2021. szeptember 26. | vasárnap | Jusztina nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Alföldi Róbert: "Tényleg felhívott..."
Képgalériák
West Side Story
Kapcsolatok
Szegedi Szabadtéri Színpad

Mélybe ránt és felemel Alföldi West Side Story-ja - képekben

A Rómeó és Júlia történetéből született West Side Story ma már kultmusicalnek számít. Leonard Bernstein, Arthur Laurents és Stephen Sondheim szerzőhármasának köszönhetjük a művet, amit idén a Szegedi Szabadtéri Játékok is műsorára tűzött, Alföldi Róbert rendezésében.

Ha a történelmi adatokból indulunk ki, akkor mindenképp érdekesség, hogy a darabot Európában 1958-ban mutatták be, Londonban. Magyarországon 1969-ben játszották először, éppen a Szegedi Szabadtérin. Mindez 4 évvel azután történt, hogy a West Side Story film változata 11 Oscar-jelölést kapott, amiből 10-et díjra is váltott. A számok is jelzik, hogy sikerre lett ítélve a mű. Rómeó és Júlia helyett itt Tony és Maria, Verona helyett pedig New York egyik szegénynegyede a helyszín. A dráma, a szerelem és az ellenségeskedés maradt.

Ami a szubjektív részt illeti: Leonard Bernstein zenéje megosztó. Lehet szeretni és nem szeretni, köztes állapot ritkán van. Az amerikai zeneszerző, karmester, zongoraművész korának igazi sztárkarmestere volt. A West Side Story megírása után voltak, akik bírálták hatásvadász dallamait, olcsónak bélyegezték a romantikus sztorit, sőt még azzal is vádolták, hogy egy sor híres musical zeneszerző dallamaiból merített ihletet. A negatív kritikák ellenére a közönség imádta és az a tény, hogy 2021-ben is van létjogosultsága a darabnak, mindenképp Bernsteint igazolja.

A mű olyan kérdéseket feszeget, mint a bevándorlás, az idegen kultúráktól való félelem vagy a faji előítéletek. A Jetek - második generációs amerikai tinikből álló banda - és a Cápák - Puerto Ricó-i bevándorló fiatalok csapata - között mindennaposak az utcai balhék, bandaháború ez a javából.

West Side Story képekben - klikk a fotóra

 

Alföldi rendezése nem vitt nagy csavarokat a jól ismert történetbe. Letisztult és elegáns, leginkább a díszlettel volt összhangban: sallangmentesen tálalta a nagy szerelmet és a, ha nem is ősi, de ellenséges hangulatot. A főszereplők közül sem volt olyan, aki egyértelműen uralta volna a színpadot. Kocsis Dénes (Tony) biztos kézzel és hanggal nyúlt a szerephez, Ágoston Kati Mariája mégis fantáziadúsabb volt. Megpróbálta akcentussal színesíteni a karakterét, de biztos vagyok benne, hogy ez legalább annyi embernek tetszett a nézőtéren, mint amennyit kirázott a hideg. Tőlem plusz pont, hogy annyi rohangálás, fel-le lépcsőzés közben sem volt egy hamis hangja sem (vagy csak én nem hallottam). Kellemes meglepetés volt Brasch Bence Riffje, az Anitát alakító Nádasi Veronika pedig magabiztosan „lakta be” a Dóm tér színpadát.

A prózai szerepeket játszó színészek – Stohl András, Bezerédi Zoltán, Borovics Tamás és Kárász Zénó – sem hibáztak. Ha lenne West Side Story 2. akkor Stohlnak, mint rendőrkapitánynak, Bezerédinek pedig, mint a megértő kocsmárosnak nagyobb szerepet is írhatnának.

Miközben élvezzük az előadást, mert volt mit élvezni: látványos táncok, csodaszép jelmezek, biztos hangok, gyengébb színészi játék – de ennek védelmére szóljon az, hogy a hatalmas szegedi nézőtér sosem tudja a kőszínházi élményt adni. Élmény, de egészen más. Már a 2. sorból se keresse senki a színészi mimikát, még messzebbről meg annak is örüljünk, ha felismerjük, hogy épp ki énekel. Szóval, miközben nézzük a Jetek és Cápák harcát, Maria és Tony hevességét eszünkben juthat az a szomorú tény, hogy az 1950-es években játszódó mű alapkérdései, még ma is aktuálisak. Vagy ma még inkább...

Erőszak és gyűlölet, ami nem csitul, inkább fokozódik, mert fokozzák... Sötét téma, melyet néha a zene próbál oldani, de van, amikor csak még mélyebbre húz. Hogy van-e kilátás a jobbra?  A darab egyik dala – talán a legszebb – is ebben bízik:

„Eljő még a nap, egy nap mely szépet ad,
ránk köszönt majd egy más jövő,
jobb világ, szebb idő!”

Több, mint 60 év telt el, és nem lett folytatása a West Side Storynak pedig, ha lenne megnéznénk azt is. A szegedi előadás viszont 2022. januárjában a Papp László Budapest Sportarénában is látható lesz, így aki kicsit szórakozva akar gondolkozni, megteheti jövőre is.

Szereplők
Maria: Ágoston Kati
Tony: Kocsis Dénes / Koltai-Nagy Balázs
Anita: Nádasi Veronika
Riff: Brasch Bence
Bernardo: Medveczky Balázs
Doc: Bezerédi Zoltán
Schrank: Stohl András
Krupke: Borovics Tamás
Glad Hand: Kárász Zénó
Action: Mikola Gergely / Szerémy Dániel
Baby John: Gábor Márkó
A-rab: Szerémy Dániel / Kazári András
Snowboy: Koltai-Nagy Balázs / Bezerédi Bendegúz
Big Deal: Csiby Gergely
Diesel: Krausz Gergely
Akárkié: Hartai Petra
Chino: Kovács Máté
Pepe: Barna Zsombor
Consulea: Auksz Éva
Rosalia: Bori Réka
Francisca: Nagy Barbara
Velma: Simó Anna
Graciela: Sziládi Hajna
Kislány: Tóth Rebeka

Alkotók
Díszlettervező: Kálmán Eszter
Jelmeztervező: Tihanyi Ildikó
Zenei vezető: Károly Kati
Koreográfus: Vári Bertalan
Karmester: Silló István
Rendező: Alföldi Róbert
Producer: Rosta Mária

Fekete Lina

[2021.08.31.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
apróhirdetés
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncerttel avatták fel a Bud Spencer parkot a Kaszásdűlőn
A Magyar Kétfarkú Kutya Párt...

Megnéztük: Halott Pénz koncert a Budapest Parkban - képekkel
Szép, kerek alkalom: tizedik...

Megnéztük az EDDA koncertjét a Budai Szabadtéri Színházban - képekkel
beszámolók még