2024. április 26. | péntek | Ervin nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Képgalériák
Mozi+Zene
Kapcsolatok
Rúzsa Magdi
Dolhai Attila
Abebe Dániel "Bebe"
Behumi Dorottya
Váczi Eszter
Kozma Orsi
Szulák Andrea
Malek Andrea
Molnár Ferenc "Caramel"
Kamarás Iván
Művészetek Palotája (MÜPA)
Böhm György
Kapcsolódó események
Mozi + Zene
[2007. november 16.
péntek 20:00]

Kalandozás a filmzenék világában - képekben

Első alkalommal rendeztek filmzenei koncertet Mozi+Zene címmel a Művészetek Palotájában november 16-án. A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben fellépő művészek a Stúdió 11 zenekar kíséretével elevenítették fel az egykori mozisikerek mindenki által kedvelt slágereit.

Péntek este népes sereg gyűlt össze a Művészetek Palotájának előcsarnokában, kicsik és nagyok, férfiak és nők kezükben hosszúkás belépőjüket szorongatva ácsorogtak, vagy épp le-föl sétálgattak az impozáns épület falai közt. Az első filmzenei est valóban rengeteg érdeklődőt vonzott. Böhm György, a koncert ötletgazdája és egyben rendezője is, boldogan újságolta, milyen gyorsan elkapkodták a jegyeket.

A Palota művészeti tanácsadója azt is elárulta, hogy már régóta vágyott egy ilyen rendezvény létrehozására, annak idején az Aréna megnyitójára tervezett filmkoncert azonban sajnos nem valósult meg. Most viszont, mikor kollégáival azon tanakodtak épp, milyen jellegű műsorral tudnák az idősebbek mellett fiatal korosztályhoz tartozókkal is megtölteni a Nemzeti Hangversenytermet, ismét felmerült benne a mozislágerekből álló est gondolata.

„Valójában nem tudom, mi az oka, de a filmzenéket mindenki szereti" – mondta Böhm György. „Igaz, hogy egy idő után maga a film feledésbe merül, de a nóták megmaradnak az emberek emlékezetében."

Magyar filmslágerekből állt a műsor

A rendező az intézmény egyik könnyűzenei szerkesztőjével, Börzsönyi Annával és Zöldi Gergővel közösen állította össze a műsor repertoárját, melyben a koncepció szerint kizárólag magyar filmek betétdalai szerepelhettek. Első körben 100 slágert választottak ki, majd a számot folyamatosan csökkentve végül 25 dalból állt össze a koncert. A fellépők kilétéről csak ezután döntöttek.

„Megpróbáltunk olyan előadókat választani, akiket szeret a közönség, s egyben jól állnak nekik a repertoárban szereplő nóták" – mondta Böhm György. „A dalok nagy részét Riederauer Richárd a felkért művészek egyéniségére szabva újrahangszerelte, s ettől még különlegesebb lett az előadás."

A legnagyobb változást az egykori Megasztár-győztes Molnár Ferenc Caramel által előadott Kölyköd voltam, illetve az ex-Jazz+Az-os lányok dalainak hangzásában lehetett tetten érni - utóbbinál a rendező szerint olykor mintha egy teljesen új nóta született volna. Az előadókat az est folyamán – lévén, hogy Böhm György a végsőkig kitart az élő zene mellett - a Stúdió 11 zenekar kísérte.

„Zenei téren mindenevő vagyok" – mondta a rendező. „Bármilyen műfajról legyen is szó, a lényeg, a minőség. Márpedig ezt abszolút az élő zene adja, ami az aznapi állapotot tükrözve mindig más, sohasem egyforma. Ebben rejlik a varázsa."

Felidézték a régi mozik hangulatát

A koncert egyedülálló élményt nyújtott a Nemzeti Hangversenyteremben helyet foglaló teltházas közönségnek. Az épület hatalmas falain olykor fehér, narancs vagy lilás színben felgyúló diszkrét világítás sejtelmes hangulatba vonta a több emelet magasságban feszülő mennyezet alatti teret. A felcsendülő ismerős dallamok régi filmtörténeteket idéztek a múltból és előcsalták a hallgatóságból az ezekkel kapcsolatos, egykor átélt, személyes érzéseket. A különleges atmoszféra létrejöttéhez a Kiégő Izzók vizuális csoport tagjai is nagyban hozzájárultak. A színpad fölé lógatott vászonra elmosódott, ugráló, csúsztatott képsorokat vetítettek, melyek az épp felhangzó slágerhez adtak képi hangulatot, illetve a színpadon éneklő művészt mutatták a közönségnek.

A rendezvényen elsőként fekete frakkot viselve Szulák Andrea és Malek Andrea lépett színpadra a Ripacsok című film Egyedül nem megy kezdetű nótájával, majd nemsokára a Hyppolit, a lakáj zenéjére az est folyamán fellépő összes szereplő bevonult. Az előadók – Behumi Dóri, Kozma Orsi, Váczi Eszter, Rúzsa Magdi, Bebe, Dolhai Attila, Caramel, Malek Andrea, Kamarás Iván és Szulák Andrea – több film zenéjéből összeállított egyveleggel szórakoztatták a közönséget. Innentől kezdve szólót vagy olykor duettet énekelve jelentek meg ismét a színpadon, miközben a vizuális csoport tagjai a régi mozik hangulatát idéző fekete-fehér képsorok mellett feliratokkal jelezték a kivetítőn, mikor melyik alkotás zenéje hallható, s a vetítéssel egyben keretbe is foglalták a csaknem kétórás műsort.

Filmzenei időutazás

A közös éneklés után – zseniális választással – az 1988-as Szerelem második vérig című film betétdalával érkezett a színpadra Dolhai Attila, hangjával betöltve a hatalmas csarnokot. Talán egyetlen ember sem ült a nézők soraiban, aki nem érzett volna furcsa borzongást hallván az ismerős dallamot. Az élményt hangos kiáltásokkal vegyített tapsviharral köszönték meg a nézők, s szinte még felocsúdni sem volt idejük, máris következett az újabb meglepetés. Az egykori Jazz + Az együttes énekesnői ragadtak mikrofont, s az Ezek a fiatalok című film Ó Mr. Alkohol kezdetű jól ismert nótáját dalolták el – tökéletes összhangban.

Utánuk Caramel érkezett hangos „jó estét"-tel köszöntve az előtte helyet foglaló publikumot, s tőle megszokott módon, arcán széles mosollyal énekelte a Volt egyszer egy zenekar betétdalát, melyet a közönség üdvrivalgással fogadott. Őt követte Bebe a '96-os Szambával, majd később elénekelte a 2002-es Valami Amerika közkedvelt slágerét is. Malek Andrea felelevenítette a Sztracsatella című filmet, Szulák Andrea pedig elsőként a Csacsacsa dalát énekelte szólóban. Rúzsa Magdi a Félteni kell kezdetű nótával őrjítette meg a jelenlévőket, Kamarás Ivánt pedig elsőként a Csinibaba slágeréért jutalmazták vastapssal. A műsor alatt a legnagyobb ovációt Az oroszlán ugrani készül című film Azt hiszed, hogy nyílik még kezdetű dala váltotta ki a nézőkből, melyet Dolhai Attila énekelt, de Caramelt is hasonló tapsvihar köszöntötte, mikor a Kölyköd voltam című sláger áthangszerelt változatával állt a közönség elé.

Az est folyamán az előadók – akik fellépőruhájukat időnként lecserélve fokozták a vizuális élményt - felváltva követték egymást a színpadon. Az utolsó dal Malek Andrea és Dolhai Attila duettjeként hangzott fel: az első szám párjaként a Szerelem első vérig betétdala kötötte csokorba a repertoárban szereplő slágereket, melynek refrénjébe végül a többi művész is bekapcsolódott. A meghajlást hangos füttyszó és tapsvihar kísérte, s a közönség lelkesedésének köszönhetően a fellépők ráadásként ismét elénekelték a műsor elején előadott filmzenei egyveleget.

A kalandnak nincs vége

„Az volt a célunk, hogy egy ilyen borús, szmogos, hideg novemberi estén, jól érezzék magukat az emberek, hacsak két órára is" – mondta Böhm György. „Szerettünk volna a régi dalokkal visszahozni az életkedvüket. Biztos sokan voltak, akik a koncert után hazaérve ismét föltették az eredeti lemezt, vagy újra megnézték a régi filmeket."

S hogy az est után a fiókok mélyéről valóban előkerültek-e az egykori mozisikerek zenéi, nem tudhatjuk. Abban viszont szinte biztosak lehetünk, hogy a Művészetek Palotájában rendezett filmkoncert páratlan élménnyel gazdagította a népes közönséget, hiszen a szervezők egy igazán igényes, tudatosan szerkesztett műsort hoztak létre, ügyelve arra, hogy ne csak a hangzás, hanem a látvány tekintetében is egységet alkossanak. Akik pedig ezúttal nem tudtak részt venni a Mozi+Zene rendezvényen, azoknak sincs okuk aggodalomra. Beszélgetésünk végén ugyanis Böhm György elárulta: „Szeretnénk, ha lenne folytatása, mert még annyi jó dal van."

- Pogonyi Nóra -

(Fotó: Feichtinger Mónika)

[2007.11.20.]

Megosztom:

Hozzászólások: Hozzászóláshoz, lépj be!
Somalia 2012.03.09. 23:26 • [3]
Tényleg nagyon jóóó!!!
Mind a zene, mind a film szuperr!! Feldobta a hangulatom :D:D
Előzmény: Somalia • 2012.03.09. 23:26 • [2] • Előzménykövetés 
Somalia 2012.03.09. 23:26 • [2]
A Project X film zenéje iszonyat jó!! Nem tudjátok az előzetesben lévő zene kitől van?? Baromi jó film, baromi jó zene!! Érdemes menézni / meghallgatni!
https://www.facebook.com/pages/Project-X-A-film/209054205855045
jjuli 2007.11.21. 15:23 • [1]
Mozi, vagy zene?
Mozi+Zene koncert, MŰPA

“Amióta a film beszélni tud, énekel is. Már az első hangosfilmben volt dal, és az első jelentős magyar hangosfilm, a Hyppolit, a lakáj is tele volt jobbnál jobb számokkal. Azóta tudják a filmesek, micsoda szerepe lehet a főcímdalnak vagy egy-egy jól elhelyezett zeneszámnak egy film sikerében….Egy biztos: többségük azonnal felidéz hangulatokat, képsorokat, színészeket és történeteket.
Sohase mondd, Nagy utazás, Valami Amerika, Csepp a tengerben, Csacsacsa, Egyedül nem megy, Szerelem első vérig, I love you, Csinibaba... végigdalolhatjuk a filmtörténetet. Illetve végigdalolja helyettünk: Szulák Andrea, Malek Andrea, Behumi Dóri-Kozma Orsi-Váczi Eszter (ex Jazz+Az), Rúzsa Magdi, Bebe, Dolhai Attila, Caramel és Kamarás Iván…” részlet a beharangozóból.

Amikor hónapokkal ezelőtt megláttam a koncert ajánlóját, rögtön eldöntöttem, hogy meg fogom nézni, hiszen nem csak az ismert dallamok vonzottak, hanem a helyszín és a nagyszerű előadók is.
Magyar mozifilmek zenéiből összeállított koncertet láthattunk 2007. november 16-án este 20.00 órától a Művészetek Palotájában, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.
A koncertekhez kiváló helyszínen szinte kivétel nélkül első osztályú énekesek kísértek vissza bennünket az ismert filmek hangulatába.
A női mezőny igen erősnek bizonyult: Szulák Andrea, Malek Andrea, az ex-Jazz+az-os lányok - Behumi Dóri – Kozma Orsi – Váczi Eszter, és Rúzsa Magdi.
A férfi énekesekről ez sajnos nem mondható el. Caramel és Dolhai Attila nagyon magas színvonalat hozott, de Bebe és Kamarás Iván elveszett ebben a hatalmas teremben megjelenésileg és hangilag is.
Az énekeseket a Stúdió 11, a Magyar Rádió könnyűzenei együttese kísérte. (Annak idején a Táncdalfesztiválok, a Tessék választani, és a Made in Hungary állandó résztvevői voltak)
Az előadókat óriás kivetítőről a hátul ülők is jól követhették. Régi és újabb dalok, a fekete-fehér világból a nyolcvanas évekig sétáltunk, dalról dalra.
Az előadás keretét egyveleg adta az igazi régi dalokból, úgymint Pá, kis aranyom, Kétszer kettő néha öt, és társaik.
Malek Andreát most láttam először élőben, tudtam róla, hogy nagyon profi énekesnő. (Édesanyja, Toldy Mária az ország egyik leghíresebb ének-mestere) Nem csak gyönyörűen énekel, hanem összhangban van rajta minden, a mozdulatai, a ruhája, és a mosolya.
Szulák Andrea hangja sokszínű, izgalmas és magával ragadó, ahogy énekel. Néha bársony, néha karcos, néha vicces. Lénye pedig „Az Igazi Nő”. Isteni előadó.
Rúzsa Magdi varázslatos tehetség, de sajnáltam, hogy csak egy számot kaptunk tőle. Igaz, az viszont remek volt: a Félteni kell Zalatnay Cini száma volt, de Magdi úgy hozta el nekünk, hogy nem hasonlítgattuk.
Caramel ha felsétál a színpadra, kis mosollyal a szája sarkában, és elkezd énekelni, tipikus, hogy a száj tátva marad…minden porcikája zene, és úgy énekel, ahogy csak ő tud – utánozhatatlanul, mert a zsigereiben van a dal. Talán kétszer nem is tudna ugyanúgy elénekelni valamit. Őrült jó, és lenyűgöző. Az LGT Egy elfelejtett szó-ját a megszokottól teljesen más formában hallhattuk.
Dolhai Attila hatalmas, erős, kristálytiszta hangja lazán betöltötte az óriási koncerttermet. Nagy élmény volt, amikor a Sárga rózsa alatt annyira élvezte, amit csinált, hogy leesett róla a kontroll, és mint a cunami, elvitte a közönséget is. Ő kapta az első igazi spontán tapsot dal közben. Kitörni kész vulkán, a tehetsége tart valamiféle kiteljesedés felé, ami már nincs messze…remélem láthatom-hallhatom majd ezt a veszélyes pillanatot.
A lánytrió, Behumi Dóri – Kozma Orsi – Váczi Eszter egy szál zongorával kísért Csepp a tengerben-je olyan szomorúra és gyönyörűre sikeredett, hogy néhány pillanat csend volt, mielőtt tapsolni kezdett a közönség. Erre mondják azt, hogy átjött.
Bebét egyszerűen csak rossz választásnak érzem, vagy nem neki való dalokat kapott. Gyengének, erőtlennek tűnt a hangja, és mintha ő maga is bizonytalan lenne saját magában, és mintha nem értette volna, mit keres ott.
Kamarás Iván remek színész. Sose felejtem el, a Bűn és bűnhődésben Raszkolnyikovként bámulatos volt. De ezen a színpadon olyan volt, mint egy előkelő idegen, aki betévedt az ajtón, a kezébe nyomtak egy pár kottát, ő meg megpróbálta elénekelni. Konkrétan: semmilyen se volt. Még rossz se.

Hazafelé hideg volt az utca, üres és morcos. De én csak kopogtam az aszfalton: Páááá, kis aranyom páááá…Szóval jó volt…

Az elhangzott dalok a teljesség igénye nélkül:
Ripacsok - Egyedül nem megy - Szulák Andrea-Malek Andrea
Sohase mondd - Szulák Andrea
Nagy utazás - Malek Andrea
Kalózok - Csepp a tengerben - Behumi Dóri – Kozma Orsi – Váczi Eszter
Cha-cha-cha - Szulák Andrea
Szerelem első vérig - Malek Andrea – Dolhai Attila
Szerelem második vérig- Dolhai Attila
Ezek a fiatalok - Sárga rózsa- Dolhai Attila
Nyári zápor- Dolhai Attila
Kenguru - I love You- Malek Andrea
Csinibaba- Kamarás Iván
Félteni kell- Rúzsa Magdi
Értünk egymás nyelvén - Caramel
Szeretni bolondulásig - Malek-Kamarás
Valami Amerika – Bebe
Kölyköd voltam – Caramel
Kicsit szomorkás a hangulatom – Kamarás Iván

jjuli

Teljes fórum »»»

lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még