2024. június 21. | péntek | Alajos, Leila nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Indul az évad a budapesti Katona József Színházban
Othello a Katonában - képekben
Képgalériák
Lear király - próba
Kapcsolatok
Katona József Színház, Budapest

Bemutatták a Lear királyt a Katonában - képek a próbáról

Május 29-én mutatta be – nem virtuálisan, hanem már közönség előtt – a Katona József Színház William Shakespeare: Lear király című darabját. A címszerepben Hegedűs D. Géza a Vígszínház művésze látható, az előadást Zsámbéki Gábor rendezte.

A Lear király William Shakespeare egyik leghíresebb és legösszetettebb tragédiája, amely az idős címszereplő fokozatos megőrülését mutatja be, ahogy a három lánya hízelgésére számítva lemond a javukra a koronáról és szétosztja közöttük az országot. A művet a XVII. század eleji bemutatásától napjainkig játsszák a különböző színházak szerte a világon, emellett számos filmes adaptációja is létezik.

A 20. század híres Shakespeare-kutatója, R. A. Foakes szerint „a Lear királyt egy ideig még Shakespeare legnagyobb művének fogják tartani, mert egyik tragédiájában sem lehet olyan részletesen hallani a modern világ aggodalmairól és problémáiról, mint ebben.” És milyen igaza lett.

Lear a társadalom peremére sodródott; kis pont a hatalmas, üres színpadon. A színházi előadások között Brooké volt az első, aki szakított a „Lear, mint szegény, öreg, ősz hajú aggastyán” értelmezéssel.

Később aztán más rendezők is szívesen osztották fiatalabb színészre Lear szerepét: egy, még ereje teljében levő ember megtébolyodása, amikor kicsúszik a lába alól a talaj, tragikusabb, mint annak, aki korban amúgy is már az élete vége felé jár. Lear viszont minden korszak szerint elgondolkoztató, olyan személyiség, aki elköveti helyettünk a hibákat, hogy nekünk már ne kelljen.


Lear király  - próba képekben - klikk a fotóra


Giorgio Strehler szerint „Learnek semmiképpen sem szabad vén zsarnoknak látszania. De mégis lennie kell benne valami zsarnoki nyűgösségnek, mondhatnám, gyermetegségnek.”

A Katona József Színház Lear királya Hegedűs D. Géza. A lányait Ónodi Eszter, Pelsőczy Réka és Tóth Zsófia alakítja. A díszletet Khell Csörsz, a jelmezeket Szakács Györgyi készítette, az előadás rendezője Zsámbéki Gábor.M. Adrienn

[2021.06.23.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.06.20.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.06.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

10 éves lett a Mamma Mia! musical a Madách Színházban - képriport
A Madách Színház 2014-ben...

Megnéztük az 80s Disco Retro Festivalt a Budapest Parkban - képekkel
Hazai és nemzetközi...

Tátott szájjal az Esti Kornélon
Őrületes Palaye Royale koncert a Barba Negrában
Megnéztük a Hungáriát a Puskásban - képekkel
Nagyot szólt a Dinamit 45 éve! - képriport
Először koncertezett Magyarországon a Jelusick
beszámolók még