Eladósorba került a Zene.hu. Komoly érdeklődők: klikk a részletekért.
2019. november 19. | kedd | Erzsébet nevenapja
    Zene.lap.hu
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
Smiling bar
 
Oldal.info


Zene.hu
 
 
Kapcsolatok
Duna Művészegyüttes
Falusi Mariann
Kovács Antal
Marko Markovic
Mező Mihály (Misi)
Müller Péter Sziámi
Művészetek Palotája (MÜPA)
Szakcsi Lakatos Béla
Szirtes Edina (Mókus)

Somnakaj: Varázslatos utazás egy világ körül - alig néhány órában

Nem csak évtizedek, hanem kultúrák, helyek és életek között is kalauzolt a MÜPA nem mindennapi előadása. S a végén mégsem voltunk biztosak benne mit is láttunk: hiszen a Somnakaj egyszerre dokumentum, koncert és színdarab is volt.

2014. április elejétől június végéig több alkalommal tűzték műsorra a budapesti Művészetek Palotájában a Somnakaj című zenés-táncos darabot, melyet olyan műfaji behatárolásokkal hirdettek, mint „roma etnoballada„, „humoros-misztikus roma sorsjáték” vagy éppen „hagyományőrzés és modern formák találkozása”. Nos, ez a különleges előadás ezek mindegyike volt, méghozzá egyszerre. Egy olyan varázslatos egyveleg, és hazánk neves művészeinek koprodukciója, amihez hasonlót Magyarországon még nemigen láthatott a közönség. Az eredeti szerző Mészöly Gábor, az ő művét Müller Péter Sziámi gyúrta át a MüPa színpadára.

Lájk, ha kedveled a retro magyar dalokat.Az aligha hétköznapinak mondható performansz célja pedig csupán az volt, hogy egy némi humorral és misztikummal átitatott történet elmesélésével mutassa be a nemzeti és az európai kultúra részeként tekintendő roma kultúrát, aminek egyik alapköve természetesen a zene: ebből jó adagot kapunk az előadás során. A vérpezsdítő ritmusok igazi szenvedélyes hangulatot teremtettek, s igazi idő- és élményutazásba repítettek.

Felvétel a próbárólA zenei rendező Szirtes Edina „Mókus” volt, aki olyan elismert és sokat bizonyított előadók szerzeményeit ültette a műbe, mint Kovács Antal, Marko Markovic, vagy Szakcsi Lakatos Béla -  tehát nem fukarkodott a roma kultúra kincseit bevetni a nézők meghódítása érdekében. Sőt: a darabban a maguk tradícionális, illetve modern átirat formájában megszólaló autentikus roma népdalokat, valamint az egyéb zenei betéteket, aláfestéseket, hangszeres szólókat olyan zenészek és művészek előadásában hallhatjuk -természetesen 100 százalékig élőben-, mint például az egykori Pa-Dö-Dő énekes illetve Megasztár-zsűritag Falusi Mariann, a Magna Cum Laude frontembereként ismert, egyébként roma származású Mező Misi, továbbá Szakcsi Lakatos Béla, Balogh Lajos, valamint a Duna Művészegyüttes tagjai. Ráadásul a dalok közül több is az alkotók eredeti roma nyelvén hangzott el, mint maga a roma himnusz is.

A darabban a fiatal roma lány, Somnakaj -akit Szakács Hajnalka alakít- történetét ismerhetjük meg, egészen onnan kezdve, hogy a felmenői hogyan vetették meg lábukat egy kis vidéki falucskában, majd hogyan született meg ő maga, nőtt fel, érzett rá zenei vonzódására és tehetségére, majd indult el szerencsét próbálni a hívogató nagyvárosba. A reményt külföldön elismert zenész nagyapja nyomdokaiba lépve követi, s felvételizik a Zeneművészeti Egyetemre, majd esik szerelembe, házasodik meg, és tér haza szülőfalujába, már ünnepelt énekesnőként. Természetesen a történet felsorolt állomásainak egyike sem problémamentes, a lányt túlságosan féltő rokonok, a lánya után eredő apa, és egyéb külső tényezők igenis életszerűen rögössé teszik a végül happy endbe torkolló utat. A jeleneteket a zenekar által előadott dalok, illetve szólisztikus performanszok színesítették és kötötték össze, mint például Szakcsi Lakatos Béla elbűvölő orgonaszólója – a híres zenész egyébként önmagát alakítja a darabban.

Nézd meg a darabról szóló ajánlót! A szerzők igyekeztek a roma zenei kultúrát minél szélesebb palettán bemutatni, így juthatott szerephez a darab fő stílusvonalától jócskán eltérő, egy néhány tinédzser által előadott rap-betét is, ami először némi meghökkenést váltott ki a nézőtéren ülők körében – többek között bennem is, de a végére jópofára sikeredett összképet kaptunk, ezzel a kis kitérővel is.

Szóval a darabot minden meglepőségével együtt ajánlom mindenkinek, de egyelőre sajnos még nincs információ arról, hogy újra műsorra kerül-e a Somnakaj a következő szenzonban, vagy majd csak egy későbbi év hozza újra színpadra ezt a remekművet.

Mindenesetre a műfajra fogékonyaknak erősen ajánlott a darab, de azoknak is érdemes egy próbát tenni vele, akiket amúgy hidegen hagy a stílus, vagy legalábbis azt gondolják...

– /OM –
Fotó: Művészetek Palotája

[2014.08.03.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Talking Dreams egyéb [2019.11.12.]
Kreatív gitáros kerestetik zenész » gitáros [2019.11.01.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Fabrik

Szétfeszített a rock and roll rugója! – T30 koncert Győrben
Hat állomásos körszínpados...

Hogyha kell egy tánc - musical gála a Művészetek Palotájában
A Budapesti Operettszínház...

Virágot Algenonnak beszámolóval köszöntjük a Szociális Munka Napjának minden ünnepeltjét!
Megnéztük: Omega koncert volt az Arénában - képekben
Felejthetetlen Halloween Partyt tartott a Paddy and the Rats Budapesten
Eros Ramazotti vs. Pál Feri - az olasz szupersztár Budapesten lépett fel
"Porrá égett, aztán életre kelt" Liliputból Hollywoodba ért a Tankcsapda
beszámolók még