2024. május 15. | szerda | Zsófia, Szonja nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
Az Eurovíziós Dalverseny honlapja
Kapcsolatok
Magyar Televízió
Legnépszerűbb csengőhangok

Döntött az MTV! Lesz magyar induló a rangos Dalversenyen

Azt ugyan még nem tudni, hogy ki lép Rúzsa Magdi nyomdokaiba, de az biztos, hogy lesz magyar induló a 2008-as Eurovíziós Dalversenyen.

Minden évben több mint 150 millió nézőt vonz világszerte az Eurovíziós Dalfesztivál. A 2007-es döntőt Magyarországon két és fél millió felnőtt követte figyelemmel, aznap ez a műsor volt a legnézettebb tévéadás. A nemzetközi karriereket elindító, többfordulós megmérettetést 1956 óta rendezi meg az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége, vagyis az EBU (European Broadcasting Union). Az ötvenöt európai, közel-keleti és észak-afrikai állam hetvennégy közszolgálati tévé- és rádióadóját tömörítő szervezet tagjaként a Magyar Televízió jelöli ki a hazai indulót és közvetíti a népszerű dalfesztivált.

Feltételek 

A dal maximális időtartama három perc. A színpadon maximum hat személy vehet részt a dal előadásában. Élő állat szerepeltetése a színpadon nem engedélyezett. Az elődöntő napján az előadóművészeknek be kell töltenie a 16. életévüket. A közreműködő előadóművészek ugyanabban az évben csak egy ország színeiben vehetnek részt az Eurovíziós Dalversenyen. A színpadon az előadóművészek élőben szerepelnek, felvett háttérhanggal kísérve, ami nem tartalmazhat vokált, vagy vokál-utánzatot. A házigazda műsorszolgáltató ellenőrzi a szabály betartását.

A résztvevő műsorszolgáltatók (Magyarországon a Magyar Televízió) maguk dönthetik el, hogy előadóművészük milyen nyelven énekel. A dalok szövege, illetve előadása nem csorbíthatja a verseny befejező szakaszának vagy az egész EDV-nek a jó hírnevét. Politikai vagy hasonló jellegű dalszöveg, beszéd, gesztus nem engedélyezett az EDV alatt. A dalok szövegében vagy előadásában káromkodás vagy illetlen beszédmód nem engedélyezett. E szabály megszegése diszkvalifikációval járhat. Csak olyan előadó(k) nevezhet(nek), aki(k)nek korábban már jelent meg kiadványa, vagy érvényes lemezszerződése van.

A magyar versenyzőt nemzeti döntőn választja ki a szakmai zsűri és a nézők a jövő év elején. A Magyar Televízió által élőben közvetített nyilvános budapesti döntőn azok a produkciók vehetnek részt, amelyeket az előselejtezőre benevezett pályaművekből a zsűri kiválaszt.

Újabb izgalmakat tartogat az is, hogy a műsort szervező EBU idén megváltoztatta az Eurovíziós Dalverseny szabályait. Az újítások legfontosabb eleme, hogy nem az eddig megszokott módon, az előző évben az első tíz helyre beszavazott ország, hanem csak a nyertes, illetve a négy alapító kerül be automatikusan a következő évi viadal döntőjébe. Rúzsa Magdi sikere után várható volt, hogy Magyarországnak biztos helye lesz a 2008-as a belgrádi döntőben. A szabályváltoztatás után azonban újra meg kell mérettetni magunkat az elődöntőkön.

A szervezők azzal indokolták a döntésüket, hogy az új feltételekkel igazságosabbá válik a verseny, hiszen a siker minden korábbinál inkább az énekesek tehetségén és a dalok minőségén múlik majd. Rúzsa Magdira gondolva a magyarok joggal reménykedhetnek: tavaly Magdi kivételes előadói képességeit és „arany torkát” dicsérte a nemzetközi sajtó, és végül a legjobb dalszerzőnek járó díjat is neki ítélte a zsűri.

Új szabályok

Az Eurovíziós Dalverseny alapvető szabálya, hogy egyik ország lakosai sem szavazhatnak a saját jelöltjükre. Emlékezetes azonban a 2007-es helsinki viadalon történt „keresztbe szavazások” körüli vita − ezt próbálja kiküszöbölni az új szisztéma. A dalversenyt követően ugyanis számos elemző, szakújságíró jutott arra a következtetésre, hogy az elmúlt évtizedben felbomlott, főként szláv országok utódállamai között annyira jól sikerült az együttműködés, hogy az egymásra szavazás túlzottan is befolyásolta a verseny végeredményét. A nézők és a szervezők egyaránt úgy vélték, hogy hiába indult 42 ország a fődíjért, a döntőben aránytalan túlsúlyba kerültek kelet-európai országok.

Az új szabályok értelmében a döntőbe a vendéglátó ország, vagyis jövőre Szerbia, valamint az „alapító” Franciaország, Németország, Spanyolország és Nagy-Britannia versenyzői jutnak be automatikusan. A szervezők két elődöntőt is terveznek. Az a céljuk, hogy elejét vegyék annak a jogos támadásnak, miszerint a nagy hagyományokkal bíró versengést inkább a történelem, mintsem az énektudás, a dal vagy akár a show minősége dönti el.

[2007.11.12.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.05.15.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.05.14.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A bíbor legmélyebb árnyalata - Glenn Hughes (nap)szemüvegén át
Április utolsó napja idén...

Lara Fabian ismét elvarázsolta Budapestet - képek
Lara Fabian, a világhírű énekesnő...

Megnéztük a The Show - a Tribute to ABBA műsorát - képekkel
Mefisztóland a Katonában
Gunson innen, Gunson túl
Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
beszámolók még