2024. április 26. | péntek | Ervin nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Tizenegy országból érkeznek karmesterek az Operettszínházba
Képgalériák
Magyar Operett Napja - Elismert művészek
Kapcsolatok
Budapesti Operettszínház
Szabó Dávid
Dolhai Attila

Díjazták a magyar musical és operett legjobbjait

Csúcspontjához érkezett a Budapesti Operettszínház jubileumi Kálmán Imre rendezvénysorozata. A szeptemberi „Együtt a szoborért…” gálaműsor, majd az ezt követő Nemzetközi Karmesterverseny után az október 20-21-ei hétvégét teljes egészében a 125 éve született mesternek szentelte az intézmény. Felavatták Kálmán Imre szobrát, kiállítást nyitottak a zeneszerző emlékére, s ünnepi gálát rendeztek, melynek keretében díjakat adtak át négy színésznek a társulat művészei közül.

A Magyar Operett Napja és Kálmán Imre zeneszerző 125. születésnapja alkalmából 2007. október 20-án a Budapesti Operettszínház szobrot avatott a komponista emlékére, a Nagymező utcában. Az intézmény bejáratával szemben felállított művet, Veres Gábor alkotását Demszky Gábor főpolgármester leplezte le. Az eseményen részt vett Yvonne Kálmán, a zeneszerző leánya is.

Demszky Gábor igazi társadalmi kezdeményezésnek nevezte a szoborállítást, utalva arra: az alkotás, amely Kálmán Imrét padon ülve ábrázolja, nem állami forrásból, hanem magánemberek, cégek és a színház művészei, a Pesti Broadway Alapítvány közreműködésével, támogatásával készült el. Veres Gábor munkája mellett a kompozíció része egy számítógép is, mellyel a színház honlapján lehet böngészni.
A főpolgármester közölte: Kálmán Imre 125 éve, október 24-éről 25-ére virradó éjjel jött világra, idén az egész év a zeneszerző ünneplésének jegyében telik. A Budapesti Operettszínház igazgatója, Kerényi Miklós Gábor kiemelte, hogy Puskás Ferenc labdarúgó mellett Kálmán Imre zeneszerző nevét ismerik a magyarok közül a legjobban a világon.

A színház előcsarnokában valamint az I. emeleti nézőtéri folyosón már látható a Kálmán Imre emlékére rendezett kiállítás. Az október 30-ig megtekinthető tárlaton a komponista eredeti tárgyai, relikviái, kottái, valamint plakátok, fotók, könyvek szerepelnek.

Magyar Operett Napja - életműdíj Lehoczky Zsuzsának

A Magyar Operett Napja 2002 óta október 24-e, Kálmán Imre (1882-1953) születésének (egyben Lehár Ferenc halálának) napja. A zeneszerző nevéhez olyan művek kapcsolódnak, mint a Csárdáskirálynő, a Marica grófnő, A cirkuszhercegnő, A montmartre-i ibolya, vagy A bajadér. A Budapesti Operettszínház szombati gálaestjén a népszerű dallamokat és a komponista kevésbé ismert alkotásait is élvezhette a közönség. A rendezvényen a társulat művészei mellett felléptek a bécsi Volksoper, a prágai Karlín Színház és a szentpétervári Zenés Komédia Színház neves énekesei is, továbbá bemutatkoztak és dirigáltak a nemzetközi karmesterverseny nyertesei.

Az idei rendezvényen Lehoczky Zsuzsa, Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas kiváló művész kapta az életműdíjat a Magyar Operett Napja alkalmából. Az év operettszínésze Kalocsai Zsuzsa, az év musicalszínésze pedig Dolhai Attila lett. A legígéretesebb fiatal tehetségnek járó Marsallbot-díjat Szabó Dávidnak ítélték. Az elismeréseket a szombati, ünnepi gálaest keretében Horváth Csaba kultúráért is felelős főpolgármester-helyettes adta át a művészeknek a Budapesti Operettszínházban.

- Budapesti Operettszínház/ Pogonyi -

[2007.10.22.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még