2024. május 24. | péntek | Eszter, Eliza nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Fiúzenekar koncertezik a Vígszínházban - képekkel
Képgalériák
A GRUND a Vígszínházban

Rockszínpaddá változott a Vígszínház - képekben

A Grund - vígszínházi fiúzenekar, öt éve alakult a Vígszínház tehetséges fiatal színészeiből. A Pál utcai fiúk musical apropóján Fesztbaum Béla ötlete nyomán Ember Márk, Medveczky Balász, Zoltán Áron és Wunderlich József alkotják a csapatot. Június 2-án megalakulásuknak ötödik évfordulója alkalmából adtak hangos koncertet a körúti tetárumban.

Kicsit összezavarodottan érkeztem csütörtök este hét órára a Vígszínház 126 éves épületéhez, nem tudtam pontosan eldönteni, hogy színházi előadásra jöttem-e vagy rockkoncertre. Láthatólag ezt nem csak én éreztem így, volt, aki farmerben és tornacipőben, volt, aki csinos színházi öltözetben jelent meg. A nézők összetétele is igen vegyes volt, nagymamától unokáig minden korosztály képviseltette magát, de persze a lányok, asszonyok voltak többségben.

A koncert egy bizonyos pontján az is kiderült, hogy a 25 év alattiak vannak kevesebben, sőt az 50 feletti érdeklődők is szép számmal képviseltetik magukat. Ez jól is jött a zenekarnak, hiszen a koncerten elhangzott dalok legnagyobb része 25 évvel ezelőtt íródott, sőt… Bár, ez a jelen lévő fiatalabbakat nem hozta zavarba, minden számot együtt üvöltöttek a fiúkkal.

Nem is kezdődhetett volna más dallal a műsor, mint a Pál utcai fiúk indulójával (Éljen a Grund!), ez kellően megadta az alaphangulatot az egész estére, a lelkes közönség hangos tetszésnyilvánítással fogadta a színpadra lépő zenekar tagjait.

Erős kezdés után még erősebb folytatás következett, a felturbózott Einstand tesó!, szintén a Pál utcai fiúk zenés darabból. Nekem ez a személyes kedvencem az előadásból, de ebben a rockosított koncert verzióban végtelenítve tudnám hallgatni.

Természetesen nem csak a musical dalaiból válogattak erre az ünnepi estére a fiúk, elhangzott még pár remek Presser szerzemény és a klasszikus rock világából is néhány kiváló nóta.

A GRUND a Vígszínházban képekben - klikk a fotóra

 

A ki tud, jobban megőrülni a színpadon trófeát holtversenyben minden csapattag megérdemli.
Ember Márk és a Wunderlich József a zenekar két frontembere egymást váltva vagy épp egyszerre énekeltek hatalmasat. Minden másodpercet kiélveztek, hogy végre szabadon szárnyalhattak, önmaguk lehettek a színpadon.
Mindketten több hangszeren is elkápráztatták a nagyérdeműt, József a basszusgitár mellett szintetizátoron is brillírozott, Márk a gitárok mellet a jól ismert szaxofonját fújta, ezzel különleges hangzásvilágot adott az elhangzó daloknak.

Medveczky Balázs az egész estét lendületesen dobolta végig. Minden koncerten csodálattal nézem a dobosokat, hogy a négy végtagjuk négy különböző ütemben, négyfelé mozog, ők a zenekar lelke, metronómja. Ha valaki eltéved, tekintete azonnal a dobost fürkészi, hogy visszataláljon a helyes ütembe. A dobos az egész estét a kezében tartja, figyeli zenésztársai minden rezdülését, ha kell, alkalmazkodik, ha kell, ő irányítja ritmust.

Balázs egy dal erejéig megmutathatta, hogy nem csak a doboláshoz ért, hanem kiváló énekes is. Elvistől a A Little Less Conversation című őrületes rock and roll nótát adta elő. A közönség a dalválasztást vastapssal jutalmazta.

Míg Balázs énekelt, a dobok mögött Fesztbaum Béla helyettesítette. A zenekar atyja leginkább a hangszeres tudását csillogtatta a koncerten, hol a billentyűk mögött tűnt fel, hol szólógitárt ragadott, hol szájharmonikán kísért vagy épp dobolt. De persze folyamatosan vokálozott is. A Pink Floyd The Wall csodálatos szerzeményében és a Rolling Stones Statisfaction dalában impozáns gitárszólót játszott.

Zenekarvezetőként a számok között próbálta felidézni az elmúlt öt év meghatározó pillanatit, több - kevesebb sikerrel, mert a fiatalok nem annyira bírtak a vérükkel, rendre közbepoénkodtak, ahogy azt egy rendes osztályban illik. Így sem maradtunk vicces történetek nélkül, megtudtuk, hogy a zenekar egy kémia órán alakult, hogy Márk megrágja a műanyag pohár szélét és még pár humoros kulisszatitkot.

Zoltán Áron látványos gitárjátékával, egyedi hangszínével biztos tagja a csapatbak, kedves humorával, töretlen lelkesedésével emelete az este hangulatát.

A koncert legmeghatóbb része kétség kívül a Szólít egy hang volt, szintén a Pál utcai fiúk zenés műből, ami ugyan nem került bele a vígszínházi előadásba, de a zenekar rendre eljátssza a fellépésein. Itt előkerültek, a modern öngyújtók (a telefonok vakuja), ahogy egy rockkoncerten szokás és csodálatosan megható képet varázsoltak a Vígszínház nézőterére.

Különleges zenei élmény, amikor az öt tagú zenekarban mindenki több hangszeren is kiválóan játszik és egyben remekül énekel. Így rendkívül színes, sokrétű, változatos, izgalmas setlistet lehet összeválogatni a hazai és a nemzetközi zenék világából.

Mindig érdekes, amikor színész lép énekesként a mikrofon mögé, magából építkezve ad elő egy-egy dalt, nem egy szerep bőrébe bújva jelenít meg egy adott karaktert. A dalválasztáson túl az előadás is izgalmas, hogyan formálja a saját egyéniségére a szerzeményt, milyen érzéseket közvetít, hogyan találja meg az utat a közönséghez.

Minden zenekar életében elérkezik az az idő, amikor már nem elégednek meg a mások által megírt nóták prezentálásával, hanem felmerül az igény, hogy a saját dal iránt. Különösen igaz ez akkor, ha a zenekarban két dalszerző is van.
Wunderlich József első önálló albuma tavalyelőtt látott napvilágot Skizó címmel, Ember Márk pedig két évvel ezelőtt jutott be A Dal döntőjébe saját szerzeménnyel, az Ő debütáló lemezére még várni kell, az eddig megjelent kislemezei itt érhetők el.

A Grund is megírta az első dalát, melynek premiere ezen az estén volt, a dal címe; Tóth Andris. A hozzá kapcsolódó történetet bizonyára minden koncerten el fogják mesélni a fiúk…
A nyári turné pontos dátumait és helyszíneit a zenekar honlapján és közösségi oldalain találod!

A közönség elmondhatatlanul évezte a koncertet, néhányan el is feledkeztek róla, hogy egy színházban, ültetett koncerten vannak és inkább tomboltak a színpad szélénél állva. A magam részéről drukkoltam nekik, hogy hátha átragad a lelkesedésük az ücsörgő nézők többségére. Sajnos nem így lett, le a kalappal a lányok előtt, első szóra visszaültek a helyükre. Abszolút egyet tudtam velük érteni, nekem is nehezemre esett egy rockkoncertet végigülni.

Szerencsére az utolsó dalnál már mindenkinek benne volt a bugi a lábában és majdnem szét is esett a ház.

Jegyvásárlás

Audrey
Fotó: Petró Adri

[2022.06.16.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás » próbaterem [2024.05.23.]
SÜRGŐS HITELEK hangszer [2024.05.22.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A bíbor legmélyebb árnyalata - Glenn Hughes (nap)szemüvegén át
Április utolsó napja idén...

Lara Fabian ismét elvarázsolta Budapestet - képek
Lara Fabian, a világhírű énekesnő...

Megnéztük a The Show - a Tribute to ABBA műsorát - képekkel
Mefisztóland a Katonában
Gunson innen, Gunson túl
Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
beszámolók még