2023. december 4. | hétfő | Borbála, Barbara nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 

Ezért jó megoldás a hőszivattyú

Az energiaválság és a növekvő energiaárak sok háztartást késztettek számolásra új építés előtt éppúgy, mint meglévő ingatlan korszerűsítése esetén. A költségtakarékosság és az energiahatékonyság jegyében, valamint az új építésekre vonatkozó közel nulla energiaigény követelménye következtében a megújuló energiákat használó rendszerek kerültek előnybe. A hőszivattyús rendszerek valós alternatívát jelentenek.

Környezetbarát gépészeti megoldás, használatának számos előnye van, amely meggyőző lehet az építtetők, felújítók számára. Lássuk, melyek ezek!

A leggyakoribb levegő-víz hőszivattyúk

Valamennyi hőszivattyú típus legnagyobb előnye, hogy a befektetett energia többszörösét képesek előállítani, hiszen hasznosítani képesek a környezet hőjét, valamint megfelelő rendszerekkel kombinálva a szintén megújuló napenergiát. A Zone Klíma a levegő-víz hőszivattyúk tekintetében elismert márkák minőségi berendezéseit kínálja, és igény esetén a kiválasztásban, valamint a tervezésben is segítséget nyújt.

Annak függvényében, hogy melyik környezet hőjét hasznosítják, beszélhetünk levegő-levegő, levegő-víz, víz-víz és talaj-víz hőszivattyúkról. A legelterjedtebb típus a levegő-víz hőszivattyú, amely a külső környezet hőjét hasznosítja és adja át a belső terek levegőjének egy fűtő-hűtő közeg, vagy a fűtési, hűtési rendszerben keringetett víz segítségével. Hasonló elven működik, mint a klíma, csak itt nem közvetlenül a levegőnek adja át a hőt.

A hőszivattyúk hatékonysága

A hőszivattyúk hatékonysága az ún. COP értékkel vagy jósági fokkal jellemezhető. Azt mutatja meg, hogy a berendezés 1 kWh villamos energiát hány kW hővé tud alakítani. A modern berendezések jósági foka 5-6 között mozog, ami azt jelenti, hogy 5-6-szor hatékonyabbak, mint bármilyen elektromos fűtőtest.

A szezonális jósági fok (SCOP) az adott fűtési időszakra vonatkozó szezonális energiahatékonysági mutató. Minél enyhébb a tél, annál energiahatékonyabb a hőszivattyú üzemeltetése.

A hőszivattyúk az alacsony hőmérsékletű sugárzó felületfűtésekkel, mint a padló-, a fal- vagy a mennyezetfűtés, működnek a leghatékonyabban. Azonban egyes készülékek a hagyományos radiátorokkal is képesek üzemelni, így fűtéskorszerűsítés, felújítás esetén is energiahatékony alternatívát jelenthetnek a meglévő rendszerrel kombinálva.

Minél nagyobb a kinti és a benti hőmérséklet közötti különbség, illetve minél alacsonyabb a fűtött közeg hőmérséklete, a hőszivattyú annál kevésbé képes hatékonyan üzemelni.

Hatékonyságot befolyásoló tényezők

A berendezés COP, illetve SCOP értéke meghatározza a rendszer hatékonyságát, de emellett az épület hőenergia-igénye és az éghajlati zóna is nagyban befolyásolja.

Az energiaigényeken alapuló, körültekintő tervezés, az átgondolt kivitelezés, valamint a tudatos üzemeltetés határozza meg a költséghatékonyságot. De a kedvezményes H és GEO tarifák igénylésével is sokat faraghatunk az energiaköltségekből. Napelemekkel kiegészítve nullára csökkenthető az energiafelhasználás.

 

[2023.01.05.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Gyors és egyszerű hitel minden rászoruló egyéb [2023.11.27.] apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Megnéztük a Winery Dogs koncertjét - képriport
III című, februárban megjelent harmadik...

50 Cent talán utoljára, de nagyon odatette magát a Budapest Arénában adott koncertjén
A...

A Nazareth a Barba Negraban lépett fel - megnéztük!
Szülinapra készülnek - 20 éves lett a Madách Színház sikerdarabja
Megnéztük a BSW koncertjét az Akváriumban - képekben
Henrik Freischlader koncerten jártunk
Újra egy hajóban a finn dallamos metal nagyágyúi - Stratovarius - Sonata Arctica koncerten jártunk
beszámolók még