2020. május 31. | vasárnap | Angéla, Petronella nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
Oldal.info

 
 
 

Igazi csemege! Lírai opera készül a Csíkszerda 10. jubileumára  

Új, külön az alkalomra írt a cappella operát mutat be tizedik születésnapja alkalmából a Csíkszerda kórus. A Hold gyermeke hangszerkíséret nélkül, az egyesített kóruscsalád több mint háromszáz énekhangján szólal meg. A különleges előadás két hétvégén, április 6–14. között összesen nyolc alkalommal hangzik el a Rhema konferencia központban.

A darab Tóth Árpád és Molnár Illés első közös munkája: az alkotók szándékai szerint egyszerre ősi és modern, mindvégig archetipikus karakterek ütköznek meg benne. A szerelemre áhítozó Nő, a gyermekre vágyó Hold, a megcsalástól rettegő Férfi, és végül a magányos Gyermek alakjában így-vagy-úgy vélhetőleg mindannyian magunkra ismerhetünk.

A Hold Gyermeke műfajteremtő próbálkozás, hiszen a zenei anyag teljes egésze a cappella, hangszerkíséret nélküli énekhangon szólal meg.

A mű további különlegessége, hogy a Csíkszerda 10 születésnapjára íródott, három vegyeskarra és gyermekkórusra, összesen mintegy háromszáz énekesre.

A Hold gyermeke egy ősi történet mai formába öntve. Szereplői akár a mítoszok és legendák hősei: A Nő, a Férfi, a Gyermek és a Hold. A librettó a Csíkszerdához kötődő költő és kritikus, Molnár Illés munkája. A történet elemei – a magány, a szerelem, a féltékenység és az örök küzdelem a nálunk nagyobb, kozmikus erőkkel – mindig ismerős, mindig aktuális hétköznapi témák. Az opera története és zenei világa így éppen olyan, mint a kórus maga: egyszerre nagyon befogadható és mégis sokszínűen titokzatos.

Egy extravagáns karnagy-zeneszerző Tóth Árpád, a közösségi éneklés TED-videókból is ismert apostola, a kórus karnagya és a kreatív közösség szellemi vezetője zeneszerzőként jegyzett már oratóriumot, számtalan, a Kórusok Éjszakáján is énekelt dalt, operaszerzőként most mutatkozik be. Művei a kortárs zene skáláján a szerethető, könnyen megközelíthető irányt képviselik.

A Csíkszerda Magyarország egyik legkülönlegesebb kórusa: csíkos fellépő ruháik, széles, a népdaloktól a barokkon át a kortársig terjedő repertoárjuk és kreatív előadásmódjuk mellett az igazi védjegyük a hangfürdőszerű, beépített improvizációkkal tűzdelt éneklés. Egyben kreatív önszervező közösség is, amely nem csak énekelni jár össze, de mindent saját erőből szervez meg magának, a próbákon, a közös táboron át az előadások marketingjéig és a díszletekig. A Csíkszerda nevéhez kötődnek a legszerethetőbb budapesti kórusfesztiválok, a Nyári és Téli Kórusok Éjszakája is.

Nő – Gózon Éva
Férfi – Turchányi Dániel
Hold – Botlik Tibor
Gyermek – Gál Magdolna / Limberger Esra

[2019.04.10.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Noa énekstudió szolgáltatás » oktatás [2020.05.20.] apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával

beszámolók még