2020. május 30. | szombat | Janka, Zsanett nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
Oldal.info

 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Ákos az Arénában mutatja be új lemezét - jegyek itt
Hollywood Rose akusztikus koncert az Akváriumban 
Szenzációs Havasi Balázs show vasárnap - jegyek itt
Szuperlátványos koncertet készül az Irie Maffia az A38 Hajóra
 The Memorials és Red Paintings az Akváriumban - jegyek itt!
Kapcsolatok
Elefánt
Kapcsolódó események
Rupa & The April Fishes (USA)
[2012. december 3.
hétfő 20:00]

Az A38-on mutatja be legrissebb anyagát az amerikai Rupa & The April Fishes 

„Ha Manu Chao nő lenne, ő lenne” - mondja a koncertplakát, de ez nem a szokásos reklámtúlzás. A Rupa & The April Fishes bűbájos énekesnő-dalszerzője éppolyan változatos, skával, reggae-vel, sanzonnal, latin zenével, helyenként punkkal átitatott, friss és sodró muzsikát játszik, éppen akkor társadalmi elkötelezettséggel, mint a Mano Negra egykori legendás vezetője. A Rupa & The April Fishes többször lépett már fel Magyarországon, többek között a Szigeten is, most egészen friss, idén októberben megjelent Build című nagylemezét mutatja be az A38 Hajón. Előzenekar a magyar „posztsanzon” egyedi hangú képviselője, az Elefánt. 

„A női Manu Chao” - ha kicsit zsurnál-ízűen ezt mondanánk a Rupa & The April Fishes énekesnő-dalszerzőjéről, Rupa Maryáról, nem is járnánk messze a valóságtól. Ska, reggae, punk, latin és keleti hatások kavarognak az együttes élettel teli, többnyelvű és multikulturális muzsikájában, amibe ugyanakkor belefér a társadalmi elkötelezettség és markáns véleménynyilvánítás is. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a zenekar első nagylemezének címe: eXtraOrdinary rendition, azaz „különleges kiadatás”, ami az USA-ba szállított terroristagyanús személyekkel szembeni eljárás hivatalos elnevezése.

A kaliforniai illetőségű, ám etnikailag teljesen vegyes zenekar bűbájos és hiperokos vezetője az év felében belgyógyászként praktizál egy San Franciscó-i kórház intenzív osztályán, a másik felében pedig zenét szerez, turnézik, stúdióba jár és énekel. Az „április bolondjait” (az „April Fishes” a francia „poissons d'avril” tükörfordítása) a kétezres évek elején alapította amolyan szabadidő-utcazenekarként, ám az együttes vérbő spanyol-francia-indiai-roma muzsikája hamar túlnőtt az utcasarki gitározgatás keretein, olyannyira, hogy az April Fishes minden évben nagyszabású turnékat bonyolít, és közkedvelt fesztiválvendég, többek között a Sziget Fesztiválon is, és tartott közös koncertet a már említett Manu Chaóval is.

Rupa és zenekara többször járt már Magyarországon, és sanzonos, reggae-s, világzenés produkciója mindig meleg fogadtatásra talált. Ezúttal egészen friss, október elején megjelent, Build című albumát mutatja be az A38 Hajón.

Az Elefánt hosszú évek óta az első magyar zenekar a Kispál és a Quimby óta, amely a dallamokat gondolatokkal, finom humorral is átszövi” – írta a Népszabadság az akkor frissen alakult Elefánt januári bemutatkozó koncertje után. Az esemény apropója voltaképp a Szimlert Bálint és Rév Marcell által létrehozott kapcsolódó, komoly szakmai elismerések és közönségérdeklődés mellett működtetett Kodály Method projekt egyik állomása, a Magányos című szám felvétele volt. A klip pillanatokon belül hatalmas siker lett, amit aztán ugyancsak a Kodály Method projekt által szervezett debütáló koncert követett 2012 januárjában. A sikert követően az Elefánt „igazi” zenekar lett.

Az Elefánt a saját maga által kreált posztsanzon névvel illeti műfaját. Ez egyszerre utal a szövegközpontúságra, a szomorkás tartalomra és a dalokat meghatározó a sajátos lüktetésre, a háromnegyedes alapú keringő-újraértelmezésekre, de az Elefánt zenéjében fellelhetőek a manouche jazz elemei, de a pszichedélia vagy az elektronika nyújtotta lehetőségek is. A különleges dallamvilág és a ritmusváltások teszik változatossá a zenekar muzsikáját, amelyet az énekes sajátos hangja és a tartalmas szövegek tesznek igazán egyedivé.

[2012.11.23.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Noa énekstudió szolgáltatás » oktatás [2020.05.20.] apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával

beszámolók még