászületett a legnagyobb rock és metál fesztivál
Mintha nem is telt...

Tom Morellora harminc évet vártunk
Június 01-én Tom Morello lépett fel nálunk, akire harminc...

Megnéztük a TNT koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Sting újra Budapesten lépett fel, de a "mesterkurzus" elmaradt
A változás szele az Arénában
Megtöltötte a Budapest Parkot a Katona József Színház 
Nyolc év után tért vissza Budapestre a Plavi Orkestar
beszámolók még